KOBİ'lere 5.1 milyar dolar dış finansman sağlandı

1999-2008 yılları arasında sanayi, hizmetler ve tarım sektörleri en çok kredi kullananlarda ön plana çıktı.

Abone ol

ANKARA - Hazine, 1999-2008 yılları arasında KOBİ'lere Hazine garantisi altında, 31 proje kapsamında 5,1 milyar dolar dış finansman sağladı.

Hazine Müsteşarlığı tarafından hazırlanan KOBİ Kredileri Raporuna göre, KOBİ'lere dış finansman TSKB, Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası, Eximbank, SYB ve TKB kanalıyla sağlandı.

1999-2008 yılları arasında sağlanan KOBİ kredilerinin yüzde 70'ini euro, yüzde 24,9'unu ABD Doları ve yüzde 5,1'ini Japon Yeni oluşturdu.

2008 yılında KOBİ'ere 496 adet kredi (380 adet işletme için) karşılığında 842 milyon dolar tutarında kaynak kullandırıldı.

Rapora göre, KOBİ kredilerine Hazine tarafından verilen garanti desteğinin özellikle 2004 yılından sonra hız kazandığı görüldü. Söz konusu dönemde yenilenebilir enerji yatırımları ile ihracata yönelik KOBİ yatırımlarının desteklenmesi amacına yönelik olarak Hazine garantileri etkin olarak kullanılmaya başladı.

En çok krediyi sanayi sektörü kullandı

Söz konusu kredileri kullanan KOBİ'lerin sektörel dağılımında sanayi, hizmetler ve tarım sektörleri ön plana çıktı. Alt sektörler bazında ise imalat sanayi, otel ve lokantalar, elektrik, gaz ve su ile inşaat alanlarında faaliyet gösteren KOBİ'lerin daha çok kredi kullandığı görüldü.

KOBİ kredileri ağırlıklı olarak Marmara Bölgesinde kullandırılırken bu bölgeyi sırasıyla, Akdeniz, İç Anadolu, Ege, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri izledi.

Sağlanan uygun koşullu bu kaynağın finansal kaynaklara ulaşımda en çok zorlanan dezavantajlı bölgelere daha fazla kullandırılabilmesi çerçevesinde uygulanan yönlendirici politikaların bir sonucu olarak, kredilerin yaklaşık yüzde 25'i kalkınmada 1. öncelikli yörelerde kullandırıldı.

İşletme büyüklüğüne göre kredilerin kullanımı incelendiğinde ise kredilerin çoğunlukla orta büyüklükteki işletmelere kullandırıldığı, bunu sırasıyla büyük ve mikro işletmelerin izlediği görüldü.

Diğer taraftan, 2008 yılında KOBİ'lere kullandırılan kredilerin de etkisiyle, kredi kullanan KOBİ'lerde 5 bin 551 kişilik istihdam artışı sağlandı.

Ulaştırma teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi İngiltere'deki sandık çıkış anketleri belli oldu Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz