Kur aşağı gittiğinde de 'proaktif duruş' bekleriz

Merkez Bankası'nın politikalarını desteklediklerini belirten TİM Başkanı Büyükekşi, kurun 1,70 liranın altına gitmemesi için MB'nin aynı şekilde proaktif davranması gerektiğini söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, döviz kurlarında gerileme başladığında da Merkez Bankasının proaktif davranmasını istediklerini belirterek, "Şu anda nasıl rekor seviyede döviz satış ihaleleri düzenliyorsa, o zaman da kurun 1,70 liranın altına gitmemesi için aynı şekilde proaktif davranması gerektiğini şimdiden söylüyoruz" dedi.

Büyükekşi, kendilerinin her zaman Türkiye'nin rekabetçe bir döviz kuruna ihtiyacı olduğunu söylediklerini anımsattı.

Büyükekşi, bunu söylerken, kısa yoldan para kazanma amacı gütmediklerini dile getirerek, Türkiye'nin üretiminin, istihdamının ve büyümesinin ihracatla olacağını, bunu yaparken de ihracatta rekabetçi bir kurun oluşması gerektiğini vurguladı.

"Bunu dile getirirken 1 doların 2 lira olmasını da istemiyoruz" diyen Büyükekşi, Türkiye'de şu anda kurun gelmiş olduğu noktanın çok yüksek olmadığını, 2001 yılındaki krizinden sonra da doların bu rakamları gördüğünü hatırlattı.

Büyükekşi, "Dolarda 1,70-1,80 lira, sepet de 2,10-2,20 aralığının Türkiye'nin ihracat ve rekabet edebilme açısından yeterlidir ve ithalat için de bir denge kuru olacağını düşünüyoruz. Ama dolar kurunda 1,70-1,80 lira üzerinde gelişecek rakamlar Türkiye'nin ihracatına olumlu katkı vermez" dedi.

"Merkez Bankası'nın politikalarını destekliyoruz"

Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın geçen yıl kasım ayından itibaren bir takım politikalar uyguladığını ve kendilerinin bu politikaları desteklediklerini anlatarak, Merkez Bankası'nın son aldığı tedbirleri de desteklediklerini söyledi.

Merkez Bankası'nın geçen hafta iki gün üst üste 1,3 milyar dolarlık döviz satım ihalesine çıktığını anımsatarak, "Biz ihracatçılar olarak diyoruz ki; Merkez Bankası'nın proaktif davranması lazım. Şu anda da proaktif davranıyor. Çünkü Türkiye'nin makro dengeleri çok önemli. Biz bu aynı geminin içerisindeyiz. Türkiye'nin makro dengeleri, enflasyonu, üretimi ne kadar düzgün olursa bizim de işimiz o kadar rahat olur" diye konuştu.

Büyükekşi, Türkiye'de döviz kurunun yükselmesinin Türkiye'den kaynaklanmadığını, Avrupa'daki sıkıntılardan ve Avrupa bankalarının yaşadığı problemlerden kaynaklandığını dile getirerek, "Avrupa'da yaşanan sıkıntılar yoluna girdiğinde eğer Türkiye'de kurlar tekrar aşağıya giderse o zamanda Merkez Bankasının proaktif davranmasını isteriz. Şu anda nasıl rekor seviyede döviz satış ihaleleri düzenliyorsa, o zaman da kurun 1,70 liranın altına gitmemesi için aynı şekilde proaktif davranması gerektiğini şimdiden söylüyoruz" dedi.

Bakan Güler'den Yunan Bakan'a F-35 yanıtı Mavi ekran krizinin maliyeti belli oldu Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' Reuters: Ali Yeşildağ'ın iadesi onaylandı İYİ Parti'de bir istifa daha...