Likit kalın, uzun vadeli borçlanmayın

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, yatırımcılara "likit kalın" şeklinde tavsiyede bulunurken, uzun vadeli TL borçlanmalarından da uzak durmalarını önerdi.

Abone ol
İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, 2012'de Türk Lirası'nın yüzde 4 daha değer kazanacağını belirterek, "Tavsiyem likit kalın. Likit kalmakta fayda var diye düşünüyorum" dedi.
Özen, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda ve Feryapı etkinlik sponsorluğunda "Ekonomi 2012" başlığıyla düzenlenen CEO Club toplantısındaki konuşmasına, AB'nin ve euronun dağılmasıyla ilgili kötü senaryoya inanmadığını, bunun olmayacağını, piyasaların da bunun olmayacağına inandığını ifade etti.
Özen, bunun göstergesi olan dolar-euro paritesinine baktıklarında, ilk euro tanıtıldığı zaman 1,12 iken, şimdi 1,35'te olduğuna dikkati çekerek, dolayısıyla kötü senaryoyu piyasaların satın almadığını, bunun çok iyi bir haber olduğunu belirtti.
"Avrupa resesyona giriyor gibi duruyor"
Avrupa'nın 4. çeyrekte ve 2012'nin birinci çeyreğinde eksi büyüyecek gibi gözüktüğünü, resesyona giriyor gibi durduğunu söyleyen Özen, şunları kaydetti:
"İşi çözmeleri lazım. Çözüm için somut sanırım 'ortak tahvil' dedikleri şey kalıyor. Bunu zorla yapacaklar. Avrupa'da faizlerin aşağı gelmesi lazım. Faizleri aşağı getiremedikleri takdirde bu işin sonu felakettir. Zaten borç GSYİH oranlarını hepimiz biliyoruz, sürdürülemez bir durum."
"TL yüzde 4 değer kazanır"
Gelecek yıl kur tahminlerine ilişkin bir soruya karşılık da Özen, "2012 ortalamasının 2011 ortalamasından yüzde 4 daha Türk Lirası'nın değerli olacağını düşünüyorum. TL yüzde 4 değer kazanır gibime geliyor. Enflasyonun da yüzde 6-6,5 civarında olabileceğini düşünüyorum ama 7'ye daha yakınım ben de. Yok gıda endeksinin değişimi, yok bazı sigaradaki vergi şeyleri falan, sanki biraz kafamızı karıştırıyor. Bunlar serbest mekanizmada olması gereken şeyler" dedi.
Türkiye'de çok net bir şekilde sıkılaştırıcı politikalar uygulandığını ifade eden Özen, "Bankacılık sektöründe de çok ciddi şekilde sıkılaştırma var. Bu da likidite sıkılaştırması. Böyle olduğu zaman dayanamaz Türkiye ekonomisi, daralacak. Çok ciddi şekilde daralacak. O daralma ile cari işlemler açığı 60 milyar filan gelir diye düşünüyoruz. Finansmanı çok çok önemli. Biraz uzun vadeye yaydık. Ortalık kötü. Bütün bunlara baktığımız zaman ben Türkiye'de düşük büyüme, enflasyonun 2011'den daha düşük, yüzde 4 de daha değerli bir TL tahmin ediyorum" diye konuştu.
Ergun Özen, "Bir de şu bankalar hakkında iyi bir şey söyleyin, onu da rica ediyorum" diye espri yaptı.
"Ara malı ithalatını durdurmamız lazım"
Yerel dinamiklerle ilgili başka bir soruya karşılık ise Özen, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yastık altında çok altının olduğuna inanıyorum ki çıkmaya başladığını da düşünüyorum. Meğerse fiyatların yükselmesini bekliyormuş o yastık altındaki altınlar da. Buna güvenmememiz gerektiğini düşünüyorum. Ben hala Türkiye'nin birtakım reformları yapması gerektiğini düşünüyorum. Eğitim reformundan, işgücü reformlarından tutun, ara malı üretmeye başlamamız lazım. Ara malı ithalatını hakikaten artık durdurmamız lazım. Yani 'yastık altında para var, onu çıkaralım, böylece uçalım gidelim', bunlardan ziyade bizim eksik kalmış reformlarımız var, cari işlemler açığını kökünden kazıyacak veya çok azaltacak yönetilebilir seviyeye getirecek reformlara ihtiyacımız var. Bunlara konsantre olmak daha doğru gibi geliyor bana."
Başka bir soruya karşılık da Özen, "Tavsiyem likit kalın. Likit kalmakta fayda var diye düşünüyorum" dedi.
2012'nin ikinci yarısında faizlerde biraz gerileme olabileceğini kaydeden Özen, "TL uzun vadeli borçlanmayı şu anda tavsiye eder misin derseniz; onu da çok etmem" diye konuştu.
Dolar/TL'den günün ilk rakamları Kayısıdaki yüksek rekolte fiyatı geri çekiyor Prof. Dr. Ersoy'dan deprem sonrası dikkat çeken mesaj Polis Meslek Yüksek Okulları'na 2 bin 500 öğrenci alınacak Bankalar z kuşağına TikTok’tan ulaşıyor