Libya'da yarım kalan projelere talibiz

TOBB ve DEİK'in Ortadoğu'yla ilgili yayınladıkları bildiride Libya'da yaşanan olaylar aşıldığında ülkeye ilk olarak Türk müteahhitlerinin geri döneceği belirtildi.

Abone ol

İSTANBUL - Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarını ve alınabilecek önlemleri değerlendirmek üzere bölgedeki iş konseyleri başkanları, İstanbul'da bir araya geldi.

Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgelerinde son dönemde yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine yansımalarını ve alınabilecek önlemleri değerlendirmek üzere bölgedeki iş konseyleri başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilen toplantının ardından bir  bildiri yayınlandı.  Bildiride, TOBB ve DEİK olarak yapılabilecekler, şirketlere mesajlar ve kamu kuruluşlarından beklentilere yer verildi.

Türk-Afrika, Ortadoğu ve Körfez iş konseyleri başkanlarıyla bölgede yaşanan gelişmeleri değerlendirmek üzere bugün bir araya gelindiği anımsatılan bildiride, şöyle denildi:

"Vatandaşlarımızın ve bu şantiyelerde çalışan diğer ülke vatandaşlarının geri dönüşünü sağlama konusunda çok büyük bir başarı kaydettik. Vatandaşlarımız devletimizin kendilerine sahip çıktıklarını hissettiler. Türkiye, büyük devlet olarak gerektiği gibi davrandı.

Artık firmalarımızın mevcut sıkıntılarının nasıl ele alınacağı gündemimizdedir. Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez bölgesinde son 3 yılda 33 milyar dolarlık müteahhitlik hizmeti üstlendik. Geçen yıl 26 milyar dolarlık ihracat yaptık. 9,5 milyar dolarlık yatırımımız bulunuyor. Ayrıca 4 milyona yakın da turist çekiyoruz. Libya'da Türk müteahhitlik firmalarının şu anda devam eden işlerinin toplam bedeli 15 milyar dolardır. 1 milyar dolarlık da makine parkı ve şantiye tesisleri vardır."

Libya'da yarım kalan işlere talip olacağız

Libya'da yaşanan olaylar aşıldığında ülkeye ilk olarak Türk müteahhitlerinin geri döneceği belirtilen bildiride, "Hatta diğer ülke müteahhitlerinin yarım bırakmış olduğu işlere de talip olacaklardır. Bu nedenle şirketlerimizin Libya'daki işlerinin başlarına tekrar dönmek üzere hazırlık yürütmeleri önemlidir" denildi.

Mısır'da yaşanan karmaşanın ardından varlık fiyatlarının yüksek oranda düştüğü ifade edilen bildiride, şirketlerin, istikrara kavuşacaklarına ve yüksek büyüme performansı sergileyeceğine inandıkları bölge ülkelerinde fırsatları değerlendirmeyi düşünmelerinde fayda görüldüğü vurgulandı.

Centilmenlik anlaşması imzalanmalı

Bildiride, Libya'da Türk şirketlerinin yaklaşık 1 milyar dolarlık makine parkının mevcut olduğunun altı çizilerek şöyle denildi:

"Son dönemdeki karmaşadan dolayı burada zarar meydana gelmiştir. Müteahhitlerimizin zararlarının tespiti için uluslararası bir danışmanlık şirketi ile birlikte çalışılmalı. Karşı ülke ile mutabakata varılarak zararlarımız tespit edilmelidir.

Leasing ve kredi ile temin edilmiş makine ve ekipmanın ödeme taksitlerinin işlerin tekrar başlamasına bağlı olarak ertelenmesi müteahhitlere olumlu katkı sağlayacaktır. Diğer yandan bankalar, teminat mektupları için komisyon talebinde bulunmaya başlamıştır."

Libya, Cezayir, Irak, Filistin, Yemen, Bahreyn, BAE gibi Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması (YKTK) anlaşmaları imzalanmayan veya henüz yürürlüğe girmeyen tüm ülkelerle bu anlaşmaların tesis edilmesi, yenilenmesi gerekenlerle de yenilenmesi gerektiği vurgulanan bildiride, bu anlaşmaların bundan sonraki krizler için müteahhitleri güvence altına alacağı belirtildi.

Siyasi risk sigortası

Bildiride, yurt dışında çalışan, ancak ülkede yaşanan kriz durumları nedeniyle Türkiye'ye dönmek zorunda kalan işçilerin işsizlik sigortasından yararlanma koşullarının genişletilmesi gerektiği, Eximbank tarafından "siyasi risk sigortası" enstrümanlarının oluşturulmasına yönelik çalışmaların ivedilikle sonuçlandırılmasında fayda görüldüğü kaydedildi.

Bölgedeki siyasi karmaşadan zarar görmüş şirketlerin banka kredi geri ödemelerinde kolaylık sağlanması gerektiği ifade edilen bildiride, "Bu kredilerin vadeleri uzatılmalı ve faiz oranları yeniden değerlendirilmelidir.

İhtiyaç halinde bankaların firmalara köprü finansman imkanı sağlaması gündeme gelmelidir. Ayrıca, Eximbank'ın köprü kredi programının kapsam ve limitlerinin genişletilmesi imkanı da değerlendirilmelidir. Bu kredilerin maliyetlerinin de daha uygun hale getirilmesini beklemekteyiz" denildi.

DEİK'in, leasing, sigorta ve bankacılık sektörleriyle sayılan bütün sorunların çözümü için bir arada çalışacağının vurgulandığı bildiride, 12 Mart'ta Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile iş konseyleri başkanlarının bir araya gelerek konuyla ilgili karşılıklı istişarede bulunacağı bildirildi.

Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarılıyor Işıkhan: Kamu personeli sorunları çözüme kavuşturuldu Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması