Kuzey Kore yasta

Kuzey Koreli'ler 'Sevgili Lider'leri Kim'in ardından yas tutuyorlar. Küba hükümeti de Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümü nedeniyle 3 günlük yas ilan etti.

Abone ol

PYONGYANG -  Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in cumartesi günü hayatını kaybetmesinin ardından ülkede 29 Aralık'a kadar ulusal yas ilan edildi. Kim, onursal bir unvan olan ''Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti Kahramanı'' unvanı sahibiydi.

Kuzey Kore devlet televizyonu,  Kim'in tabuttaki görüntüsünü yayımladı.

Televizyon, çok sayıda kişinin üstü açık tabuta konulan Kim'i ziyaretinin görüntülerini de ekrana getirdi.

Resmi basın, Kim'in oğlu Kim Jong-un ve diğer üst düzey yetkililerin daha önce resmi bir tören yaptığını duyurdu.

Yerine oğlu Kim Jong-Un geçecek

Kim Jong-İl'n ölümünün ardından yerine en genç oğlu Kim Jong-Un'un geçeceği bildirildi. Kim 'in cenaze töreni 28 Aralık'ta yapılacak.

Küba'da üç günlük yas

Küba hükümeti, Kuzey Kore lideri Kim Jong İl'in ölümü nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan etti.

Küba devlet televizyonundan okunan resmi açıklamada, hükümetin kamu binaları ve askeri kurumlarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdiği de belirtildi. Ulusal yasın bugün başlayacağı 22 Aralık'ta sona ereceği kaydedildi.

Öte yandan Japonya, ABD ve Güney Kore'nin, Kim'in ölümünün ardında Kuzey Kore'deki durumla ilgili üst düzey görüşmeler yapmayı düşündüğü bildirildi.

Japonya hükümet sözcüsü Osamu Fujimura, görüşme tarihine karar verilmediğini ancak bu görüşmenin en uygun fırsatta yapılacağını söyledi.

Hükümet sözcüsü, Japonya'nın ayrıca Çin'le Kuzey Kore meselesinde bilgi alışverişi yaptığını, Japon Başbakanı Yoşihiko Noda'nın 25-26 Aralık günlerinde Çin'e yapacağı ziyaret programında değişiklik olmadığını ifade etti.

Fujimura, Noda ile ABD Başkanı Barack Obama'nın, Kim'in ölümünün ardından Kuzey Kore'deki durumu telekonferansla ele aldıklarını da kaydetti.

17 yıl dünyaya korku sardı

Kuzey Kore'nin bir dakikası bir dakikasına uymayan gizemli lideri Kim Jong İl, demir yumruğu ve nükleer silahlara olan tutkusuyla 17 yıl boyunca dünyaya korku saldı.

69 yaşında kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Kim, 1994 yılında babasının ölümünün ardından iktidara geçti. Güney Kore ve ABD'ye yönelttiği sayısız tehdit nedeniyle bölgede yeni bir savaş başlatmasından korkulan Kim, etkili bir konuşma tarzına sahip ve yorulmak bilmeyen bir hatip olarak tanınıyordu.

Uluslararası arenada pek sevilmeyen Kim, vatandaşlarının ise "sevgili lideri" idi.

Kim, puro, konyak ve lezzetli yemeklere olan düşkünlüğüyle tanınıyordu. Uçak korkusu nedeniyle sadece trenle seyahat eden Kim, yurt dışı ziyaretlerden de kaçınıyordu. 2001 yılında Moskova'yı ziyaret etmesi gerektiğinde Kim, tüm yolu iki ayda trenle giderek herkesi şaşırtmıştı. En büyük oğlu olan 38 yaşındaki Kim Jong Nam, Disney parkına gitmek için sahte kimlikle Japonya'ya girmeye çalışırken yakalanınca babasının gözünden düşmüştü. Kim, 2010'da 20'li yaşlardaki üçüncü oğlu Kim Jong Un'u varisi ilan etmişti.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var