Kendi kokuşmuş tarihinizden işe başlayın
'İnkar Yasası'nı kabul eden Fransa'ya karşı siyasilerin tepkileri de sertleşiyor. Bahçeli, "Kendi kokuşmuş tarihinize bakın" derken; Çelik, Sarkozy'ye 'tarihi katleden adam' yakıştırmasında bulundu.
Abone ol ANKARA - Fransa Senatosu'nun 1915 Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Ankara'dan gelen tepkiler büyüyor.
'İnkar yasası'na ilişkin siyasilerden gelen ilk yorumlar şöyle:
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada "Diaspora yeni bir zaferini bu sayede elde etmiştir" dedi.
"Fransa'nın düşünce özgürlüğüne kelepçe vuran, ifadeyi zapturapt alan bu çirkinliğini aziz milletimiz affetmeyecek ve bu sefilliği asla unutmayacaktır" diyen Bahçeli, şöyle devam etti:
"Tarihimizi yargılama cüretini kendinde gören sömürgenin kanlı dişlisi bu ülke, Türk milletinin geçmişinde mezalim değil, bulsa bulsa adalet, insaniyet ve merhamet bulabilecektir. Sarkozy yönetimi, katliamla ilgili iz sürmekte kararlı ise tavsiyemiz önce kendi kokuşmuş tarihlerinden işe başlamaları ve başlarını Afrika'dan Ortadoğu'ya kadar çevirmeleridir. Pişkin ve pervasız Fransa yönetimi, seri cinayetlere dönük merakı ve ilgisi varsa önce aynaya bakmalı ve zalimlikle iç içe geçen karanlık suratı orada görmelidir.
Sarkozy, S&P'nin attığı çiziği unutturmaya çalışıyor
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Fransa Senatosu'nda kabul edilen Ermeni teklifine ilişkin, şunları kaydetti:
"Ama şimdi önümüzde başka bir imkan var; 60 milletvekilinin ortak hareketiyle konunun Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi. Zaten gayri yasal, bırakın anayasal olmasını, bana göre gayri yasal olan Fransa'nın bu uygulamasının Fransız Anayasa Mahkemesi'nden döneceği kanaatindeyim. Bunu Fransız Senatosu'nda dün, tekrar tekrar ifade eden birçok insanı da gördük.
Sarkozy aslında bu yolla, Standart&Poors'un, onların karizmasına attığı çiziği unutturmaya çalışıyor. Zaten ekonomik anlamda bir küme düştüler. Şimdi dış politika konusunda da bütün dünya tarafından karizmalarının çizildiğini gördüler.
Bir devletin parlamentosunun, senatosunun işi değil bunlar. Bunlar tarihçilerin işi. Şimdi Afrika coğrafyasındayız. Ruanda'yı, Cezayir'i de aynı şekilde gündeme getirsinler. 'Ruanda'da ve Afrika'da Fransız katliamı vardır demek suçtur' diye bir kanun daha çıkartabilirler, hazır elleri değmişken.
Yasa kabul edilemez
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "inkar yasası"nın kabul edilemez olduğunu söyledi.
Arınç şöyle konuştu: "Böyle bir kanun Fransa'nın saygınlığını kaldıracağı gibi iki ülke ilişkisine de zarar verecektir. Soykırım insanlık suçudur. Hiçbirimiz onu savunmuyoruz. Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği tanımlamaya ve mahkemelerin bu konuda aldıkları kararlara bir sözümüz olamaz"
1915 yılında Ermeni halkına yönelik bir soykırımın kesinlikle doğru olmadığını vurgulayan Arınç, buna karşı herhangi bir uluslararası yargı kararının olmadığını ve halen bu konuda tartışmaların sürdüğünü kaydetti.
Son derece sağlıksız bir gelişme
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Fransa Senatosunda alınan kararın, "Fransa'daki siyasi akıl, hukuk devleti anlayışı ve özellikle ifade özgürlüğü bakımından son derece sağlıksız bir gelişme" olduğunu ifade etti.
Çiçek, "Bu kararın tarafımızdan yapılan girişimlerin yanı sıra önde gelen Fransız hukukçuları ve siyasilerin uyarılarına rağmen alınmıştır. Demokratik bir kurum olan Senatoda bu yönde alınan karar Fransa'da siyasi akıl, hukuk devleti anlayışı ve özellikle ifade özgürlüğü bakımından son derece sağlıksız bir gelişmedir. Teklifin oylanması öncesinde Fransa Senatosunda süren tartışmalarda ülkemizin tarihi saatlerce tek yanlı yorumlarla karalanmış ve bunun sonucunda ifade özgürlüğünü kabul edilmeyecek şekilde sınırlayacak bir karar ortaya çıkmıştır.
Siyasi bir kurum olan Fransa Parlamentosunun, ciddi hukuki boyutu da bulunan bu tarihi meseleyi böyle tek taraflı bir sonuca bağlamasının, Türk-Fransız ilişkilerini olumsuz etkilemesi kaçınılmazdır.
Sarkozy, tarihi katleden adam
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik yasa teklifiyle ilgili olarak, "Bu yasayı çıkaran Sayın Sarkozy, tarihi katleden adam olarak tarihe geçecektir" dedi.
Çelik, şöyle devam etti:
"Bu yasa, 1789 Fransız Devrimi'ne karşı bir devrim yasasıdır. Fransa, bu yasa ile tarihini inkar ediyor anlamını taşımaktadır veya Fransa'nın gerçek kimliği gün yüzüne çıkmaktadır da diyebiliriz. Bu yasayı çıkaran Sayın Sarkozy ise tarihi katleden adam olarak tarihe geçecektir. Ayrıca bizim medeniyetimiz ihtişamlı bir medeniyettir. Birkaç istismarcının kirli parmakları ile bu medeniyeti kimse lekeleyemeyecektir. Bunu da önümüzdeki süreç bize gösterecektir."