KOBİ'lerin verimliliği mobil iletişime bağlı
Avea ve DÜNYA Gazetesi işbirliği ile hayata geçen "AveaBiz Mobil Teknoloji Buluşmaları" toplantılarının ilki dün Bursa'da yapıldı. Avea CEO'su Erkan Akdemir, gelecek 10 yılda kullanılan teknolojinin farklılaşması ile KOBİ'lerin de varlıklarını teknolojiye
Abone ol Esra ÖZARFAT
BURSA - Bursalı KOBİ'lerle bir araya gelen Avea CEO'su Erkan Akdemir, gelecek 10 yılda kullanılan teknolojinin farklılaşması ile KOBİ'lerin de varlıklarını teknolojiye bağlı olarak sürdüreceklerinin altını çizdi. Anadolu'daki işletmelerin yeni nesil mobil teknolojileri kullanarak, iş süreçlerindeki verimliliği artırmalarına katkı
sağlamak amacıyla başlattığı "AveaBiz Mobil Teknoloji Buluşmaları"nın ilki Bursa'da gerçekleştirildi. Avea ve DÜNYA Gazetesi işbirliği ile Almira Otel'de düzenlenen toplantıya Avea CEO'su Erkan Akdemir, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, DÜNYA Gazetesi köşe yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un yanı sıra Bursa iş dünyası temsilcileri ile sanayici ve işadamları, dernek başkanları katıldı. "AveaBiz Mobil Teknoloji Buluşmaları" toplantılarının ilkini Bursa'da yapmalarının kendileri için önemli olduğuna değinen Avea CEO'su Erkan Akdemir, "Bursa bizim bu başlattığımız dalganın ilk durağı. Bursa'nın Türkiye ekonomisinde giderek artan önemi, imalat sektörünün öncü şehirlerinden biri olması bizim Bursa'yı öncellikli olarak seçmemizin nedenleri arasındadır. İhracatın dörtte üçünü zor beğenen Avrupa Birliğine yapan Bursa, Avrupa'nın bir parçası, mobil teknolojilerin ise rekabetçi bir büyüme ve yenilikçiliğin anahtarı olan kent konumundadır" dedi.
2011 sonu itibariyle Bursa'da 300 bin müşteriye servis götürdüklerini, 5 binden fazla kurumsal müşterileri bulunduğunu ifade eden Erkan Akdemir, Bursa'nın yeniliğe, mobiliteye, teknolojiye açık bir şehir olduğuna dikkat çekti.
Mobil çağın sermayesi bilgi ve teknoloji
Gelecek 10 yılda kullanılan teknolojinin farklılaşması ile KOBİ'lerin de varlıklarını teknolojiye bağlı olarak sürdüreceklerinin altını çizen Akdemir, "Çok hızlı gelişen, farklılaşan bir dünyada yaşıyoruz. Bunun yansımasını sanayide ve günlük yaşantımızda görüyoruz. Özellikle KOBİ'ler ve büyük şirketler buna duyarsız kalamıyor. Geri kaldıklarında ise rekabet güçlerini kaybediyorlar. Mobil iletişimi KOBİ'lerin farklılaşmasındaki ve verimliliğin artırılmasındaki en önemli unsur olarak görüyoruz"
diye konuştu.
Mobil çağda en önemli sermayenin bilgi ve teknoloji olduğuna vurgu yapan Akdemir, bilgi ve teknolojiye sahip olanların dünyayı değiştirebileceğini kaydetti. KOBİ'lerin ekonominin can damarı olduğunu dile getiren Erkan Akdemir, şunları söyledi: "İhracat, istihdam ve katma değer yaratmanın yolu; teknolojiyi en önemli sermaye olarak görmektir. Bunun için de otomotivden tekstile, gıdadan turizme tüm sektörler için geliştirdiğimiz çözümlerle zamandan ve maliyetten tasarruf
etmelerini sağlıyor ve onlar için geleceği daha güzel kılıyoruz. Bilgisayar ve cep telefonunuzla, işyerinize gitmeden üretiminizi kontrol edebilmelisiniz."
"Bilgi teknolojilerini KOBİ düzeyine çektik"
Türkiye'nin büyük ölçekli firmalarının bilgi teknolojilerini kullanmada dünyadaki örnekleriyle karşılaştırıldığında aynı veya daha iyi sonuçlar elde ettiğini belirten Akdemir, bilgi teknolojilerini Türkiye'de KOBİ'ler düzeyine çekmekte sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Bilgi teknolojileri kullanımının ilk adımının e-mail kullanımı olduğuna vurgu yapan Erkan Akdemir, "E-mail kullanımı KOBİ'lerde yüzde 15-20'ler seviyesindedir. Bu dünyayla entegre olmanın ilk adımıdır. Bunun paralelinde internet kullanımına baktığımızda dünyada ilk 15 içerisindeyiz. 50 milyon internet kullanıcımız var. İnterneti çok yoğun kullanıyoruz, ama bunu işimize yansıtıyor muyuz? Pek değil. E-mail bile kurumsal anlamda az kullanılıyor. Mobil teknolojiler, cep telefonları, akıllı telefonların kullanımı da çok yaygın. Akıllı telefonlar yüzde 80'e yakın bir hızla artıyor. Biz de AveaBiz olarak büyük firmalarla çalışıyoruz. Mobil ve bilgi teknolojilerini bir araya getirerek daha küçük firmaların kullanabileceği şekle getirmeyi hedefledik. Her firmanın kendi yapısına uyarlayabileceği bir yapıya kavuşturmayı planladık" ifadesini kullandı.
"KOBİ yapısını değiştiren toplumlar zenginleşecek"
DÜNYA Gazetesi köşe yazarı Rüştü Bozkurt ise gelecek 10 yılda konuşulacak olan konuların rekabet ekseninde gelişeceğini söyledi. Rekabette 3 kaynağı iyi kullanamayan toplumların zenginleşemeyeceğini savunan Bozkurt şu ifadeleri kullandı: "Bunlardan biri fiziki kaynaklar, ikincisi insan kaynağı, üçüncüsü ise teknolojidir. Bunların bir araya getirilmesinden zenginlik üretilmesi için de 3 nokta önemlidir. Bunlar net bilgi gerekliliği, etkin koordinasyon ve odaklanmadır. Belli alanlarda odaklanamayan toplumlar gelişemiyor. Temel amacımız maddi ve kültürel zenginlik üreterek insan yaşamını kolaylaştırmak olmalı. Önümüzdeki 50 yılda çok net bir biçimde ölçek ekonomisinin erişebilirliği ile KOBİ yapısının esneklik ve hızını koordine eden toplumlar zenginleşecek. Bunu beceremeyen toplumlar geri kalacak. Böyle bir dünyada bilgi, haber ve verileri uygun metotla enformasyona, bilgiye dönüştürmek, iyi analiz ederek rekabet şansını artırmak mümkün olacak. Ne tek kişilik berber dükkanı ne de büyük holdinglerbunun dışında kalabilecektir."
Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde AveaBiz uygulamaları tartışıldı. Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşmacı olarak Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, Oyak Renault Bilgi Teknolojileri Müdürü Doğan Can, Erikli Bilgi Teknolojileri Direktörü Nihal Topaloğlu ile Nilüfer Turizm Halkla İlişkiler Müdürü Serdar Ömeroğulları yer aldı.
Sönmez: Bursa mobil iletişimde örnek kent
BTSO Başkanı Celal Sönmez evrensel veri iletişiminin önümüzdeki 10 yılda dünyayı değiştirecek kesinlikler arasında sayıldığını dile getirdi. Bursa'nın Türkiye'nin 4.
büyük kenti olduğuna, milli gelire yüzde 4 civarında katkı sağladığına dikkat çeken Sönmez şunları söyledi: "Bursa olarak ülkenin otomotiv, makine, tekstil ve gıdada üretim merkeziyiz. Türkiye'de üretilen motorlu araçların yarısı Bursa orijinli. Bursa'da 250'den fazla işçi çalıştıran şirket sayısı 364.
Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunun 29'u Bursa merkezli. Halka açık 19 Bursalı şirket var. Bu anlamda Bursa yerel değerlerine bağlı global girişimcilerin merkezi. Türkiye'nin orta ve ileri teknolojide Avrasya'nın üretim merkezi olma iddiasını realize edecek kentlerin başında Bursa geliyor. Türkiye'nin en çok veri tüketen illerinin başında da Bursa geliyor. Dolayısıyla mobil iletişim teknolojilerini etkin kullanma konusunda örnek bir kent olma misyonu da Bursa'ya yakışır."