Küresel dengesizlikler kriz yaratmayacak
Eski IMF Başkan Yardımcısı Krueger, varolan küresel sorunların kısa vadede küresel kriz yaratmayacağını savundu.
Abone olİSTANBUL - Eski Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, küresel dengesizliklerin 2011 ve 2012'de bir kriz yaratmayacağını, ancak uzun vadede mali ve demografik belirsizlikler ile küresel dengesizlikler düşünüldüğünde soru işaretlerinin ortaya çıktığını belirterek, ''Dünya ekonomisi konusunda kısa vadede iyimser olduğum söylenebilir, ancak uzun vadede bir şeyler yapılmadığı sürece daha şüpheciyim'' dedi.
Krueger, Fatih Üniversitesi tarafından ''Küresel Finansal İstikrarın Sürdürülebilirliği'' temasıyla düzenlenen İstanbul Ekonomi ve Finans Konferansı' kapsamında, son küresel krizin nedenlerine ve bundan sonra benzer bir krizin gerçekleşmemesi için yapılması gerekenlere ilişkin bir konuşma yaptı.
Kriz öncesinde de küresel ekonomide pek çok dengesizlik bulunduğunu belirten Krueger, ABD'nin büyük ve artan cari açığına karşılık, Çin'in büyük ve artan cari fazlasının işlerin kötüleşmesinde etkili olduğunu ve bu iki ülke için de durumun değişmesi için bir baskı oluşmadığını kaydetti. Krueger, küresel dengesizliklerin çözülmesi için ABD ve Çin'in cari dengelerini sağlamaya yönelik adımlar atması gerektiğini, yalnızca ABD'nin eyleme geçmesinin dünya çapında bir resesyona, sadece Çin'in adım atmasının ise dünya çapında bir enflasyon artışına neden olacağını anlattı.
Çin ve ABD cari açık sorununa eğilmeli
Krueger, krizin yaklaştığının aslında bilindiğini, Çin ve ABD yetkililerinin hazır bulunduğu IMF yetkilileriyle toplantıda, her iki tarafın da sorunun farkında olduğunu, ancak bir adım atılamadığını dile getirdi.
Bundan sonra benzer bir krizin yaşanmaması için şu anda gerçek anlamda somut bir adım atılmadığını, önlem alınmadığını ve ülkelere bu konuda harekete geçmeleri için baskı uygulanmadığını söyleyen Krueger, kriz sonrasında azalan ABD cari açığının ve Çin cari fazlasının yeniden yükselmekte olduğuna işaret etti.
Önümüzdeki bir iki yıl içinde değilse de, 2015 sonrasında ABD, Çin ve diğer ülkelerdeki gelişmelerin küresel resesyona neden olan küresel dengesizlikleri besleyerek sıkıntı yaratacağı görüşünü aktaran Krueger, ''Ancak bunun önüne geçmek için bir uluslararası anlaşma olabilir. Bu zor olabilir, ancak Çin'in ve petrol ihracatçılarının tüketimlerini artıracağı, ABD'nin bütçe açığını ve harcamalarını azaltacağı bir uluslararası anlaşma ile küresel dengesizlikler azaltılacağı için yeni bir yoğunlaşmış resesyon riski azaltılabilir. Tamamen ortadan kaldırılamaz, ama azaltılabilir'' diye konuştu.
Krueger, G20'nin bu sorunu ele aldığını, küresel dengesizlikleri ele almaya başladığını, ancak çok taraflı bazı araçlar hayata geçirilerek karşılıklı değişim yaratılana kadar yeni bir krizin ortaya çıkmasından endişelendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Küresel dengesizlikler bu sene ya da seneye bir kriz yaratmayacak. Dünya 2011'de ve 2012'de büyüyecek gibi görünüyor. Kısa vadeli görünüm kötü değil. Ancak uzun vadede mali belirsizlikler, demografik belirsizlikler ve küresel dengesizlikler düşünüldüğünde daha fazla soru işareti ortaya çıkıyor. Dünya ekonomisi konusunda kısa vadede iyimser olduğum söylenebilir, ancak uzun vadede bir şeyler yapılmadığı sürece daha şüpheciyim.''