KOBİ'lerde yenilikçi kültürün arttırılması amaçlanıyor
Sanayi Bakanı Ergün, "Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi"nin açılışını yaptı
Abone olKOCAELİ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Temel amacımız, ülkemizin teknoloji, Ar-Ge, markalaşma ve tasarım kabiliyetini artırmaktır" dedi.
Bakan Ergün, Kocaeli Sanayi Odası'ndaki (KSO) "Hezarfen Teknoloji ve Tasarım Geliştirme Projesi"nin açılış toplantısında konuştu.
"Şimdi yeni şeyler yapmak lazım" sloganıyla başlatılan projeyle KOBİ'lerde yenilikçi kültürü arttırmayı ve üretilen yeniliklerin korunmasını amaçladıklarını dile getiren Ergün, "Hezarfen Projesiyle KOBİ'lerimizin ulusal ve uluslararası pazarlarda fikri ve sınai mülkiyet araçlarını etkin bir şekilde kullanmalarını, yeni ürün, teknoloji ve projeler geliştirmelerini, teknoloji trendlerini ve rakiplerini takip edebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Tüm bunların yanı sıra projenin, KOBİ'lerin tasarım ihtiyaçlarının belirlenmesi ve tasarımcılar ile buluşmalarının sağlanması gibi çok önemli bir hedefi daha bulunuyor" diye konuştu.
Hezarfen Projesi'nin ilk uygulamasını Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirdiklerini anımsatan Ergün, uygulamada başarılı sonuçlar elde edince, projeyi ülke genelinde yaymaya karar verdiklerini, bu kapsamda projeyi Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi'nde, Konya'da ve Gaziantep'te de hayata geçirdiklerini bildirdi.
Hezarfen Projesi'ni, KOBİ'lerin ihtiyaçları doğrultusunda geliştirmeye devam edeceklerini vurgulayan Ergün, projeyi KOBİ'ler açısından daha etkin bir hale getirmek amacıyla projeye Ar-Ge ve Ür-Ge mühendislikleri, yeni iş ve proje geliştirme gibi konularda eğitim programları dahil ettiklerini belirtti.
Ergün, yaklaşık 20 gün sürecek söz konusu eğitimlerin TÜBİTAK Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü tarafından verileceğini belirtti.
Yerli patent başvuruları yüzde 50 arttı
"Biri 'beni al' diyor, fazla fiyatına rağmen siz onu tercih ediyorsunuz. Tasarım bu, ürünü yüksek fiyatına rağmen sattıran bir şey" diyen Ergün, şunları kaydetti:
"Projenin daha önceki uygulamalarında olduğu gibi, yine patent, marka ve endüstriyel tasarım konularında seminerlerimiz olacak. Bu etkinliklerde patent dokümanları kullanılarak, teknoloji ve rakiplerin nasıl takip edileceği üzerinde durulacaktır. Bu etkinliklerin yanı sıra belli sayıda firmanın yararlanabileceği etkinliklerle, katılımcı firmalara, Türk Patent Enstitüsü uzmanlarınca danışmanlık hizmeti verilecektir. Bu etkinlikler, KOBİ'lerin gerçek hayatta karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik olarak uygulamalı yapılacaktır."
Teknoloji destekleri ve ekonomik büyümenin sonucu olarak, sınai mülkiyet başvurularında artışların oldukça iyi bir ivme kazandığını dile getiren Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
"2010 yılında, Cumhuriyet tarihinde ilk defa patent ve faydalı model başvurularımız 11 binin üzerinde çıkmıştı. 2011 yılının ilk ayları itibarıyla yerli patent başvurularında yüzde 50'lik bir artış görüyoruz. 2010 yılı sonu itibariyle marka başvurularında 85 binin üzerinde başvuruyla Avrupa'da en çok başvuru yapılan ikinci ülke konumundayız. Aynı şekilde, 2010 yılı verilerine göre endüstriyel tasarım başvurularında, 30 binin üzerinde tasarımla Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyoruz."