Konsey, inkar yasası 'Anayasaya aykırı' dedi

Fransa Anayasa Konseyi, parlamentonun kabul ettiği Ermeni yasasını iptal etti.

Abone ol
PARİS - Fransa Anayasa Konseyi, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasanın iptali konusundaki itirazı kabul etti.
Anayasa Konseyi, bir grup milletvekili ve senatörün yasanın iptali için yaptıkları başvuruyu karara bağladı.
Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerde son iki ay içinde ciddi bir kriz yaratmıştı.
Türk yetkililer, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesinin ikili ilişkilerde tamiri imkansız yaralar açacağı uyarısında bulunmuştu.
Sözkonusu yasa, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de desteğiyle aralık ayında mecliste ve ocak ayında senatoda oylandıktan sonra kabul edilmişti.
Yasanın kabulünün ardından Senatoda Avrupa Demokratik ve Sosyalist Birlik Grubu Başkanı Jacques Mezard;ın öncülüğüyle başlayan girişim sonucu toplam 77 üyenin imzası toplanırken, mecliste de iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) üyesi Michel Diefenbacher'ın girişiminde 65 imzaya ulaşılarak, Anayasa Konseyine itiraz edilmişti.
Gerekli imza sayısına fazlasıyla ulaşan milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası'nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle yasanın iptalini istemişti.
Anayasa Konseyi tarafından iptal edilen yasa, Fransa'daki medya kuruluşları, tarihçiler ve tarihçilerin de sert tepkisine yol açmıştı.
Bozulan yasa, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini inkar edenlerin 1 yıl ile 45 bin euroya kadar ceza istemiyle yargılanmalarını öngörüyordu.
Yasanın parlamento tarafından kabul edilmesi ikili ilişkilerin tamamen durma noktasına getirmişti.
Hisarcıklıoğlu: Konsey tarihi bir yanlışın önüne geçmiştir
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Fransa Anayasa Konseyi'nin Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesine ilişkin, "Fransız Anayasa Konseyi tarihi bir yanlışın önüne geçmiştir" dedi.
Hisarcıklıoğlu, yazılı açıklamasında, Fransa Anayasa Konseyinin, verdiği kararla, Fransız değerlerine, fikir özgürlüğüne, tarihi gerçeklere aykırı ve Türkiye-Fransa ilişkilerine büyük zarar verecek olan bir hukuksuzluğu engellediğini belirtti.
Destici: Karar memnuniyet vericidir
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Fransa Anayasa Konseyinin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesine ilişkin, "İfade hürriyetine sekte vuran bu yasanın iptali memnuniyet vericidir" değerlendirmesinde bulundu.
Destici, yaptığı yazılı açıklamada, Fransa Anayasa Konseyinin tarihe not düşülmesi gereken bir karara imza attığını ifade etti.
Destici, bu basiretli kararından dolayı Fransa Anayasa Konseyi üyelerine, Türk milleti adına teşekkür etti. 
Bayraktar: Karar birlik ve beraberliğimizin zaferidir
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Fransa Anayasa Konseyinin Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesine ilişkin, "Tamamen politik gerekçe ve kaygılara dayanan bu kararın iptali, sağduyunun olduğu kadar, birlik ve beraberliğimizin bir zaferidir" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, bu teklifi hazırlayanları ve daha sonra karar haline getirerek dünya kamuoyunu yanıltmaya çalışanları, 5 milyon 400 bin kayıtlı Türk çiftçisi adına esefle kınadıklarını bildirdi.
Bayraktar, Fransa'nın Türkiye'nin ihracatında 6'ncı, ithalatında ise 7'nci sırada bulunduğuna dikkati çekerek, 500 yıla yaklaşan Türk-Fransız ilişkilerinin, bu tür yapay gerginliklere feda edilmemesi gerektiğini belirtti.
Mezard: Hukukun ilkelerine uygun bir karar
Fransız Senatör Jacques Mazard, Anayasa Konseyinin 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddilarının inkarını suç sayan yasayı iptal etmesini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Yasaya itiraz ederek Anayasa Konseyine başvuran senatörlerin önderdiğini yapan Mezard, kararın açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, "Bu, beklediğimiz karardı. Anayasa Konseyi, hukukun ilkelerine uygun bir karar verdi" dedi.
Anayasa Konseyinin açık ve net mesaj verdiğini ifade eden Mezard, meclis ve senatoda iki büyük siyasi grubun desteklemesine rağmen Anayasa Konseyinin tarihi konularda bundan sonra parlamentonunu yasa yapmasını önüne geçtiğini söyledi.
Mezard, "Yasanının iptal edilmesi haklığımızı gösteriyor. Karardan memnunuz ve bu kararı selamlıyoruz" diye konuştu.
Libya’da 8,1 milyon ton kapasiteli DRI tesisi yatırımına imza attı Kapasite fazlasına karşı strateji geliştirilmeli Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı