Kriz İran'a ambargoyu geciktirecek
AB ülkeleri, İran'a petrol ambargosu uygulamasını geciktirmeyi değerlendiriyor.
Abone olBRÜKSEL - Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İran'a petrol ambargosu uygulamasını geciktirmeyi değerlendiriyor.
AB diplomatları, AB'ye üye bazı ülkelerin borç içindeki ekonomilerini korumak adına ambargonun geciktirilmesi için çaba göstermesi nedeniyle birliğin İran'dan ham petrol ithalatına ambargo koymasının birkaç ayı alabileceğine işaret ettiler.
AB başkentleri, batının, Tahran yönetimine nükleer programıyla ilgili baskıları artırma çabaları kapsamında İran petrolüne ambargo konulması için prensipte anlaşmışlardı. Ambargonun nasıl uygulanacağının ayrıntıları Brüksel'de ele alınıyor.
AB ülkelerinin mevcut bir ila 12 aylık petrol sözleşmeleriyle ilgili "mühlet" belirlenmesi önerisinde bulunduğunu belirten diplomatlar, petrol ihtiyacını dörtte birini İran'dan karşılayan Yunanistan'ın, ambargonun uzun süre geciktirilmesi için çabaladığını ifade ettiler.
Diplomatlara göre, İngiltere, Fransa, Hollanda ve Almanya ise ambargonun geciktirilmesi konusunda en fazla üç aylık bir süreden yana tavır koydular.
Maliyetler endişelendiriyor
Petrolünün önemli kısmını İran'dan karşılayan bazı AB ülkeleri, Euro Bölgesi'nin borç kriziyle uğraştığı bir süreçte ambargonun yol açacağı ekonomik maliyetler konusunda endişelerini gündeme getiriyor.
Ağır borç yükü altındaki ülkelerden Yunanistan, petrolünün dörtte birini İran'dan satın alırken, İtalya petrol ithalatının yüzde 13'ünü ve İspanya yüzde 10'unu İran'dan karşılıyor.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi İran, günlük 3,5 milyon varil petrol üretimiyle örgütün ikinci en büyük üreticisi konumunda bulunuyor.
AB ülkeleri, İran'dan günlük 450 bin varil ham petrol satın alıyor. Bu da AB'yi, Çin'den sonra İran'ın ikinci büyük pazarı yapıyor.
İran,günde 2,6 milyon varil ham petrol ihraç ediyor.
ABD ve AB ülkelerinin İran'a petrol ambargosu konulması girişimleri bu hafta uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatlarının artmasına yol açtı.