Libya'da iş yapan Türk müteahhitlere müjde
Bakan Çağlayan, Türk müteahhitlerinin Libya'daki hak edişlerinden kaynaklanan alacak sorununu çözüldüğünü açıkladı
Abone olANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin hak edişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesi konusunda anlaşıldığını bildirdi.
Devlet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan bir heyetle, 17 Haziran Perşembe günü Libya'ya bir günlük ziyaret gerçekleştirdi.
Türk müteahhitlerinin Libya'daki hak edişlerinden kaynaklanan alacak sorununu çözmek ve potansiyel iş imkanları konularında temaslarda bulunmak üzere Libya Sanayi, Yatırım ve Ticaret Bakanı Muhammed Ali El Huveyc'in davetlisi olarak Trablus'a giden Çağlayan, burada bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu.
Söz konusu ziyaret çerçevesinde öncelikle Bakan Çağlayan başkanlığında Libya'da Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik konularındaki son gelişmeler hakkında bir değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Libya;da faaliyette bulunan 150'nin üzerinde müteahhitlik firmasının temsilcisi katıldı.
Bu toplantıda gündeme getirilen konular, Bakan Çağlayan ve Libya Sanayi, Yatırım ve Ticaret Bakanı El Huveyc eşbaşkanlığında gerçekleştirilen ve iki ülke ilgili bürokratlarıyla Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren'in de katıldığı toplantıda değerlendirildi. Açıklamaya göre, toplantı sonunda iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğine yönelik önemli kararlar alındı.
Bakan Çağlayan'ın değerlendirmesi
Libya ziyaretine ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Çağlayan, Libya'nın dünyada Çin'den sonra en güçlü müteahhitlik sektörüne sahip ülke olan Türkiye'nin bu sektördeki en önemli partnerlerinin başında geldiğini bildirdi..
Libya'ya Türkiye Müteahhitler Birliği yönetimi ve Dış Ticaret Müsteşarlığı yetkilileriyle gerçekleştirdikleri ziyarette, önce Libya'da iş yapan 150'yi aşkın müteahhitlik firmasının temsilcisi ile bir araya geldiklerini ve firmaların yaşadıkları zorlukları değerlendirdiklerini anlatan Çağlayan, Libya Sanayi Yatırım ve Ticaret Bakanı El Huveyc ile gerçekleştirdikleri toplantıda sorunları ve geleceğe dönük öngörüleri paylaştıklarını kaydetti.
Türk müteahhitlik firmaları 2005 ve 2009 yılları arasında Müteahhitlik ve Müşavirlik hizmeti olarak Libya'da 192 proje üstlendiğine işaret eden Çağlayan, bu projelerin toplam tutarının 12,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.
Sadece 2008 ve 2009 yıllarında üstlenilen proje değerinin ise 8,3 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Çağlayan, 2008 yılında üstlenilen 37 projeye ilave olarak, 2009 yılında iş hacmi artış göstererek 79 olduğunu, son iki yılda süren toplam proje sayısı 116'ya ulaştığını ifade etti.
Türk müteahhitlerinin alacak sorununa çözüm
Bu çerçevede, öncelikli sorunun Libya'da iş yapan Türk müteahhitlerin hak edişlerden kaynaklanan ve bir süredir bekleyen 250 milyon dolara yakın alacağının ödenmesine yönelik çözüme ulaşabilmek olduğunu belirten Çağlayan, hem Libyalı yatırımcı kuruluş yöneticilerinin ve hem de Bakan El Huveyc'le yaptıkları uzun görüşmeler sonucunda bu alacakların ödenmesi konusunda anlaştıklarını kaydetti.
Bu konuda Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türkiye Müteahhitler Birliğine alacak kaydı yapan firmalarının alacaklarının ödenmesi konusunda çalışmalara başlandığına işaret eden Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bu görüşmelerdeki en önemli ikinci konu da, iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin sorunsuz gelişmesi, ortaya çıkabilecek sorunların kaynağında çözülebilmesi için oluşturulan Çalışma Grupları masaya yatırıldı. Türkiye tarafından Dış Ticaret ve Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerinden sorumlu bakan olarak benim, Libya tarafından da inşaat sektörü ve yatırımlardan sorumlu bakan olarak Sayın El Huveyc'in eşbaşkanlığında çalışacak olan iki ülke ekonomik ve ticari ilişkilerinin geliştirilmesi için 5 Ocak 2010'da imzalanan mutabakat zaptıyla kurulması öngörülen Çalışma Gruplarının üyeleri tespit edildi ve çalışma takvimi oluşturuldu. Bu mutabakatımıza göre, Türk ve Libya tarafında Müteahhitlik Çalışma Grubu, Yatırım Çalışma Grubu ve Dış Ticaret Çalışma Grubu olmak üzere 3 ayrı Çalışma Grubunun iki taraftaki üyeleri de netleştirildi ve karar altına alındı. 3 ayda bir toplanarak konuları görüşecek olan Çalışma Grupları;nın ilk toplantısının önümüzdeki günlerde Türkiye'de yapılması kararlaştırıldı."
50 milyon dolarlık yeni projeler için çağrı
Toplantının en önemli gündem maddelerinden birinin de önümüzdeki dönemde yürürlüğe sokulacak Libya'daki yeni projeler olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Libya'da planlanan yaklaşık 50 milyar dolarlık yatırım projesi değerlendirildiğini ve Bakan El Huveyc'in projelerin Türk firmaları tarafından üstlenilmesi için çağrıda bulunduğunu bildirdi.
Bu çerçevede, söz konusu projelerin Türk firmalarınca alınması için gerekli ortamı oluşturmak ve Türk inşaat malzemelerinin Libya'daki projelerde daha fazla kullanılmasına zemin hazırlamak amacıyla her iki tarafça çalışma yapılması ve ortak bir strateji izlenmesi kararlaştırıldığını anlatan Çağlayan, çalışma gruplarının da bu konuda önemli rolü üstleneceğine işaret etti.
Öte yandan Libyalı Bakan Sayın El Huveyc'in Libya'da Türk mühendisleri, müteahhitleri ve yatırımcılarının katkı ve katılımıyla "Organize Sanayi Bölgesi" kurulması için yaklaşık 200 bin hektarlık bir bölgenin tahsis edilmesinin planlandığını vurguladığını ifade eden Çağlayan, şunları kaydetti:
"Bu proje çerçevesinde başta liman olmak üzere yapılacak çeşitli yatırımlarda da Türk firmalarının önemli rol alması ve Türk know how'ının kullanılmasında mutabık kalındı.
Libyalı Bakanın toplantıda gündeme getirdiği bir başka konusu ise inşaat sektöründe çalışan işgücünün eğitilmesi konusunda destek isteği oldu. Sayın El Huveyc, Libya'da faaliyette bulunan müteahhitlik firmalarının belli ölçülerde yerel işçi istihdam etme zorunluluğunu da dikkate alarak, Libyalı personelin Türk mühendisleri ve teknik adamlarınca eğitilmeleri konusunda destek beklediklerini söyledi. Bu konuda İNTES'in organizasyonunda bir yol haritası hazırlanması ve uygulanması konusunda çalışmalara başlandı.
Toplantıda bunun yanında, bazı inşaat malzemelerinin Libya;da üretilmesi halinde uygun ve üretim maliyetlerini düşürücü nitelikte fiyatla hammadde temini konusunda Libya Hükümetinin gerekli desteği vermeye hazır olduğu da vurgulandı. Bu çerçevede kurulacak olan tesisler, sahip olacağı rekabet avantajı ile başta Libya iç pazarı olmak üzere Kuzey Afrika ve Sahraaltı Afrika bölgelerine de ihracat yapma potansiyeline sahip olacak.
Öte yandan, Libya tarafı ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında İzmir-Trablus feribot seferleri çalışmalarının hızlandırılması konusunda mutabakata vardık."