Kurucusunun doğumgününde yeniden doğuyor
Dünyaca ünlü ekonomistleri bünyesine katan DÜNYA, tıpkı ismi gibi uluslararası arenada önemli bir oyuncu haline geliyor
Abone olDÜNYA gazetesi, yeni yayın dönemine yenilenerek giriyor. İsmi gibi uluslararası arenada önemli bir aktör olma yolunda ilerleyen DÜNYA, bu anlamda uluslararası üne sahip ekonomistleri yazar kadrosuna dahil etti. DÜNYA bu yeniliği kurucusu Nezih Demirkent'in doğumgünü olan 25 Eylül tarihinde duyurdu.
İşte DÜNYA yazarları arasına katılan o isimler:
1- Nouriel Roubini
1959 İstanbul doğumlu. Küresel krizi çok önceden gördüğü için "kriz kahini" olarak ünlendi. New York Üniversitesi'nin hocası. Aralarında IMF ve ABD Hazine Bakanlığı'nın da bulunduğu birçok kurumun danışmanı. Ayda bir kez analizlerini DÜNYA okurları ile paylaşacak.
2- Joseph Stiglitz
Ekonomi dünyasının Joe'su. Son muhalif. En bilinen sözlerinden biri: "Kalkınma sadece ekonomileri değil, insan hayatlarını değiştirmekle ilgilidir." İktisada katkıları ve geliştirdiği modellerden ötürü Nobel ekonomi ödülüne hak kazandı. Halen yerleşik küresel finans kurumlarının işlevini sorgulamasıyla dikkat çekiyor. O da ayda bir DÜNYA okurlarıyla buluşacak.
[PAGE]
3- Kenneth Rogoff
IMF'nin ünlü baş ekonomisti. Amerikan Merkez Bankası Fed'de Guvernörler Kurulu üyesi. Gençliğinde santranç tutkusunun peşğinden Yugoslavya'ya kadar gidip, otellerdeki turnuvalara katılmış, tren istasyonlarında yatmış. Ancak dünyanın en usta santranç oyuncularıyla karşı karşıya gelince hiçbir zaman '1 numara' olamayacağını çabucak kavramış ve kolay olanı seçip ekonomide kariyer yapmaya karar vermiş. Ama bu santranççılığınının onu "oyun teorisi" konusunda ustalaşmasına büyük katkısı olduğunu söylüyor. Küresel ekonomideki dengesizlikler üzerine görüşleri çok tartışılıyor. Halen Harvar'ın hocası...
4- Martin Stuart Feldstein
Harvard'dan başka bir ekonomi profesörü. Aynı zamanda AMerikan Ulusal Ekonomik Araştırmalar Bürosu'nun Onursal Başkan ve CEO'su. Reagan döneminde Ekonomik Danışmanlar Konseyi'nin Başkanı olarak görev yaptı. Son dönemde Fed'in parasal genişleme politikasını sıkı biçimde eleştiriyor. ABD'de "ekonomik mantığın sesi" olarak tanınıyor. Ayda bir yazılarıyla DÜNYA'da olacak.
5- Osman Ulagay
Türkiye'de dış dünyayı, global iktisadi gelişmenin temel dinamiklerini, hangi gelişmelerin olgunlaşmakta olduğunu, bunların Türkiye'yi nasıl etkileyebileceğini, dünyanın nereye gittiğini en iyi izleyen, sezen ve anlatan saygın ekonomi yazarlarımızdan önde gelenlerden birisi. Türkiye'nin ekonomisine "global ölçekten bakma"nın uzmanı.
[PAGE]
6- Güven Sak
Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası, Mülkiye hocalığı gibi birçok şapkası var. Sak, Türkiye'nin nadir think tank kuruluşlarından Türkiye Ekonomi ve Politik Araştırmalar Vakfı'nın (TEPAV) kurucu direktörü olarak görevini yürütüyor. Aynı zamanda TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Ankara'da her önemli toplantının aktörü.
7- Tamer Müftüoğlu
Başbakanlık danışmanlığı, KOSGEB Başkanlığı, Rekabet Kurumu Başkanlığı, Siyasal Bilgiler'in hocası, KOBİ'lerin babası, küçük ve orta boy işletmelerle ilgili ilk kitapta onun imzası var. Onda da yok yok.. O da akademisyen, ama eli taşın altına atan akademisyenlerden. 1980'lerden bu yana KOBİ'leri sahada, yerinde inceleyerek sorunlarına çözüm üretiyor. Kendisi Türkiye Ekonomi Bankası'nın danışmanlığını da yürütüyor. Artık o da DÜNYA'da...
8- VE Kemal Derviş
2001 krizinden Türkiye'yi çıakran programın mimarı. Teknik iradeyi uzmanlara, özerk kurumların yetkinliklerine bırakmaya da o ikna etmiştir. Derviş, görevden ayrıldıktan sonra da yapıcı uyarılarını sürdürdü, haleflerini hem uyardı hem cesaretlendirdi. Bu süreçte hiçbir şekilde partizan yaklaşımlar sergilememesi ise onu ekonomi dünyasının "akil adamı" yaptı. Ayda bir yazılarıyla DÜNYA'da...
[PAGE]
Duayenler Durmuş Yılmaz, Ege Cansen ve Nazım Ekren ayda bir söyleşileri ile DÜNYA'da...