Madenler için düğmeye basıldı

15 Eylül'de yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında Türk madenciliğinin masaya yatırılacağını belirten Bakan Alaboyun, "Türkiye'de madenciliğin geliştirilmesi için Maden Bakanlığı ya da Başbakanlığa bağlı bir müsteşarlık kurulmalı" dedi.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'de madenciliğin geliştirilmesi için Maden Bakanlığı ya da Başbakanlığa bağlı konuyla ilgili bir müsteşarlık kurulması gerektiğini söyledi. 

Alaboyun, Kömür Üreticileri Derneği'nin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına gerçekleştirdiği ziyaretinde değerlerdirmelerde bulundu.  

Türk madenciliğinin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Alaboyun, "Sayın Başbakanımızla yaptığım ikili görüşmede de bir Maden Bakanlığının ya da Başbakanlığa bağlı konuyla ilgili bir müsteşarlığın kurulmasını önerdim" dedi.  

Alaboyun, 15 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek Bakanlar Kurulu toplantısında ana gündem maddelerinden birinin madencilik olacağını dile getirdi. Alaboyun, toplantıda animasyon destekli sunumlar ile Türk madenciliğinin masaya yatırılacağını kaydetti. 

Madencilikte yerli kaynakların yalnızca yüzde 12'sinin kullanıldığını, elektrik üretiminde ise doğalgazın oranının azaltılması gerektiğini söyleyen Alaboyun, iş sağlığı ve güvenliğinin de öne çıkarıldığı yeni bir madencilik yasası için çalışmalara başlanacağını dile getirdi. 

Alaboyun, yerli kömür kaynaklarından elektrik üretiminin artırılmasının daha doğru olduğunu, madenlere yapılacak yatırımların artırılması için de teşviklerin gerekli olduğunu sözlerine ekledi. 

"Sadece madencilik faaliyetleri ile ilgilenecek bir Maden Bakanlığına ihtiyaç var" 

Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat da sektörün içinde bulunduğu sorunları dile getirerek, "Madencilik yapılacaksa dünya ölçeklerinde uygulanabilir, sürdürülebilir, ölümlerin olmadığı, işçinin de madencinin de mutlu olduğu bir ortam yaratılması için sadece madencilik faaliyetleri ile ilgilenen bir Maden Bakanlığı kurulmalı" diye konuştu. 

Polat, denetimlerin bir merkezde yapılması gerektiğini belirterek, maden işletmecisinin işlerini sürdürebilmek için 26 ayrı yerden izin almak zorunda kalabildiğini anlattı. 

Madencilik yasası yeniden yapılırken, sektörün görüşlerinin de alınması gerektiğini kaydeden Polat, şunları söyledi: 

"Bir çalışma ekibi oluşturulmalı ve bu ekipte sivil toplum örgütleri temsilcilerinden mevzuatı uygulayanlara, madencilikte tecrübeli firma temsilcilerinden onları denetleyen teftiş ekiplerine, öğretim üyelerinden yurt dışında madencilik sektöründe marka olmuş Türk vatandaşlarına kadar geniş bir katılım olmalı."  

"Kömür diğer madencilik faaliyetlerinden ayrı düşünülmeli" 

Polat, kömür madenciliğinin diğer madencilik faaliyetlerinden ayrı olduğunu, bu nedenle devletin de kömür işçisinin de işverenin de haklarını ve üzerilerine düşen yükümlülüklerin ayrıntılı tarif edildiği bir yasa olması gerektiğini vurguladı. 

Avustralya ve Amerika'da kömür madenciliğinin ayrı bir yasa ile düzenlendiğine işaret eden Polat, Soma'da yaşanan vahim maden kazası nedeniyle oluşturulan İnceleme Komisyon Raporu'nda da bu noktaya dikkat çekildiğini hatırlattı. 

Polat, yerli kömürden üretilen enerji için teşvik verilmesi ve alım garantisi getirilmesinin önemini vurgulayarak, "Yerli madenlerimizden istihdam yaratarak, katma değer yaratılarak üretilen enerji ile döviz ödenerek alınan ithal kömürden üretilen enerjinin aynı kefeye konmaması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.  

  

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı