KOBİ'lere eş finansman 2011'de
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOBİ'lere yönelik olarak "eş finansman" çalışmasını 2011 yılında hayata geçirmek için çalıştıklarını söyledi.
Abone olVolkan ÖZSOY
İSTANBUL - Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, KOBİ'lere "eş finansman" müjdesi verdi. Bankalarla, KOBİ'lerin projelerine eş finansman anlamında bir çalışma yaptıkları bilgisini veren Kaplan, 2011'de hayata geçirmeyi planladıkları proje ile ilgili DÜNYA Gazetesi'ne şu bilgileri verdi: "KOSGEB'den projesi onaylanan işletmelere sağlanacak kredinin yüzde 50'si hibe olarak verilecek. Kalan yüzde 50'nin de faizi, diğer bankalara göre daha düşük olacak ve krediye ulaşma ve kullanma şartları kolaylaştırılacak."
DÜNYA'yı ziyaret ederek soruları yanıtlayan Mustafa Kaplan, KOSGEB'in artık para dağıtan bir kurum olmaktan çıktığını dile getirdi. KOSGEB'in bundan böyle değiştiren, dönüştüren bir yapıyı amaçladığını kaydeden Kaplan, "Destek vermeyi amaç olmaktan çıkarıp, araç haline getiriyoruz. Biz artık eski KOSGEB değiliz" şeklinde konuştu. 2009'daki kanun değişikliği ile hizmet sektöründeki firmaların da KOBİ kapsamına alındığını hatırlatan Kaplan, 250'den az çalışanı ve 25 milyon TL'den az cirosu az olan işletmelere KOBİ dendiğini belirtti. Kaplan, bu tanımın mikro işletmelerin ağırlığını da ortaya çıkardığını dile getirerek, "KOBİ'lerin yüzde 94.5'u 'mikro' ölçekli. Bu kadar küçük işletmelerle biz dünya ile nasıl yarışacağız? Bu önemli bir soru işareti" diye konuştu.
Firmaların yüzde 83'ünden fazlasını temsil eden hizmet sektörünün, istihdamın da yüzde 67'sini oluşturduğunu dile getiren Kaplan, işletmelerin küçük olmasından kaynaklanan sorunların yanı sıra, başka problemleri de olduğunu belirtti.
KOSGEB'in yeni destek modeli hakkında bilgi veren Kaplan, bunda esnek davranmayı ön planda tuttuklarını belirterek, "Çünkü mevzuat elimizi kolumuzu öyle bağlıyor ki, KOBİ'ye destek vermemize engel olabiliyor" ifadesini kullandı. Haziran ayındaki yönetmelik değişikliği ile KOSGEB Destek Yönetmeliği yerine, 'KOSGEB 'Destek Programları Yönetmeliği' çıkararak, 'destek' yerine 'Destek programları tanımlama'yı ön plana çıkardıklarını kaydetti.
KOSGEB'in artık 'fiks menü' yerine işletmeler için 'alakart menü'ler hazırlamaya başladığını dile getiren Kaplan, "Aralarında bazı projelere ise daha nitelikli destek verilmeye başlandığını bildirdi. İşletmelerin malzeme, makine, teçhizat alımı gibi konularda hassas olduklarını, üretim, yönetim organizasyon, inovasyon, bilgi yönetimi konularına fazla ilgi göstermediklerini vurgulayarak, bu alanlarda proje getirene 150 bin TL'ye kadar geri ödemesiz hibe kredisi verileceğini hatırlattı.
Kaplan, 3 milyar TL'den faydalanamayan KOBİ'lere, "Bankalarda kendilerine sıra gelmeyen işletme sahipleri. Gelin burada yılın 365 günü açık olan bir kapı var. Üstelik 150 bin TL hibe veriyoruz. Bunu iyi değerlendirin." çağrısı yaptı.
İşçi alma, yurtdışı pazarlara çıkma, yazılım kullanma gibi konularda ve yüzde 10'una kadar makine, ekipman kullanımının da destekleneceğinin altını çizen Kaplan, Ar -Ge ve inovasyon alanında da 1 milyon TL'ye kadar destek verileceğini ve makine teçhizat alımına da izin verildiğini bildirdi.
'Ölçek Endeksli Büyüme Kredisi' ile 'İhracat Kredisi Destek Projesi' kapsamında verilen 3 milyar TL'nin bir günde tükendiği ve insanların birbiri ile yarıştırıldığı eleştirilerine de cevap veren Kaplan, zamanın çok kısıtlı olduğunu belirtti. Kaplan, "Bu dar vakitte yarıştırmaktan başka seçeneğimiz yoktu" ifadelerini kullandı. İşbirliği - Güçbirliği Projesi'ne ilgi olmadığı şeklindeki değerlendirmelerin doğru olmadığını savunan Kaplan, projenin bu yılın Haziran ayında başladığını ve araya giren yaz tatiline rağmen, büyük ilgiyle karşılandığını savundu.
Yeni girişimciye 100 bin TL kredi
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ni alan genç girişimcilerin kendi işlerini kurmaları halinde 27 bin TL'si hibe, 100 bin liraya kadar destek alacaklarını vurgulayan Kaplan, kurulan işletmelerin proje sunmaları halinde de ayrıca destekleneceğini söyledi. Kaplan, bu girişimcilerin kadın ve özürlü olmaları halinde ise yüzde 10 daha fazla destek alabileceklerini, İŞGEM projelerine ise 850 bin TL'ye kadar kredi verilebileceğini söyledi. Ulaşım ve konaklama giderlerine yüzde 50 oranında 10 bin TL'ye kadar destek verildiğini hatırlatan Kaplan, işletmelerin gezi başına 2 bin TL alabileceklerini, 5 geziden 3 yıl boyunca yararlanabileceğini dile getirdi.
Tanıtım materyali hazırlanması konularında da 15 bin TL'ye kadar destek olunduğunu bildiren Kaplan, nitelikli eleman giderlerine de destek olunduğunu, proje getirdiğinde ise sınırsız personel desteği verildiğini bildirdi.
5 bakkal bile birleşse 750 bin TL destek var
Ar-Ge projesi sunan işletmelerin, ihtiyacı olan makine, teçhizat, donanım gibi konularda 100 bin TL'ye kadar hibe alacaklarını kaydeden Kaplan şöyle devam etti: "Eğer bu kaynak ihtiyacı karşılamazsa, geri ödemeli, sıfır faizli, iki yıl geri ödemesiz, 200 bin TL; personel giderlerine 100 bin TL alacak. Eğer bu yeni kurulmuş bir işletmeyse, 25 bin lira da ayrıca hibe veriyoruz." İşbirliği - Güçbirliği Projesi'nde 5 firmanın bir araya gelerek birleşip, proje üretmesi halinde 750 bin TL destek verileceğini dile getiren Kaplan, bunun 250 bin TL'sinin geri ödemesiz, 500 bin TL'sinin geri ödemeli olacağını belirterek, "5 bakkal bile birleşse 750 bin TL destek var. Böyle bir fırsatı ele geçirmişken, bana tek başınıza gelmeyin" diye konuştu.