Mart ayında doğalgaza kavuşuyor
Antakya Organize Sanayi Bölgesi mart ayında toplam 40 bin metreküp/saatlik doğalgaz kullanmaya başlayacak
Abone olNAZİRE HİÇYAKMAZER
ANTAKYA - Antakya Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Kabaali, Antakya OSB’de yaklaşık 4 milyon TL maliyet ile yaptıkları doğalgaz çalışmalarının başladığını, Mart ayında da OSB’deki 80 yatırımcının iş yerlerine kadar toplamda 40 bin metreküp/saatlik doğal gaz vermeyi planladıklarını söyledi.
İlk etapta doğal gaz kullanacak 10 iş yerinin bulunduğunu belirten Kabaali, 1 yıl içerisinde yaklaşık 10 sanayicinin de doğal gaz kullanımına dönmesini beklediklerini söyledi. Bundan sonra yeni gelecek olan yatırımcının da profilini doğalgaz olarak belirleyeceğini düşündüklerini belirten Kabaali, geçmişte doğal gazla üretim gerçekleştiren çoğu yatırımcıya ev sahipliği yapamadıklarını bu sorunun artık ortadan kalktığını vurguladı.
Şu anda mevcut OSB’nin yanı sıra yer seçimi tamamlanmış 140 hektarlık yerin de ihtiyacını karşılayacak kadar doğalgaz projesi yaptıklarını söyleyen Kabaali, “İlerleyen dönemlerde genişleme potansiyeline uygun alt yapıyı da kurduk. Şu anki projenin yüzde 25'i mevcut OSB için, yüzde 75’i ise gelecek OSB için kurgulandı. Kimyasal arıtma tesisini de yıl sonuna kadar devreye sokmayı planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde tesisin montajının başlayacağız” dedi.
Yeni yatırımcılara yer tahsisi 2015’in ilk çeyreğinde
Bu yatırımlarla birlikte yaklaşık 20 dekarlık alanı da yeni yatırımcılara tahsis edeceklerini belirten Kabaali, genişleme alanlarında yeni yatırımcılara yer tahsis etme çalışmalarına da 2015’in ilk çeyreğinde başlayacaklarını söyledi.
Şu anda yeni yatırımcılardan gelen taleplerin olmadığını belirten Kabaali, “Devletin ilgili kurumlarının son dönemlerde açıklamış olduğu Tarım Bakanlığı’nın ‘Kırsal Kalkınma’ başlığında hibeleri var. Bu hibeler sonucunda yapılabilecek yatırımlara göre şartlarımızı hazırlıyoruz. Bize yatırım projesi sunan ve arazi talebinde bulunan yatırımcının beklentilerini de karşılamak için çalışıyoruz” dedi.
“Uluslararası ilişkilere dayalı çözümlere ihtiyacımız var”
Ortadoğu’daki olaylar düzelmeden kalıcı çözümler bulma şanslarının olmadığını belirten Kabaali, “Hatay’ın ihracatçısı, önünü açmak için bir Ro-Ro gemisi aldı. Fakat Mısır mart ayından sonra yolu kapattı. Bizim ihracatçılarımız girişimde bulunuyor ama bizim sivil toplum girişimlerimiz üzerine uluslararası ilişkilere dayalı çözümlere ihtiyacımız var” diye konuştu.