Kur ithalatı azdıran bir yapıya dönüştü
Çağlayan, "Elimizde bir sihirli değnek yok. Şu anda sorunun çözümü noktasında iktisat politikaları bile bir yerde muktedir olamıyor" dedi.
Abone olANKARA- Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, değerli TL tartışmaları hakkında değerlendirme yaparken, "Kesinlikle kur rejimini bizim ihracatçılarımız tartışmıyor. Bunun tartışılmasını da kimse istemiyor. Ben tartışılmasına izin vermedim, vermem de" dedi.
Gazetecilerin kurun ihracata etkisine yönelik sorularını yanıtlayan Çağlayan, Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun çalışmalarına ilişkin soru üzerine, bu konunun konuştukça tartışıldığını, 1 Eylül'de İstanbul'da ihracat rakamlarını açıklayacakları toplantıda, yürüttükleri çalışmaya ilişkin açıklamada bulunacaklarını belirtti.
Kurun ithalatı artırıcı etkisi bulunduğunu kaydeden Çağlayan, "Ciddi manada ithalatı tetikleyen, ithalatı azdıran bir yapıya dönüşmüştür. Özellikle euronun, doların değer kaybetmesi, Türkiye'deki maliyetleri sanal şekilde yükseltip, dışardakilerin daha ucuz hale gelmesini sağlıyor" dedi.
Son günlerde otomotiv sektörünün ihracatında azalma olduğunu, Avrupa'dan, euro bölgesinden bu sektörden ciddi manada ithalat yapıldığını belirten Çağlayan, yıl başında 100 bin euroluk bir aracın 220 bin liraya karşılık geldiğini, şimdi aynı aracın 192 bin liraya ülkeye getirildiğine dikkati çekti. euro'nun değer kaybı nedeniyle Avrupa'nın ve diğer ülkelerin otomotiv sektöründeki ihracatının arttığını dile getiren Çağlayan, Türkiye'nin de bu konuda ithalatının arttığını, ülkede bu segmentte üretim olmadığı için "haksız rekabet yaratıldığının söylenemeyeceğini" ancak durumun insanları ithal otomobile yönelttiğini anlattı.
Çağlayan, "Elimizde bir sihirli değnek yok. Şu anda sorunun çözümü noktasında iktisat politikaları bile bir yerde muktedir olamıyor, iktidarsız oluyor" görüşünü ifade etti.
"Euro/dolar paritesi bizim elimizde olan bir şey değil" diyen Çağlayan, kurun bir denge kuruna gelmesi, faizlerle ilgili konularda çok fazla bir şey gözükmediğini, başka mekanizmalar üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Çağlayan kur rejimi konusunda, "Kesinlikle kur rejimini bizim ihracatçılarımız tartışmıyor. Bunun tartışılmasını da kimse istemiyor. Ben tartışılmasına izin vermedim, vermem de. Biz kur sistemi olarak sistemi belirlemişiz; dalgalı kur. Küresel krizden geçerken sistemi test etmişiz" diye konuştu.
Çağlayan bunun dışında sanayi üretiminin artması, ithalat yerine ihtiyaçların ülkenin iç kaynaklarından karşılanması yönünde çalışma yürüttüklerini belirterek, "Bir kaç şeyi bir araya getirip bir çıkar yol bulacağız" dedi.
Bakan Çağlayan, sanayicilerin girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda da çalıştıklarını belirterek, "Bizden geçmişte birilerinin yaptığı gibi 3-5 oy almak için kim ne veriyorsa ben 5 puan fazla veririm gibi devlet kesesinden cömertlik beklemesin" diye konuştu.
Bir gazetecinin "Kur rejimi değişmeyecek, girdi maliyetlerine bir şey yapamıyoruz, Merkez Bankası kurun seviyesine müdahale etmiyor, görev tanımında da bu yok, geriye ne kalıyor" sorusu üzerine Çağlayan, yapılabilecek çok şey bulunduğunu, 1 Eylül'deki toplantıda açıklama yapacaklarını söyledi.
Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı'nın bayramdan sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi ve ihracatçı birlikleri temsilcileriyle bir araya geleceğini de ifade etti.