Kriz, Yunan halkını 'ucuza' yöneltti
Ülkede markalı ürün satışları azaldı. Hükümet, düşük faizle borçlanma imkanı arıyor
Abone olATİNA - Yunanistan'da ekonomik kriz piyasaları olumsuz etkilerken, Yunan halkının tüketim alışkanlıklarında da önemli değişikliklere yol açtı. Ülkenin Başbakanı George Papandreu ise, Yunanistan'ın borçlarını etkin bir şekilde düşürecek bir Avrupa Birliği (AB) kurtarma planı aramadıklarını söyledi.
Yunan basın-yayın organları, Yunan halkının, ülkede krizin baş gösterdiği 2008 yılından bu yana, marka ürünleri almaktan vazgeçerek, sürekli daha ucuz olan 'private label' tipi ürünlere yöneldiklerini duyurdukları haberlerinde, bazı ürünlerin tüketiminde de önemli kısıtlamalar yaptığını belirttiler.
Haberlerde, içinde başkent Atina'nın da bulunduğu Attiki bölgesinde "business stories" şirketi tarafından büyük marketlerde yapılan bir araştırmada, Yunan halkının alışveriş kısıtlamalarından en çok etkilenen ürünlerin başında "temizlik ürünleri ile kızartma yağı ve konserve yiyeceklerin" bulunduğunun belirlendiği bildirildi.
Yunan halkının alışverişlerinde kısıtlama yoluna gittiği ürünler listesinde "wiski, hazır mezeler, kozmetik ürünleri, sakız, ve tuvalet kağıdı" gibi ürünlerin üst sıralarda yer aldığı belirtilen haberlerde, "Ekonomik Kriz'in, Yunan halkını 1990 öncesindeki alışveriş alışkanlığına döndürdüğü" belirtildi.
Atina'da yayımlanan haftalık Proto Thema gazetesi, "Gittikçe daha yoksullaşıyoruz" başlığını kullandığı konuya ilişkin haberinde, "Yunanlıların artık sadece temel ihtiyaçlarına ve yiyeceğe para harcadıklarını" belirterek, "Daha önceki bildiklerimizi unutalım. Semiz inekler dönemi bir daha dönmemek üzere geçti" ifadelerine yer verdi.
Hükümet, piyasa seviyesinde borçlanmak istiyor
Yunanistan Başbakanı George Papandreu, Yunanistan'ın borçlarını etkin bir şekilde düşürecek bir Avrupa Birliği (AB) kurtarma planı aramadığını bildirdi.
Papandreu BBC'ye verdiği demeçte, Yunanistan'ın diğer ülkeler ile aynı faiz oranında borçlanabilmesine olanak sağlayacak siyasi desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti.
Yunanistan'da geçen yıl yapılan seçimlerde "değişim" sloganı ile iktidara gelen partisine yönelik halkın desteğinin bulunduğunu ifade eden Papandreu, "bize zaman ve destek verin. Ben finansal destek hakkında değil siyasi destek hakkında konuşuyorum. Söylediklerimizi yerine getirip yeniden kredibl ülke olacağız" dedi.
Yunanistan'ın bu aşamada bir borçlanma ihtiyacı içinde olmadığını, borçlanma ihtiyacının gelecek Mart ayı ortalarını kapsadığını ifade eden Papandreu, "söylediklerimiz basit. Yüksek faiz ile değil, diğer ülkelerin borçlanabildiği faiz oranlarının aynısı ile borçlanmak istiyoruz. Yüksek faiz, Yunanistan'ın bütçe açığının düşürülmesine sekte vurma olasılığı var." şeklinde konuştu.
Almanya'da yayımlanan Der Spiegel dergisinde yer alan bir haberde, euro bölgesi ülkelerinin Yunanistan'a 25 milyar euro yardım için çalışma içinde bulundukları belirtilirken, Almanya Maliye Bakanlığı sözcüsü yaptığı açıklamada, söz konusu haberin tümüyle yanlış olduğunu bildirmişti.
Avrupa'nın en büyük bütçe açığına sahip olan ülkelerden biri olan Yunanistan, gelecek 3 yıl içinde bu açığı indirmeyi planlıyor. Bu çerçevede Yunanistan, halen Gayri Safi Yurt içi Hasılanın (GSYİH) yüzde 12,7'sine ulaşan bütçe açığını yüzde 2,8'e indirecek.
Ayrıca, Yunanistan'ın borcu GSYİH'sını geçmiş durumda bulunuyor.