Kılıçdaroğlu, adaylığını açıkladı

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkanlığına aday olduğunu açıkladı. CHP MYK, Baykal’a "Geri dön", Önder Sav’a da "İstifa et" çağrısı yaptı.

Abone ol

İSTANBUL -  Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilliğinden istifa ederek, 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde gerçekleştirilecek olağan genel kurultayda, CHP Genel Başkanlığına aday olacağını bildirdi. Öte yandan, CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın Kurultay'da yeniden genel başkanlığa getirilmesini istiyoruz. Merkez Yönetim Kurulu'nda önemli bir görevi olan Sayın Genel Sekreter Önder Savı'ı da görevden çekilmeye davet ediyoruz." açıklaması yaptı.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, kurultay sürecinde 90 yıllık köklü bir geçmişi olan CHP'nin adaysız, eli kolu bağlı olmasının düşünülemeyeceğini söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu, "Seçmeni ve örgütüyle partimizin genel kamuoyunun gösterdiği büyük ilgi ve destekten güç alarak, 22 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşecek olan 33. Olağan Kurultay'da Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığına aday olacağımı kamuoyuna duyurmayı önemli bir görev sayıyorum. Onurla ve gururla sürdürmekte olduğum CHP Grup Başkanvekilliği görevinden de istifa ediyorum." dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin de, Kemal Kılıçdaroğlu'nan CHP Genel Başkanlığına adaylığı konusunda, "Hayırlı olsun, kendisine başarılar diliyorum" dedi.

Özyürek: Baykal yeniden genel başkanlığa getirilmeli

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, "Genel Başkanımız Deniz Baykal'ın engin deneyim ve birikimlerine içinde bulunduğumuz aşamada büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Bu düşüncelerle kendisinin 22-23 Mayıs 2010 tarihlerinde yapılacak Kurultay'da yeniden genel başkanlığa getirilmesinin ülkemizin ve partimizin geleceği açısından vazgeçilmez bir zorunluluk olduğuna inanıyoruz" dedi.

Özyürek, "Merkez Yönetim Kurulu'nda önemli bir görevi olan Sayın Genel Sekreter'in (Önder Sav), Kurul üyelerine danışmadan ve Kurulun geri kalanının üyelerinin tümünün görüşüne aykırı biçimde bu konuda görüş açıklamış olması nedeniyle kendisini bu görevden çekilmeye davet ediyoruz" dedi.

MYK'da Baykal'a dön çağrısı yapıldı

CHP Merkez Yönetim kurulu üyesi Savcı Sayan, MYK'da tartışma çıktığı iddialarına ilişkin, "MYK'da tartışma olması doğal, biz görüşlerimizi ifade ettik" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi Başkanlığında toplandı.

Alınan bilgiye göre, Genel Sekreter Önder Sav, toplantının başlamasından yaklaşık 1,5 saat sonra toplantıdan ayrıldı ve odasına dönerek kendisini ziyarete gelen bazı il başkanları ile görüştü. Sav'ın ayrılmasından sonra toplantı, bir süre daha devam etti.

Toplantının bitmesinin ardından, MYK Üyesi Savcı Sayan, gazetecilerin toplantıda Genel Sekreter Sav ile aralarında tartışma çıktığı ve Sav'ın toplantıyı bu yüzden terk ettiği şeklinde bilgi aldıklarını ifade ederek, "doğru olup olmadığını sormaları üzerine" Komployu kim yaparsa karşıyız, sorun Kılıçdaroğlu sorunu değil, olayı o kadar küçümsemeyin, MYK'da tartışma olması doğal, biz görüşlerimizi ifade ettik" dedi.

Bu arada MYK toplantısında eski Genel Başkan Deniz Baykal'a "dön çağrısı" yapılması yönünde bir eğilim olduğu öğrenildi.

MYK toplantısına ilişkin Parti Sözcüsü ve Genel Sayman Mustafa Özyürek'in basın toplantısı düzenleyerek açıklama yapması bekleniyor.

"Kırgınlık, küskünlük diye bir şey söz konusu değil"

Kemal Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal ile her zaman görüşeceğini ifade ederek, "Bizim partimizin önemli bir lideridir. Dolayısıyla bir kırgınlık, küskünlük diye bir şey söz konusu değil" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Deniz Baykal'ın 10 Mayıs 2010 tarihinde CHP Genel Başkanlığından istifa etmesinden bu yana bir haftalık bir süre geçtiğini, kurultaya doğru geri sayımın başladığını anımsattı.

Ülke gündeminin olağanüstü yoğun olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Yaşanan sıkıntıların yurttaşları bunalttığı bir dönemde CHP'nin, kurultay sürecinde adaysız olmasının düşünülemeyeceğini" dile getirdi.

CHP ailesine davet

Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu dönemde partideki yeri ve konumu ne olursa olsun tüm CHP'lilerin büyük bir sorumluluk duygusu içinde davranmaları, gereğin de ötesinde bir zorunluluktur. Partimize yönelik komploları bozmalıyız, kuşatmaları yarmalıyız. Çalma, çırpma, korku ve baskı dönemini kapatıp, yolsuzluk yapanlardan hesap sormalıyız. İşsizlik ve çaresizliği yeneceğimizi haykırarak halka umut vermeliyiz. Daha önemlisi önümüzdeki seçimlerde halkımızın oylarıyla iktidara gelebilmek için gerekli olan tüm hazırlıkları hiç zaman kaybetmeksizin başlatmalıyız. Bugün bu hedefi gerçekleştirme yükümlülüğümüz var."

Seçmeni ve örgütüyle partinin ve genel kamuoyunun gösterdiği ilgi ve destekten güç alarak kurultayda CHP Genel Başkanlığına aday olacağını açıklayan Kılıçdaroğlu, "CHP örgütünün, parti yöneticilerimizin, milletvekili arkadaşlarımın bu kararımı bir parti sorumluluğu ve partili bilinci şeklinde değerlendireceklerini düşünüyorum. Tüm CHP ailesini güçlükleri birlikte göğüslemeye ve aşmaya davet ediyorum" diye konuştu.

"Bir yapı oluşturmayı düşünüyorum"

Kılıçdaroğlu, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Baykal ile yeni bir görüşme yapıp yapmadığının ve adaylık konusundaki fikrinin neden değiştiğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Sayın Genel Başkanımızla yeni bir görüşme yapmadım. Fikrimin neden değiştiği de zaten konuşma metnimin içinde var" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu, "Önder Sav'dan destek aldınız mı?" sorusunu, "Parti bilinci ve sorumluluğu içinde her partilinin çalışması ve ortak görüş beyan etmesi, destek vermesi gerektiğini ifade ettim. Bu sadece Sayın Sav'ın değil, partimizin örgütünün de belli bir görüş, belli bir anlayış içinde CHP geleneklerine, kültürüne uygun olarak benim adaylığıma destek vereceklerini umuyorum" diye yanıtladı.

Kurultaya çarşaf listeyle gidileceği yönünde haberler olduğunun anımsatılması üzerine Kılıçdaroğlu, "O konular tümüyle spekülasyon. Herhangi bir açıklama söz konusu değil. Ama CHP'de daha demokratik, daha tutarlı, örgütüne güven veren, örgütün de güven duyduğu bir yapı oluşturmayı düşünüyorum" dedi.

"Ben tavrımı açıkladım"

Baykal ile tekrar görüşüp görüşmeyeceğine yönelik soruya Kılıçdaroğlu, "Sayın Baykal ile her zaman görüşürüz. Bizim partimizin önemli bir lideridir. Dolayısıyla bir kırgınlık, küskünlük diye bir şey söz konusu değil. Kendisinin bilgisinden, birikiminden her zaman yararlanacağız. Bu da bizim temel görevlerimizden birisidir" yanıtını verdi.

"İsminiz üzerinde bir uzlaşma sağlandı mı?" şeklindeki soru üzerine de Kılıçdaroğlu, bu konudaki tablonun önümüzdeki günlerde daha net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, yarın yapılacak il başkanları toplantısından Deniz Baykal'ın yeniden adaylığına yönelik bir karar çıkması halinde tavrının değişip değişmeyeceğinin sorulması üzerine, "Ben tavrımı açıkladım. CHP'nin olağan kurultayında genel başkan adayı olacağımı açıkladım" dedi.

