Kış atölyeleri sömestr mesaisine başladı

Yarıyıl tatili başladı. 17 milyon öğrenci 15 gün boyunca yorgunluk atacak. Artık aileler sömestr tatillerini ‘boş zaman’ olarak değerlendirmiyor. Öğrencilere yönelik hazırlanan resim, bilim gibi kış atölyelerinin sayısı artıyor

Abone ol

Sömestr tatili başladı. 2013-2014 eğitim-öğretim yılının yarısı geçen cuma günü tamamlandı. Bu yıl okula başlayan 1 milyon 285 bin 199 öğrenci ilk defa karne aldı. Bu rakama Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) verileriyle açık öğretim ortaokulu ve liselerinde okuyanlar hariç, resmi ve özel okullarda  okuyan 15 milyon 927 bin 462 öğrenciyi de eklediğimizde Türkiye’de 17 milyon 212 bin 661 öğrenci karne aldı.Ayrıca 841 bin öğretmen sömestr tatiline çıktı. Türkiye’de 15 tatil ya da yarıyıl tatili olarak da tanımlanan sömestr bu yıl 27 Ocak-7 Şubat tarihleri arasında yapılacak. Tatilin ardından 2013-2014 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı 10 Şubat Pazartesi günü başlayacak. Öğretmenler ve öğrenciler için ikinci yarıyıl 13 Haziran’da tamamlanacak.

Her yıl olduğu gibi tatilin başlamasıyla kış oyun atölyeleri de harekete geçti. Şirketler sadece bu döneme özel ürünler hazırlıyor, öğrencilere özel etkinlikler düzenleniyor. Spor okulları, İngilizce kursları, resim atölyeleri, uzay akademileri, bilim kampları gibi öğrencilerin farklı yeteneklerinin ortaya çıkarıldığı atölyeler var. Bu atölyeler günlük, haftalık, 2 haftalık olarak düzenleniyor. Fiyatlar katılım sürelerine göre değişmekle birlikte günlük atölye çalışmalarının fiyatları 20 lira ile 150 lira arasında değişiyor. Bir ve 2 haftalık programların fiyatları 450 liradan başlayıp 3 bin liraya kadar çıkabiliyor. Yapılan bir araştırmaya göre özellikle çalışan ailelerin ilgi gösterdiği kış atölyelerine 70 bin öğrenci katılıyor.

Yarıyıl tatili boyunca turizm, ulaşım, eğlence ve teknoloji, hazır giyim gibi pek çok sektör iş hacimlerini artırıyor. Sektörden konuştuğumuz yetkililerin verdiği bilgilere göre sadece 15 günlük süre boyunca cirolarda yüzde 20 ile yüzde 60 arasında artış yaşanıyor. Çünkü artık aileler sömestr tatillerini ‘boş zaman’ olarak değerlendirmiyor. Sömestr tatili, çocukların dinlenmesi ve ilk dönem aldığı eğitimi özümsemesi amaçlanan bir süreç olduğundan artık oldukça bilinçli olan veliler, çocuklarının hem keyifli vakit geçirebileceği, hem de kendilerini geliştirip ikinci döneme hazır başlayacakları aktiveler içeren programları tercih ediyorlar. Bunun için de özel bir bütçe ayırmaktan kaçınmıyorlar. Bu nedenle öğrencilere yönelik hazırlanan aktiviteler son yıllarda artış gösteriyor. Zorlu sınavlar sonrası yorgun olan öğrencilerin bu ara dönemi daha kaliteli geçirmeleri sağlanarak hem fiziksel hem de bilişsel olarak gelişmesine katkı sağlanıyor. 

İzmir’de yatılı astronot eğitimi 

Merhum işadamı Kaya Tuncer’in 2000’de İzmir’de ESBAŞ’ın (Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ) girişimi olarak kurduğu Uzay Kampı Türkiye’yi bugüne kadar 50’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl tüm programlara Türkiye’den ve yabancı ülkelerden 13 bini aşkın öğrencinin katılımı bekleniyor. Uzay Kampı Türkiye’nin 7-15 yaşları arasındaki katılımcılara yönelik astronot simülatörlerinin denenebileceği farklı içeriklerde 6, 5 ve 2 gün süren konaklamalı standart programlarla beraber, gruplar için özelleştirilmiş farklı içerik ve uzunluklarda program seçenekleri var. Türkçe ve İngilizce olarak uygulanan programların fiyatları 315 dolar ile 800 dolar arasında değişiyor. Magic Planet (Sihirli Küre) etkinliğinde sihirli küredeki 360 derece görüntüyle “yerbilim” ve “güneş sistemi keşfi” dersleri işleniyor. Duvarlardaki görseller ve roket modelleriyle uzay tarihinin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında dersler anlatılıyor. Mars Explorers’da (Mars Kâşifleri), Mars’ın vadilerinde, kayalık ve toprak zemininde sanal yolculuk yaparken, bilim adamlarının kızıl gezegenle ilgili keşfetmeyi umdukları yapılar yakından görülebiliyor. Robolab’da (Robot Tasarım Laboratuvarı) öğrenciler akıllı tahtada anlatılan teorik bilginin ardından, mühendislik ve uygulama aşamaları danışman eğitimcilerle çalışma istasyonlarında yürütülüyor.

İsviçre’de snowboard kampına gidebilirsiniz

Geleceğin Yıldızları, 24 yıldır aralarında yaz-kış kampları, uluslararası gençlik kampları ve sömestr kayak kamplarının da olduğu 14 farklı program düzenliyor. Bunlar arasında olan Uludağ Kayak & Snowboard Kampı bu yıl 8-16 yaş grubuna yönelik olarak 2 ayrı dönemde uygulanacak. 1. Dönem 26 Ocak-31 Ocak ve  2. Dönem 31 Ocak-5 Şubat arasında. 2014 Sömestr Kayak & Snowboard Kampının ücreti 2 bin 995 lira.İsviçre Kayak & Snowboard Kampı, 12-18 yaş grubuna yönelik. 26 Ocak ile 1 Şubat arasında uygulanacak. Ücreti bin 575 euro. Almanya Spor Kampı da 12-18 yaş grubu yönelik düzenlenen bir uygulama. 2 - 7 Şubat 2014 arasında ve bu kampın ücreti 850 euro. Tüm sömestr kamplarında, her kampçıya, yaşadığı bu özel deneyimi hatırlatacak birer sertifika ve başarı belgesi veriliyor. Kamp sırasında gelişme gösteren ya da sosyal ilişkilerinde örnek davranışlar sergileyen kampçılar, kapanış töreni sırasında özel ödüllerle ve plaketlerle ödüllendiriliyor.

İTÜ’de model uçak yapılıyor

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Bilim Merkezi Kış Bilim Okulu, Eğlen Bilim ekibi tarafından hazırlanıyor. Bilim atölye çalışmaları, Havacılık Müzesi, Botanik Bahçeleri gibi gezilerin yer aldığı bir sömestr okulu. Bir haftalık katılım ücreti 450, 2 haftalık katılım ise 800 lira. Yaş gruplarına göre iki farklı atölye çalışması var.  7-11 yaş grubu öğrenciler Bilim Kış Okulu’nda Temel Bilimler, Arkeoloji, Elektronik, Model Uçak gibi eğitimlere katılabiliyor. Bu program Havacılık Müzesi ve Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi gezilerini de içeriyor.

Diğer 4-6 yaş grubu Bilim Kış Okulu’nda ise baloncuklardan kuklalara, ışık-gölge oyunlarından basit robotlara kadar birçok bilimsel konu, eğlenceli bir atmosfer içinde sunuluyor. Aktivitelerde her şey çevrenin ve doğanın algılanmasına yönelik, fikir üretme temeline dayanıyor. Kurs sonunda katılımcılara ‘Minik Mucit’ sertifikası veriliyor.

İTÜ Bilim Merkezi’ndeki yaz ve kış okullarından toplam yaklaşık bin 500 öğrenci yararlandı. Bu kış yapılacak bilim okullarına ise toplam 40 öğrenci kabul edilecek.   

British Side ‘İngilizce Kış Okulu’ düzenliyor

 British Side,  kış okulu programı olan yoğun İngilizce derslerinde profesyonelce seçilmiş okuma kitapları paralelinde tüm dil becerilerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Program ile çocukların deneyimli, ana dili İngilizce olan yabancı öğretmenler eşliğinde sömestr tatilini keyifli geçirmesi ve öğrendiklerini kalıcı hale getirerek İngilizceyi keyif aldıkları bir ortamda yaşayarak öğrenmeleri hedefleniyor. British Side İngilizce Kış Okulu’nun 1 haftalık fiyatı 750, 2 haftalık fiyat ise bin 250 lira. Kurslara katılan bütün öğrencilere kurs bitiminde sertifika veriliyor.

 Bahçeşehir’de güneş sistemi keşfediliyor

 Ümraniye Bahçeşehir Koleji Bilim Müzesi’nde,  “Eğlenceli Bilim” atölye çalışmaları düzenleniyor. 6-12 yaş grubu çocuklara yönelik düzenlenen “Eğlenceli Bilim” atölye çalışmalarında çocuklar, uzman rehberler eşliğinde çalışıyor. Örneğin 6-10 yaş arası çocuklar için ‘Pota Yapımı-Tırmanan Kelebek’ atölyesi 28 Şubat’ta düzenlenecek. Kontenjanın 20 kişi olacağı atölye çalışmasının fiyatı 20 lira. Bahçeşehir Koleji bunun dışında ‘İpten Resim Yapalım’, ‘Kafesteki Kuş’, ‘Çılgın Mıknatıs’, ‘Manyetik Bebek’, ‘Hidrolik Kaldıraç’, ‘Manyetik Salınımlar’ başlıklı atölye çalışmaları düzenleyecek. Atölyelerin fiyatları 20 lira ile 30 lira arasında değişiyor. 

BJK Koleji Bilim Müzesi tarafından düzenlenen ‘Eğlenceli Bilim’ atölye çalışmaları arasında ise ‘Çizim Yapan Robot Atölyesi’, ‘Elektriğini Üret, Sihirli Lambanı Yap Atölyesi’, ‘Fırça Robot Atölyesi’, ‘Renk Cümbüşü Atölyesi’, Pırpır Robot Atölyesi gibi atölye çalışmaları yer alıyor. Örneğin bir diğer atölye çalışması olan Astronomi ve Uzay Atölyesi’nde çocuklar, güneş sistemindeki gezegenleri ve uzayı keşfediyor. Kendi güneş sistemlerini oluşturup, gezegenlerin uydularını, yerlerini ve büyüklüklerini öğreniyorlar. Ayrıca kendi mini planetaryumlarını da oluşturuyorlar. Bu atölyenin kontenjanı 20 kişi, fiyatı ise 25 lira.   

Rahmi Koç Müzesi’nde ‘Eğlen-Öğren’ atölyesi

Rahmi M. Koç Müzesi’nin okul öncesi, ilk, orta ve lise öğrencilerine yönelik düzenlediği eğitim ve atölyelerden sömestr tatilinde de faydalanılabiliyor. Rahmi M. Koç Müzesi’nin ‘Müzede Eğitim’ programı içinde Rahmi M. Koç Müzesi Bakım ve Onarım Atölyeleri Eğitim Projesi, Hafta Sonu Eğitim Atölyesi Projesi, Keşif Masası, Planetaryum, Fen ve Teknoloji Atölyesi, Tüpraş Enerji Atölyesi, Renkli Matematik Dünyası: Eğlen+Öğren Bölümü ile DNA Atölyesi sömestr tatilinde de ziyaretçilere açık. Örneğin Rahmi M. Koç Müzesi Atölyeleri Eğitim Projesi; İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nden onay alınıp, 2006-2007 eğitim ve öğretim yılında uygulamaya konulan bir proje.

Müzenin Restorasyon Atölyesi, meslek liseleri ve diğer liseler tarafından ziyaret ediliyor, öğrencilere rehber öğretmen tarafından eğitim verilerek müzenin perde arkası gösteriliyor. Renkli Matematik Dünyası; Eğlen-Öğren bölümünde bulunan 20 adet deney seti; çocuklara, matematik ve fen bilimlerini ‘anlaşılmaz, erişilmez’ olmaktan çıkarıp ‘dokunulabilir, sevilebilir’ kılmayı amaçlıyor. Örüntüyü ve geometrik cisimleri anlatan yap-boz’lar ile göz yanılsamasının, ince-kalın sesin oluşumunun, olasılık hesaplarının, düz-ters ve sonsuz görüntünün, harçsız-çivisiz köprü yapımının, hız ve hareketin incelendiği deneyler eğlenceyle öğrenmeyi bir arada sunarak çocukların “Matematiksel Düşünme”yi öğrenmelerine,  dolayısıyla da matematiği sevmelerine yardımcı oluyor.

“Çocuklara dinlenme fırsatı verilmeli”

Anafen Okulları PDR Bölüm Başkanı Atilla Altun yarıyıl tatilinde aileler ve çocuklar için tavsiyelerde bulundu. Altun, “Her yarıyılda olduğu gibi çocuklarımız  karnelerini  aldılar. Karnenin biz yetişkinlerde dahi çağrışımı tatil. Çocuklarımız için de algılayış farklı değil. Burada şu soruyu sormak gerekli; tatil nedir? Tatil hiçbir şey yapmadan boş durmak değildir. Sınırsız televizyon, bilgisayar, internet vb. hiç değildir. Yarıyıl tatili 1.dönemin değerlendirmesini yapmak ve dinlenmek için iyi bir fırsattır. Aileler yarıyıl tatilinde öncelikle çocuklarının ve kendilerinin 1.dönemdeki performansını değerlendirmeliler.Çocuklarının aldığı karne aynı zamanda ailelerin de karnesidir. Çocuğun karnesindeki notlar, ister olumlu olsun isterse olumsuz olsun bir nevi anne babanın da notlarıdır. Ayrıca aileler yarıyıl tatilinde çocuklarına 1. dönemin yorgunluğunu atlatacak dinlenme fırsatları da sunmalılar. Fakat bu dinlenme tam anlamıyla dinlenme olmalı. Tatilde hiçbir şey yapmadan boş durmak dinlenme olmadığı gibi çocuğa sınırsız olarak sunulan televizyon, bilgisayar, internet vb. de çocuğa tam anlamıyla dinlenme ve tatil fırsatı vermez” dedi.

“Çocuklarımız not makinesi değildir”

Anne babalar karneyi değerlendirmeden önce çocuklarını nasıl değerlendiriyorlar? Bu soruya bir cevap vermeliler. Bu soruyu cevaplandırırken lütfen çocuklarına şu şekilde baksınlar. Çocuklar bir not makinesi değildir.  Eğer yüksek not alırsan iyi bir insan, iyi bir çocuksun; eğer notların düşük ise kötü bir insan, kötü bir çocuksun. Her iki mesaj da çocuk için doğru mesaj değildir. Karnesindeki 1, 2, 3, 4, 5 gibi notlar çocuğumuzun zekâ seviyesinin bir göstergesi değildir. Karneyi değerlendirirken çocuğumuzun birinci dönemki eğitim sürecinde emeğini, alın terini, azmini ve gayretini, hepsinden önemlisi iyi niyetini göz önünde bulundurmamız daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

Bakan Güler duyurdu: Kuzey Irak'ta kilit kapandı! Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok