KKTC yarın cumhurbaşkanını seçecek

Seçime, Eroğlu, Talat, Ertuğruloğlu, Tümkan, Kırdağ, Beşiktepeli ve Kaymak katılıyor

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Türk halkı, yarın sandık başına giderek, gelecek 5 yıl için görev yapacak yeni cumhurbaşkanını seçecek.

Saat 08.00'de başlayacak oy verme işlemi saat 18.00'e kadar sürecek. Sandıkların kapanmasının hemen ardından oy sayımına başlanacak.

Resmi olmayan seçim sonuçlarının saat 19.00 gibi belli olması bekleniyor.

KKTC genelinde kurulacak 629 sandıkta toplam 164 bin 74 seçmenin oy kullanacağı seçimde 2 bin kişi görev yapacak. Seçmen, cep telefonu ile oy kullanamayacak.

Propaganda bugün saat 18.00'de sona erecek ve bu saatten sonra seçmenin oyunu etkilemeye yönelik yayın yapılamayacak.

Seçime, 6'sı bağımsız 7 aday katılıyor. Seçime, Başbakan ve Ulusal Birlik Partisi'nin (UBP) adayı Derviş Eroğlu, Cumhurbaşkanı ve bağımsız adayı Mehmet Ali Talat, bağımsız adaylar Tahsin Ertuğruloğlu, Mustafa Kemal Tümkan, Arif Salih Kırdağ, Zeki Beşiktepeli ve Ayhan Kaymak katılıyor.

Derviş Eroğlu bugüne dek 4, Mehmet Ali Talat 3, Zeki Beşiktepeli ve Arif Salih Kırdağ ise 2'şer kez Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday oldu. Ayhan Kaymak ise, yarın yapılacak seçimle birlikte 5. kez aday oluyor. Tahsin Ertuğruloğlu ve Mustafa Kemal Tümkan ise ilk kez aday oluyor.

Bir adayın seçimi kazanabilmesi için geçerli oyların yüzde 50'den fazlasını alması gerekiyor. Hiçbir aday bu oyu alamazsa en çok oyu alan iki aday, bir hafta sonra ikinci turda yeniden seçime gidecek ve en çok oyu alan aday seçimi kazanmış olacak.

Seçim yarışının, Derviş Eroğlu ile Mehmet Ali Talat arasında geçmesi bekleniyor. Her ikisi de seçimi ilk turda kazanacağı görüşünde. Anketler, Eroğlu'nu önde gösteriyor. Eroğlu ve Talat, son mitinglerini dün akşam Lefkoşa'da düzenledi.

Seçim günü uygulanacak seçim yasakları uyarınca, yarın alkollü içki satılamayacak, verilemeyecek ve içilemeyecek; restoranlarda da içki servisi yapılamayacak. Seçim günü, emniyet ve asayişi sağlamakla görevli olanlar dışında kimse silah taşıyamayacak.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var