Limonatayla gelen başarı
Abone olBURSA'dan / Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Doğan Ersöz 2009 yılı ödülleri sahiplerini buldu. 'Yılın İşadamı Ödülü' Uludağ İçecek AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erbak'ın oldu. 'Özel Başarı Ödülü' Aktaş Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş'a verilirken, Oyak-Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu ve TOFAŞ CEO'su Ali Pandır 'Meslek Ödülü'ne değer bulundu. 'Eğitim ve Kültüre Destek Ödülü' ise Harput Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Etkeser'e verildi.
Ödül alanları başarılarından dolayı kutlarken, yılın işadamı ödülüne layık görülen Mehmet Erbak'ın şahsında Uludağ İçecek firmasına bir parantez açmak istiyorum. Uludağ İçecek'in başarısı okullarda ders olarak okutulacak cinsten. Şöyle ki; Bursa'nın önemli markalarından Uludağ yıllar yılı meşhur gazozu ve madensuyu ile anılırdı. Bursa merkezdeki fabrikasını İnegöl Yenice'ye taşıyan firma, son teknoloji ürünü makinelerle kurduğu yeni tesisinde farklı ürün arayışlarına yöneldi. Ailenin 3. kuşak yöneticilerinden Ömer Kızıl'ın firmayı ziyarete gelen bankacı dostlarının 'evlerimizde içtiğimiz limonatayı niye endüstriyel hale getirmiyorsunuz?' şeklindeki telkini limonata üretiminin kıvılcımını oluşturdu. Bu fikirden hareketle çalışmalara başlayan ekip, kısa zamanda ev yapımı tadında limonatayı üretmeyi başardı. Gazlı içeceklerin sorgulanmaya başlandığı bir dönemde üretilen ve evlerimizde yapılan limonatanın tadını aratmayacak kadar kaliteli üretilen içecek marketlerde yok satmaya başladı. İnovasyon yani yenilikçilik denen şey de bu olsa gerek, her ne kadar tadı eski olsa da.
Üretim, ihracat ve ciro anlamında firma adeta patlama yaptı. Firmanın cirosu 2008 yılında 16 milyon dolarlardan 125 milyon TL'ye, 2009'da ise yaklaşık 210 milyon TL seviyelerinde gerçekleşti. Uludağ İçecek öyle bir sıçrama yaptı ki piyasada içecek firması olup da limonata üretmeyen kalmadı. Üretildi üretilmesine ama Uludağ'ın gerek damak tadı gerekse yaptığı tanıtım firmayı inanılmaz bir oranla yani yüzde 80-90 aralığında rakamlarla pazar lideri yaptı. Erbak-Uludağ AŞ meşrubat dolum tesisi, Uludağ Maden Suları Türk AŞ doğal maden suları ve Uludağ Pazarlama AŞ olmak üzere üç şirketten oluşan Uludağ İçecek Grubu halen iki tesiste üretimlerini sürdürüyor. Bursa Yenice'de 50 dönüm üzerine kurulu 22 bin metrekarelik kapalı alanı olan tesiste üç hat ile Türkiye'nin ve dünyanın en yüksek teknoloji ile üretim yapan tesisleri arasına giren Uludağ İçecek Grubu, Uludağ Çaybaşı mevkiinde de 50 dönüm üzerine 20 bin metrekare kapalı alana sahip tesisinde maden suyu üretimi yapıyor. Her iki tesise de yapılan 27 milyon Euro'luk yatırım sonrasında saatte 100 bin şişe madensuyu dolumu yapılırken, pet şişe hattında ise ambalajına göre saatte 10 bin ile 22 bin şişeleme ve saatte 20 bin metal kutu dolumu yapılıyor. 440 kişinin istihdam edildiği Uludağ İçecek Grubu başarısının sırrını ise; "Aile içinde bilinen gizli ve hiç değişmeyen formül, sadece kristal şeker kullanımı ve Uludağ suyu ile üretim" olarak açıklıyor.