Krize 'Barter' çözümü

Barter sisteminde alıcı üye iflas etse bile satıcı üyeler alacaklarını tahsil edebiliyor

Abone ol

İSTANBUL- Çek ve senetlerin karşılıksız çıkması gibi olayların şirketleri zor durumda bakması, ticareti barter sistemine yöneltiyor. Yeni oluşturulan sistemde alacağı olmayan veya teminat karşılığı alacak oluşturamayan üye şirketin ürün satın alması, ürünü satın alma teklifi vermesi gibi durumlar sistem tarafından engellenebiliyor. Satıcı üyeye ulaşan bir satın alma teklifi ise otomatik olarak alıcının yeterli bakiyesinin olduğu anlamına geliyor.

İstanbul Barter Borsası Genel Müdürü Mustafa Demir, bu şekilde satıcı üyelerin sorun yaşamadan, satış işlemi onaylandığı andan itibaren nakit ödemesini tahsil edebileceğini, barter alacağı karşılığında sistemden ihtiyaç duyduğu ürünleri satın alabildiğini söyledi.

İstanbul Barter Borsası'nın, her üyesi için "garantör" olduğunu vurgulayan Demir, her üyenin ürününü satmak ve satışın yapılması için gerekli tanıtım pazarlama çalışmalarında bulunduğunu kaydetti. Demir, alıcı üyeleri iflas etse dahi satıcı üyelerin alacaklarını tahsil edebildiklerini vurguladı.

Barter sisteminin reklam ve inşaat olmak üzere iki lokomotif sektörü bulunuyor. Şirketler düşen satışları canlandırmak için reklam yapmak istiyor, ancak nakit sıkıntısı reklam yapmalarına imkan vermiyorsa 'barterla reklam', kurtarıcı oluyor.

İnşaat sektöründe ise firmalar hem reklamı hem de diğer ihtiyaçlarını ürettikleri daire karşılığı alabiliyor. İnşaat şirketi isterse tek bir daire karşılığı, 10-20 ayrı kanalda reklamını yayınlatabiliyor.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı