Komisyon'daki sağduyu Genel Kurul'da da hakim olmalı

TBMM Dışişleri Komisyonu , Fransa Meclisinde kabul edilen 'inkar yasası' teklifine ilişkin bildiri yayınladı.

Abone ol
ANKARA - TBMM Dışişleri Komisyonu, bildiri yayımlayarak, Fransa Meclisinde kabul edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayan teklifin yasalaşmamasını, Fransa Senatosu Kanunlar Komisyonunda sergilenen sağduyunun, Senato Genel Kurulunda da hakim olmasını istedi.
AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır'ın başkanlığında toplanan TBMM Dışişleri Komisyonu, Fransa Ulusal Meclisinde kabul edilerek, Senato'ya sevk edilen 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddini suç sayılmasını öngören teklifi değerlendirdi.
Toplantı sonrasında, AK Parti, CHP ve MHP'li üyelerin oylarıyla bir bildiri yayımlanırken, BDP bildiriye imza koymadı.
Bildiriyi okuyan Bozkır, "Dostluğa sığmayan ve Avrupa değerlerine bağlı olduğu iddiasında bulunan, demokratik bir ülkeye yakışmayan bu yasa tasarısının yasalaşmamasını, Fransa Senatosu Kanunlar Komisyonunda sergilenen sağduyunun, Senato Genel Kurulunda da hakim olmasını diliyoruz" dedi.
Bildiride, bu önergenin benimsenmesinin, Senato'nun geleneksel akilliğinin göstergesini oluşturduğunu, Fransa yasalarına göre bile bu teşebbüsün ne kadar hukuk dışı olduğunu ortaya koyduğu ifade edilerek, şunlar kaydedildi:
"Ayrıca Mayıs 2011'de yine benzer bir yasa teklifi konusunda aynı doğrultuda verilen kararla tutarlıdır. Genel Kurul toplantısında da aynı sağduyulu yaklaşımın gösterileceği umulmaktadır.
Bu yasa tasarısı, ifade özgürlüğünü tüm diğer anayasal hakların üzerinde gören Fransız anayasal düzeni ile düşünce ve ifade özgürlüğünün demokratik toplumlarda hangi istisnai hallerde yasalarla sınırlandırılabileceğini sınırlarını açıkça ortaya koyan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ihlali anlamına gelmektedir. Ayrıca, çağdaş temel hak ve özgürlüklerin beşiği ve özgürlük, eşitlik ve kardeşlik kavramlarıyla hür dünyaya ilham kaynağı olmuş Fransız milleti ile bugüne kadar özdeşleştirilen ve AB'nin temelini teşkil eden ortak değerlerle de ters düşmektedir."
Açık bir çelişki 
Bildiride, Fransa'da önde gelen tarihçilerin, Fransız tarihindeki tartışmalı olayların tarihçilerin değerlendirmesine bırakılması gerektiğini söylediği, ancak bazı milletvekillerinin 1915 olaylarının tartışılmasına dahi tahammül edemeyerek, tarihsel dayanağı olmayan Ermeni iddialarını sorgulamayı dahi suç haline getiren yasal düzenlemeler yapmaya çalışmalarının açık bir çelişki olduğu vurgulandı.
Dışişleri Komisyonu bildirisinde, Türkiye'nin öteden beri, geçmişteki tartışmalı olaylara ilişkin gerçeklerin ulusal siyasi kurumlar yerine, tarihçiler tarafından değerlendirmesi gerektiğini savunduğuna işaret edildi. Fransa Parlamentosu'nda özel olarak bu konuda araştırma yapmak üzere oluşturulan komisyonun raporunda da tarihin parlamentolar tarafından değil, tarihçiler tarafından irdelenmesi gerektiğinin açıkça belirtildiği kaydedildi.
Tarihe ve diğer milletlere karşı yapılmış  ikiyüzlülük 
Bildiride, şu görüşlere yer verildi:
"Üzerinde hukuki ve bilimsel oydaşmanın bulunmadığı bir konunun üçüncü bir ülkenin siyasi organlarına tek taraflı olarak taşınması kabulü şayan değildir. Gerek Cezayir gerek uluslararası mahkemelerce kabul edilmiş diğer soykırımlar konusunda sessiz kalan Fransız Parlamentosu'nun sadece kendisinin yasayla kabul ettiği Ermeni iddialarının aksini söylemeyi cezaya tabi tutması, siyasi oportünizm çabasının bir sonucu olarak, tarihe ve diğer milletlere karşı yapılmış açık bir ikiyüzlülük teşkil edecektir.
Bu süreç, bugün asılsız Ermeni iddiaları konusunda Fransa'nın tutumuna dair Türk kamuoyunda mevcut olumsuz izlenimi daha da derinleştirmektedir. Böyle bir gelişme parlamentolarımız ve parlamenterlerimiz arasında mevcut işbirliğini olumsuz etkileyeceği gibi önemli bir işbirliği potansiyeli taşıyan iki ülke arasındaki ilişkilere de onarılmaz şekilde zarar verecektir. "
Haluk Bayraktar: vergi rekoru TB2 ve AKINCI'nın eseri Narin Güran kaybında sıcak gelişme! 1 kişi gözaltına alındı MİT'ten Irak'ta nokta operasyon: Gülistan Tetik etkisiz hale getirildi Elektronik İlan Doğrulama Sistemi 15 Eylül'de hayata geçiyor SASA Polyester'den hisse geri alım adımı