Kılıçdaroğlu, Selvi'yi ziyaret etti

CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi'nin genel merkezdeki odasına gelen Kılıçdaroğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Selvi'yi ziyaret ederek düşüncelerini aktaracağını ve destek isteyeceğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, Genel Sekreter Önder Sav'ı ve CHP'nin Grup Başkanvekillerini de ziyaret edeceğini aktardı.

Kemal Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Umutlu musunuz" sorusuna, "Elbette umutluyum, umut güzel bir şeydir" yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, kendisinin bir lider olarak eski başbakanlardan Bülent Ecevit'e benzetildiğinin ifade edilmesi üzerine, "Ecevit'e benzetilmenin güzel bir şey olduğunu" söyledi.

60'a yakın milletvekilinden Kılıçdaroğlu'na destek

CHP'li 60'a yakın milletvekili, CHP Genel Başkanlığına adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'na destek verdiler.

Kılıçdaroğlu'nu desteklemek amacıyla Parlamentoda düzenlenen ortak basın toplantısında, açıklamayı CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl yaptı.

Deniz Baykal'ın; maruz kaldığı çirkin saldırının ardından saygın bir davranış sergileyerek Genel Başkanlık görevinden istifa ettiğini hatırlatan Bingöl, "Gerek istifasında, gerekse sonraki günlerde yaptığı açıklamalar, CHP'de yeni bir dönemin başlatılması gerektiği ve kendisinin de aday olmayacağı yönünde olmuştur" dedi. 

CHP'liler olarak yıllardır birlikte siyaset yaptıkları Türkiye ve Partilerine önemli hizmetleri olan ve istifa ederek onurlu bir davranış sergileyen Baykal'ı sahiplenmelerinin son derece doğal olduğunu kaydeden Bingöl şöyle konuştu:

"Bu yaşananlar partimizin ve Genel Başkanımızın bugüne kadar uğradığı ve bundan sonra uğrayabileceği haksızlıklara ve saldırılara karşı CHP'lilerin nasıl kenetlendiklerinin bir göstergesidir. Sayın Genel Başkanımızın istifasından sonraki günlerde, kamuoyunda, hafta sonunda yapılacak kurultayda genel başkanlık adaylığı ile ilgili değişik isimler gündeme gelmiştir. Memnuniyetle görülmüştür ki CHP'de genel başkanlık yapabilecek çok değerli siyasetçiler vardır. Bu da hiç kuşkusuz CHP'nin siyasi zenginliğinin göstergesidir. Bu süreçte kamuoyunda bu konuda çokça değerlendirmeler yapılmış, medyada yoğun katılımlı anketler ilgiyle takip edilmiştir.

Bu süreçte sıklıkla konuşulan isimlerden birisi de Sayın Kemal Kılıçdaroğlu olmuş ve ilk günden itibaren kamuoyunda Sayın Kılıçdaroğlu ile ilglili çok olumlu bir yaklaşım sergilenmiştir. Nihayet bugün Sayın Kılıçdaroğlu, kendi özgür iradesiyle ve büyük bir kararlılıkla toplumun her kesimden gelen talepleri dikkate alarak Genel Başkan adaylığını açıklamıştır."

Kılıçdaroğlu'nun adaylığını açıklamasından hemen sonra Ankara'da bulunan milletvekileri olarak, Ankara dışında bulunanlara telefonla ulaşarak bir araya gelip gelişmeyi değerlendirdiklerini kaydeden Bingöl, kendi özgür iradeleriyle Kılıçdaroğlu'nun adaylığını desteklediklerini açıkladı. Bingöl, "Bu tavrımızla Genel Başkanımız Sayın Deniz Baykal'ın yeni bir dönemin başlatılması isteğini de yerine getirmiş oluyoruz" dedi.

Rakıya zam geldi: Güncel fiyatlar ne kadar oldu? Emekliye refah payı verilecek mi, emekli zammı eşitlenecek mi? AFAD ve Kandilli duyurdu: Akdeniz'de deprem Etna Yanardağı kül ve lav püskürtüyor! 16 ilde IŞİD'e operasyon: 45 gözaltı