Kritik toplantı bugün

OPEC petrol fiyatlarının düşmeye başladığı Haziran 2014'ten sonra ikinci olağan toplantısını bugün Viyana'da gerçekleştirecek

Abone ol

Petrol piyasasında gözler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) bugün gerçekleştireceği toplantıya çevrildi. Örgütün üretim kotası, düşen petrol fiyatları karşısındaki tutumu, İran'ın durumu ve ABD'de artan petrol üretimi, toplantı öncesi önemli gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.

OPEC, petrol fiyatlarının düşmeye başladığı Haziran 2014'ten sonra ikinci olağan toplantısını bugün Viyana'da gerçekleştirecek. Geçen yılın kasım ayında üretimde kesintiye gidilmemesi kararı alan OPEC, 6 aylık dönem için günlük ortalama 30 milyon varil üretim kotası belirlemişti. Ancak Suudi Arabistan ve Irak'ın petrol üretimini artırmasıyla örgütün belirlediği kota aşılmış ve son dönemde üretim günlük ortalama 31 milyon varilin üzerine çıkmıştı.

Düşen petrol fiyatlarıyla ilgili olağanüstü toplantıya gitmeyen OPEC'in 12 üyesinden 7'si üretim miktarının düşürülmesini bekliyor. Suudi Arabistan'ın da aralarında bulunduğu 4 ülke örgütün üretim kotasını düşürmesini istemezken, bir ülke henüz konu hakkında görüşünü açıklamadı.

OPEC'in üretim kotası, düşen petrol fiyatları karşısındaki tutumu, İran'ın durumu ve ABD'de artan petrol üretimi, toplantı öncesi önemli gündem maddeleri olarak öne çıkıyor.

Kesinti isteyen ülkeler

Gelirleri büyük ölçüde petrol ihracatına bağlı olan ve nisan ayında günlük ortalama 2,7 milyon varil ham petrol üreten Venezuela, örgütün petrol üretiminde kesintiye gitmesini talep ediyor. İran, Venezuela'ya destek olurken, ayrıca OPEC'ten kota artırımı istiyor. 

Angola, Cezayir ve Nijerya, mart ayında yaptıkları toplantıda düşen petrol fiyatlarına karşı ortak bir strateji geliştirmek istediklerini duyururken, bu ülkeler gibi Libya ve Ekvador da örgütün üretimde kesintiye giderek fiyatların yükselmesini bekliyor. Söz konusu 5 ülke nisan ayında günlük ortalama toplam 5,7 milyon varil ham petrol üretmişti.

Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Katar, OPEC'in petrol üretiminde kesinti yapmasını istemiyor. Böyle bir durumda ABD ve Rusya'ya karşı pazar paylarını kaybedeceklerini iddia eden söz konusu ülkeler, örgüt içindeki en büyük ham petrol üreticisi Suudi Arabistan'ın müttefikleri olmaya devam ediyor. Bu 3 ülke nisanda günlük ortalama 6,4 milyon varil ham petrol üretti.

Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı