Küçük ev aletleri pazarı krizden çıktı

GFK Türkiye raporuna göre küçük ev aletleri pazarı Ocak-Ağustos döneminde, hem adetsel hem de cirosal bazda büyümesini sürdürdü.

Abone ol

ANKARA - Gelişen teknolojiyle birlikte günlük yaşamın vazgeçilmez unsurları arasına giren küçük ev aletlerine ilgi her geçen gün daha da artıyor. Küçük ev aletleri pazarı, hem adetsel hem de cirosal bazda büyümesini sürdürerek, Ocak-Ağustos döneminde 8,6 milyon adet satışa ve 866 milyon 400 bin lira ciroya ulaştı. Böylece pazar, geçen senenin aynı dönemine oranla adet bazında yüzde 21,3, ciro bazında ise yüzde 19,6 büyüdü.

İnsanlar, günlük yaşamlarını kolaylaştıran, kendileri küçük, ancak işlevleri büyük küçük ev aletlerine yaşamlarında her geçen gün daha fazla yer veriyorlar.

Pazar araştırmaları yapan GFK Türkiye'nin hazırladığı rapora göre, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde küçük ev aletleri pazarı, 2008 yılının sekiz ayındaki değerlerini geçerek ekonomik kriz öncesi döneme oranla adette yüzde 9,3, ciroda yüzde 8,1 büyüdü. Pazar, geçen senenin sekiz ayına göre ise adette yüzde 21,3, TL bazında ise yüzde 19,6 artış yakaladı.

Pazarda, cirosal bazda en çok büyüyen grup yüzde 24,7'lik büyümeyle gıda hazırlama, meyve sıkacakları ve et kıyma makineleri grubu oldu. Adetsel bazda bakıldığında ise pazarın büyümesine en büyük katkıyı yüzde 29,8 ile sıcak içecek hazırlama ve Kettle;lardan oluşan içecek hazırlama grubu sağladı.

Lider hala ütü ve süpürge grubu

Küçük ev aletleri pazarının cirosal bazda yüzde 50,8'ini oluşturan, ütü ve süpürgelerin yer aldığı ev konforu grubunun, küçük ev aletlerindeki hem adetsel hem de cirosal bazdaki liderliği devam ediyor.

Saç bakım, ağız bakım ve traş makinelerinden oluşan kişisel bakım grubu ise adetsel bazda toplam pazarla eş büyüyerek yerini korurken, cirosal bazda daha uygun alt segmentlerin tercih edilmesi nedeniyle ortalama fiyatlardaki düşüşten dolayı, 0,5 puan gerilemesine rağmen yüzde 18,2 ile ikinciliğini korudu.

Yapılan kampanyaların da etkisiyle adetsel bazda en çok büyüyen grup, içecek hazırlama grubu ise ortalama fiyatları en çok düşen kategori oldu.

Mutfak aletleri grubu ise geçen senenin sekiz aylık dönemine göre adetsel bazda toplam pazardan daha az pay aldı. Geçen seneye göre ortalama fiyatlarında artış yaşanan tek kategori olmasının da etkisiyle cirosal bazda küçük ev aletlerinin yüzde 14,6;sını oluşturarak pazarda üçüncü sırada yer aldı. Mutfak aletleri grubunda yer alan meyve sıkacakları kategorisi, domuz gribi ve kışın sert geçmesi sebebiyle en çok büyüyen kategorilerden biri olurken tüketicinin bu kategoriye olan ilgisinin artışı kış aylarının başlamasıyla tekrar yükselişe geçti.

Marka-model çeşitliliği artıyor

Küçük ev aletlerinde marka, model çeşitliliği her geçen gün artarken, sektörde 2010 yılının Ocak-Ağustos döneminde 194 farklı markanın 4 bin 840 farklı modeli satıldı. Sektörde en çok marka çeşitliliği içecek hazırlama grubundayken, model çeşitliliği bakımından en zengin pazar, ütü ve süpürgenin yer aldığı ev konforu oldu. Hem marka hem de model sayısında hemen hemen tüm gruplarda artış trendi yakalandı. En büyük artış ise kişisel bakım pazarında yaşandı. Marka sayısındaki tek düşüş fritöz ve ekmek yapma makinelerinden oluşan elektrikli pişiricilerde olurken, model sayısındaki tek düşüş ise 2008 yılından 2009 yılına geçerken ciddi bir büyüme yaşayan mutfak aletleri grubunda oldu.

Sektörde en büyük katkı; anneler günü

Küçük ev aletleri sektörü haftalık raporlama trendinde 2010 yılında 18. Hafta içerisinde yer alan Anneler Günü etkisiyle haftalık ortalama satış seviyesi üç kat arttı. Anneler gününün en büyük katkısı mutfak aletleri grubuna olurken, ev konforu grubu, mutfak aletlerinden sonra en çok artış yaşayan ikinci grup oldu. 6. haftayı canlandıran Sevgililer Günü etkisi ise en çok kişisel bakım grubunda görüldü. Küçük ev aletleri sektöründe en büyük sezonsal etkiyi Anneler Günü'nün yaratmasının yanı sıra Babalar Günü de özellikle kişisel bakım ürünleri için sektörü canlandırarak, içinde bulunduğu 24. haftanın Haziran ayının en verimli haftası olmasını sağladı.

İki satıştan biri organize kanaldan gerçekleşiyor

Teknoloji marketleri ve zincir mağazaların yer aldığı ''organize kanal'', geleneksel kanalın pay kaybetmesine sebep oldu. Teknoloji marketlerinde ve zincir pazarda satılan ürünler, toplam pazarın adetsel olarak yüzde 50,1'ine, ciro olarak da yüzde 37,8'ine ulaştı. Böylece satılan her iki üründen birinin organize kanaldan tüketiciye ulaştığı, TL bazında ise küçük ev aletlerinden elde edilen cironun üçte birinden fazlasının aynı kanaldan geldiği görüldü.

Kişisel bakım pazarında organize kanalın payı toplam pazara göre daha da artarken, ev konforu ve mutfak grubunda ise geleneksel kanalın ağırlığı etkisini devam ettirdi.

Küçük ev aletlerinde ortalama fiyat 100 lira

İçerisinde 13 farklı ürün grubu bulunduran küçük ev aletleri pazarında fiyatlar ürün gruplarında ve markalarda oldukça farklılık gösterse de sektörün ortalama fiyatı 100 lira civarında seyretti. Sektörün en büyük destekçisi Anneler Günü'nün yer aldığı Mayıs-Haziran dönemlerinde ise yapılan kampanyaların da etkisiyle küçük ev aletlerinin ortalama fiyatlarında düşüş eğilimi görüldü.

2008 yılının başlarında kişisel bakım grubu ile mutfak aletleri grubunun ortalama fiyatları aynı seviyelerdeyken, 2008 sonlarından bugüne kadar ulaşan süreçte mutfak aletleri grubunun ortalama fiyatlarında artış yaşandı. Bu grup, kişisel bakımı geride bıraktı. Ortalama fiyatları en yüksek grup, süpürge ve ütülerin yer aldığı ev grubu olurken, en düşük olan grup ise içecek hazırlama grubu oldu.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı