Mali Kural masaya yatırıldı

Mali Kural’ın dün açıklanmasının ardından kuruluşlardan ve ekonomistlerden değerlendirmeler gelmeye başladı.

Abone ol

İSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dün Mali Kural Kanun Taslağı'nı açıkladı. Mali kurala göre genel yönetim bütçe açığı GSYH'nin yüzde 1'ini geçmeyecek ve eşik büyüme hızı yüzde 5 olacak. Mali kuralda denetleyici kurum Sayıştay olacak. EKK’da son şekli verilen yasa, haziran sonuna kadar Meclis'ten geçecek.

Mali kural'ın dün açıklanmasının ardından ekonomistlerden ve aracı kurumlardan da değerlendirmeler gelmeye başladı. Mali Kural’da eksikler olduğunu düşünenler de var, fazla iddialı olduğunu öne sürenler de…

Mali Kural'a ilişkin yapılan değerlendirmelerden bazıları şöyle:

İş Yatırım: Eksikleri var

İş Yatırım atılan adımın önemli olduğunu ancak bazı eksiklikler bulunduğunu ifade etti. İş Yatırım, bütçe önlemlerinin gider azaltıcı önlemler mi olacağı yoksa gelir artırıcı önlemler mi olacağı konusunun belli olmamasını bir eksiklik olarak değerlendirdi. Kurum, ayrıca yüzde 1 bütçe açığı hedefinin ulaşılamaz olmadığı ancak bu anlamda yapısal reformlara olan ihtiyacın düşünülmemesinin de bir eksiklik olduğunu vurguladı. Son olarak mali kuralın güvenirliğinin hükümetin uygulamaları ile netleşeceği dile getirildi.

Goldman Sachs: Gerçekçi ve umut verici

Goldman Sachs, Mali Kural'ın gerçekçi olduğunu ve bu haliyle umut verici bir görünüm çizdiğini bildirdi. Goldman yayınladığı raporda şu ayrıntılara dikkat çekti:

-Hükümetin belirlediği yüzde 1 bütçe açığı ve yüzde 5 potansiyel büyüme hedefleri gerçekçi.

-Mali kuralın tüm kamu sektörünü kapsayan daha güçlü bir yapısı olabilirdi.

-En büyük problem mali kuralın ihlali ile ilgili net bir yaptırım olmaması.

Nomura: Not artışı getirebilir

Nomura ise Mali Kural'ın Türkiye'de yeni bir not artırımı getirilmesi olasılığını artırdığını düşünüyor.

Nomura, global piyasalarda aşırı kamu borçlarının cezalandırıldığı bir ortamda Türkiye'nin buna karşı önlemlerini erkenden almış olduğunu ve Mali Kural'ın Türkiye'nin pozitif anlamda ayrışması sonucu doğurabileceğini belirtti.

Nomura Mali Kural'a ilişkin en önemli sorunun ise bu uygulamayı denetleyecek bağımsız bir kurum olmaması olduğunu söyledi.

HSBC: Hedefler oldukça iddialı

HSBC raporunda Mali Kural'ın olumlu bir adım olduğu ancak hedeflerin fazla iddialı olarak değerlendirilebileceği ifade edildi.

HSBC raporunda Mali Kural'ın yüzde 1 bütçe açığı ve yüzde 5 potansiyel büyüme hedefi öngördüğünü hatırlatarak bu hedeflerin fazla iddialı olabileceğini ifade etti. HSBC,Mali Kural hedeflerinin tutturulabilmesi için gelecek yıl 15 milyar dolarlık tasarrufa gidilmesi gerekeceğini öne sürdü. Son olarak kurum Mali Kural'ın açıklanmasının yeni bir çıpa belirlenmesi açısından olumlu olduğunu söyledi.

Garanti: Denetim Maliye’ye bırakılmamalıydı

Garanti Bankası Mali Kural'ın en zayıf yönü olarak, 3 aylık değerlendirme raporlarının maliye tarafından açıklanacak olmasını gösterdi.

Garanti. Mali Kuralı bağımsız kurumların denetlemesinin başarı oranını artırabileceğini belirterek, Mali kural denetimini maliyeye bırakmanın reform etkisini azaltabileceğini belirtti.

Garanti yüzde 1 bütçe açığı ve yüzde 5 büyüme hedefini ise "olumlu seviyeler" olarak değerlendirdi.

Emniyette müdür ve amir atamaları yapıldı Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı