Kriz öncesine dönülüyor
Garanti Bankası ile DÜNYA'nın düzenlediği 'Anadolu Sohbetleri' toplantısı Kahramanmaraş’ta yapıldı.
Abone olKAHRAMANMARAŞ - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, her yıl 1 milyon müşteri hedefi ile banka olarak 9,3 milyon müşteriye ulaştıklarını söyledi.
Özen, gazeteniz DÜNYA ile Garanti Bankası tarafından Kahramanmaraş Ramada Otel'de düzenlenen 'Anadolu Sohbetleri' toplantısında yaptığı konuşmada,
2010 yılında 66 ilde düzenledikleri toplantılarla 21 bine yakın girişimci ile bir araya geldiklerini belirtti.
Banka olarak bütün sektörlere destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Özen, "Yaptığımız toplantılarda işletmelerimize ve kentlerin karar vericilerine yararlı bilgiler aktarabildiysek ne mutlu bize. Kahramanmaraş'ta bu ikinci toplantımız. O zaman yaptığımız toplantıda ana gündem maddelerinden biri Çin'di. O zaman Kahramanmaraş'ta da aynı tezi savunduk. Çin'i analiz ederken 'ucuzun yerine yeniyi arayın' dedik. O tarihten sonra çok şey değişti. Birçok kuruluş ve marka gelişmiş dünya ekonomilerini derinden sarsan yeni yol haritası tartışılıyor" diye konuştu.
Geleceğe dair bu tartışmalar sürerken, ekonominin performansının çok sevindirici olduğunu vurgulayan Özen, şöyle konuştu: "Bu performansın en önemli örneklerinden birini Kahramanmaraş oluşturuyor. Gözlemlerimiz, Kahramanmaraş'taki iplik, boya ve konfeksiyon sektörünün, zor zamanları çok iyi atlattığına işaret ediyor. Sektör üyeleri, kapasite kullanımının arttığını, enerji ve makine kullanımında akılcı yöntemleri benimseyerek,verimlilik artışı sağladıklarını söylüyor. Sektör, her ne kadar bazı şanssız deneyimler yaşamışsa da iyi sonuç elde edeceği yenilikçi ürünlere yönelerek, atılım yapmanın yollarını aramaya devam etmeli. İl ekonomisinin diğer lokomotifi, madeni mutfak eşyası sektörü ise ortak hareket etme ve verimli iş yapma kültürü geliştirerek kazançlı çıktı. Sektör, gerçekçi hedeflerle büyümeyi sürekli ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyor. Öte yandan, sektör profesyonelleri, üretimin yüksek kalitesine rağmen, kurumsallaşma ve markalaşma yönünde sıkıntılar olduğuna işaret ediyor. Her şeye rağmen, Kahramanmaraş, dimdik ayakta, emin adımlarla yolunda yürümeye devam ediyor."
Garanti Bankası'nın 119 milyar TL aktif bilançosu ile ikinci en karlı özel banka olduklarının altını çizen Özen, "Daha da önemlisi 76 milyar TL kredi kullandırmışız. Ayrıca her yıl 1 milyon müşteri hedefi ile bugün 9.3 milyon müşteriye ulaştık. 851 şubesizi 1000 şubeye çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca yılda 50 milyon müşteri kontağına cevap verecek çağrı merkezi ve internette açık ara birinciyiz" şeklinde konuştu.
Balduk: Üretimi gözardı edemeyiz
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Mehmet Balduk ise, Kahramanmaraş olarak gittikçe güçlendiklerini ve yatırım odaklı çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.
Üretimin hiçbir zaman gözardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Balduk, son günlerde yapılan açıklamaların 2008 küresel kriz öncesine dönüşü sezdiğini ifade etti. Dövizle ilgili görüşlerini açıklayan Balduk, şöyle devam etti: "Biz kur alsın başını gitsin demiyoruz. Kur normal seviyelerde kalsın diyoruz. Ayağımıza pranga olsun istemiyoruz. Faizler düşerse bankacılık sektörü reel sektörü fonlarsa Türkiye hızla büyür ve bölgenin en önemli ülkelerinden biri olur."
Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kriz ortamlarına rağmen şehrin önemli bir ilerleme kaydettiğini ve milyar dolar mertebelerinde ihracatı konuşur hale geldiğini belirterek, ilin gelişiminin süreceğini söyledi. Poyraz, şehirde işsizliğin kalmadığını da belirtti.
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, ilde ikinci defa Garanti Anadolu Sohbetlerinin düzenlenmesinin ilin ekonomik potansiyelini göstermesi açısından da önemli bir nokta olduğuna dikkati çekerek, "Kahramanmaraş önemli sanayi merkezlerinden biri haline geldi" dedi.
Tanılır, Kahramanmaraş'ta yaşanan değişimin arkasında üretim ve ticari deneyimi artan girişimci ailelerin olduğunu belirterek, “Yükselen girişimci sınıfı uluslararası ilişkiler kurmuştur. Bu ilişkiler ufuk açmıştır" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından söz alan Öztiryakiler Murahhas Üyesi ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki, mutfak eşyaları sektörü ve dünyadaki trendler hakkında bilgi verdi.
Sektörün önce bakır, sonra alüminyum sonra da paslanmaz çelik ile hammadde bazlı bir dönüşüm yaşadığını kaydederek, "Kahramanmaraş sektörümüzde Türkiye'nin Çin'i olarak tanınıyor.
Mutfak sektöründe biz hala Çin ile rekabet edebiliyoruz. Çin konusunda da mutfak eşyasında özellikle Kahramanmaraş rekabet edebilen bir sektördür. Dünyada Kahramanmaraş mutfak eşyası ile tanınıyor. Çıkarttığınız bir çok marka var. 1 milyar dolar ihracat hedefi koymak çok önemli. Bugün bu seviyeye gelen şehir sayısı çok az" diye konuştu.
Çin ile fiyat değil kalite ve tasarım rekabeti yapılması gerektiğini kaydeden Öztiryaki, Çin'de 3 binden fazla tasarım okulu olduğuna dikkati çekti. Çin'in artık taklitçilik dönemini geçtiğini ve 'Japonya' olma yolunda ilerlediğini kaydeden Öztiryaki, bölgede de bu yönde eğitim veren okulların çoğalması gerekliliği üzerinde durdu.
Kipaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Hanifi Öksüz de tekstil sektörünün Anadolu'da sanayileşmenin öncüsü olduğunu söyledi. Toplantıda daha sonra Tekstil Araştırmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu ve İstanbul Bilgi Üniversitesi İİBF Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Asaf Savaş Akat birer konuşma yaptı.