MB Başkanı Yılmaz: Altı ayda sayamazsınız

Arabistan'dan 15 milyar dolar geldiği iddiasına cevap veren Yılmaz, "Merkez Bankası'nın 4 bin elemanı 6 ay bunu sayamaz" dedi.

Abone ol

İSTANBUL - Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Suudi Kralı Abdullah’ın Arabistan'dan Türkiye'ye 15 milyar dolar getirdiği iddiasına ilişkin olarak, Merkez Bankası’nın kayıtlarında böyle bir paranın söz konusu olmadığını kaydetti.

Yılmaz, "Eğer 15 milyar dolar bütün kupürlerden oluşsa, 100'lük, 50'lik, 20'lik, 10'luk, 5'lik, bizim 4 bin 400 elemanımız 6 ay hiçbir iş yapmasa bunu saymaya çalışsa, bunu sayamaz" açıklamasında bulundu.

5. Türk-Arap Ekonomi Forumu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, 15 milyar iddiasına ilişkin haberin, iki kısmı bulunduğunu söyledi. Yılmaz, "15 uçakla 15 milyar dolar geldiği" iddiasının ilk kısmını, haberi yazan kişinin haberin bu kısmına dayanarak analiz yaptığını, analizde de haberin doğru olup olmadığının, Merkez Bankası'nın internet sitesine koyduğu ve kamuoyuna açıklanan rakamlarından doğrulamaya çalışmasının da ikinci kısmı oluşturduğunu kaydetti. Yılmaz, açıklamasını söyle sürdürdü:

"Dolayısıyla, sorunuzun cevabını iki şekilde açıklayabilirim. Birinci kısmı, '15 uçakla 15 milyar dolar geldiği' iddiasını ilgililere sorun. Bizim kayıtlarımız, Merkez Bankası bilançosu üzerinden konuşuyorum, son derece şeffaf. Bizim kayıtlarımızda böyle bir şey söz konusu değil ve olamaz. Üstelik işin bu yönüyle ben buna 'peri masalı' bile demiyorum. 15 milyar dolar eğer bütün kupürlerden oluşsa, 100'lük, 50'lik, 20'lik, 10'luk, 5'lik ve 10'luk kupürlerden olsa ve bunları saymaya kalksanız, Merkez Bankası 4 bin 400 elemanıyla biraz abartarak söyleyeyim 6 ay hiçbir iş bir iş yapmasa bunu saymaya çalışsa, bunu sayamaz. Bu nerede saklanmış, nasıl gelmiş, uçaktan çıkınca nereye gitmiş, nerede muhafaza edilmiş? Böyle bir şey mümkün değil, teamüllere falan uygun da değil."

Erdoğan: 15 milyar $ geldiği yalan

Diğer yandan Başbakan Erdoğan, bu haberin aslı astarı olmadığını belirterek, "Bu yalanlara prim vermeyin. Mayıs 2006'da mevduatlarda görülen 23.5 milyar liralık artış

tamamen yurtiçi yerleşiklerin mevduatlarından kaynaklanmaktadır. Bu da döviz kurunda meydana gelen değişim nedeni ile meydana gelmiştir. Merkez Bankası Başkanı da bunu açıkladı zaten" cevabını verdi.

Galatasaray Devler Ligi'ne veda etti İkinci el araç satışı sil baştan yenilendi Çelik: Turizm bölgelerindeki doluluk endişe verici Avrupa'nın talebi demir-çelikte Türkiye'ye ihracat rekoru getirdi DiafonBox ile 250 bin evi akıllandıracak