Libya'da yaşanan tam bir soykırım

Libya kan gölüne döndü. Hükümet karşıtları ve yandaşları sokaklarda çatışıyor, Kaddafi güçleri evleri tarıyor.

Abone ol

BİNGAZİ - Libya'nın doğusundaki stratejik petrol bölgesi Ras Lanuf, yeniden muhaliflerin eline geçti. Çatışmalarda en az 8 kişi öldü. Zaviye'de savunma hattını yaran Kaddafi'ye bağlı güçlerin evlere ateş açtığı öne sürülüyor.

Muhalifler, Ras Lanuf'u şiddetli çatışmalardan sonra yeniden ele geçirdiklerini belirterek, Kaddafi güçlerinin Zaviye kentine saldırısını da geri püskürttüklerini açıkladılar.

Ras Lanuf'ta dün çıkan çatışmalarda da en az 8 kişinin öldüğü bildirildi.

Associated Press (AP) haber ajansına konuşan görgü tanıkları, Kaddafi güçlerinin, muhaliflerin savunma hatlarını ağır havan topu, topçu ve makineli tüfek ateşiyle aşarak Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye kentine girdiklerini söyledi. 

Yer yer yangınların çıktığı kentte, halen makineli tüfek ve patlama seslerinin duyulduğu belirtildi.

AP'nin bildirdiğine göre, görgü tanıkları, keskin nişancıların yaklaşık 200 bin nüfuslu şehrin sokaklarında veya evlerin balkonlarında gördükleri herkesi vurduğunu ifade etti.

Tam bir soykırım

El Arabiya televizyonuna konuşan bir görgü tanığı ise, "Irak'ta bile bu kadar insanın öldüğünü görmemiştik. Tam bir soykırım" ifadesini kullandı.

Bölgedeki isyancıların kent merkezine doğru çekildiği ve çatışmaların devam ettiği bildirildi. İsyancıların ismini vermek istemeyen bir sözcüsü, "Kaddafi iktidardan ayrılana kadar vazgeçmeyeceğiz. Sokaklardaki mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

Zaviye, isyancıların kontrolünde olan kentler arasında Trablus'a en yakın olanı. Bu yüzden kentin kontrolü, Kaddafi'nin son kalesi olarak görülen başkentin savunması açısından da büyük önem taşıyor.

Ecdebiye'de 20 kişi öldü

Ecdebiye kentindeki hastane yetkilileri, çatışmalarda 20'den fazla kişinin de yaralandığını belirttiler.

Bingazi'deki hastanelerin yetkilileri de direnişin kalesi olan kent yakınlarındaki bir mühimmat deposunda dün meydana gelen iki ayrı patlamada en az 27 kişinin öldüğünü, onlarca kişinin yaralandığını açıkladılar.

Direnişçiler tarafından kurulan Ulusal Konsey'in sözcüsü Mustafa Geriyani de patlamaların sabotaj mı, kaza mı, yoksa hava saldırısından mı kaynaklandığını kimsenin bilmediğini belirterek, patlamalar sırasında içerde 40 kadar kişinin bulunduğunu, bu nedenle ölü sayısının artabileceğini sözlerine ekledi.

Kaddafi güçleri Zaviye'de

Kaddafi güçlerinin, muhaliflerin savunma hatlarını ağır havan topu, topçu ve makineli tüfek ateşiyle aşarak başkent Trablus'un 50 kilometre batısındaki Zaviye kentine girdiklerini kaydeden görgü tanıkları, yer yer yangınların çıktığı kentte, halen makineli tüfek ve patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi.

Muhalifler, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin yoğun ateşi karşısında kentin daha iç kesimlerinde mevzilenmek için çekildiklerini bildirdi.

Açıklamada bulunan muhalif savaşçılardan biri ''Kaddafi güçleriyle sokaklarda çarpışacağız. Kaddafi iktidarda kaldığı sürece teslim olmayacağız'' dedi.

Görgü tanıkları, ağır havan topu, topçu ve makineli tüfek ateşi desteğindeki Kaddafi güçlerinin Zaviye kentindeki savunma hatlarını aştığını bildirmişlerdi.

Evlere ateş açılıyor

El Arabiya televizyonu, Kaddafi'ye bağlı güçlerin tanklarla kentteki evlere ateş açtıklarını duyurdu.

Görgü tanıkları, 200 bin kişinin yaşadığı kentin pek çok kısmını kalın, siyah bir duman tabakasının kapladığını ve keskin nişancıların ateş açtığını belirtiyor. 

Libya'da özgürlük ateşi hiç sönmeyecek

Libya'ya iki gün önce gelen Fransız felsefeci ve entelektüel Bernard-Henri Levy, Bingazi'de direnişçilerin kurduğu Ulusal Konsey'in üyeleriyle görüştü.

Önceden öngörülmeyen bu görüşmede ülkede ne olup bittiğini anlamaya çalıştığını belirten Levy, "Libya'da özgürlük ateşinin hiç sönmeyeceği, halkın bunu benimsediği muhalefetin kendi kontrolündeki bölgelerde geçici kurumlar kurmasından gayet iyi anlaşılıyor" dedi.

Levy, rejimin savaş uçaklarını kullanmasını engellemek için uçuş yasağı uygulanması çağrısı yaptı.

Ambargo askıya alınsın

Muammer Kaddafi rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden geçen hafta ilan ettiği ambargo kararını askıya almasını istedi.

Tesla'nın karı ikinci çeyrekte yüzde 45 azaldı Alphabet'in geliri ve karı ikinci çeyrekte arttı RMS Capital'den 3 projeye 600 milyon dolar yatırım Uçak filosu 43 bin 430’a, yolcu sayısı 20 milyara yükselecek Fiberde dönüşüm olmazsa yıllık bedeli 19 milyar dolar olur