Kasım ihracatı 9.45 milyar dolar

11 aylık ihracat yüzde 11 artışla 102 milyar 161 milyon dolara yükseldi.

Abone ol

MALATYA - Türkiye'nin 2010 yılı Kasım ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 artarak, 9 milyar 452 milyon dolar oldu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Malatya Anemon Otel'de kasım ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

Kasım ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,28 artışla 9 milyar 452 milyon dolara yükseldiğini belirten Büyükekşi, ocak kasım dönemindeki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,94 artışla 102 milyar 161 milyon dolara yükseldiğini, bu yılın ilk on bir ayında geçen yılın ihracatına ulaşılmış olduğunu söyledi. Büyükekşi, "Son bir yıllık ihracatımız yüzde 12,43 artışla 112 milyar 216 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.

Kasım ayında 1 milyar 308 milyon dolar ile en fazla ihracatı gerçekleştiren otomotiv endüstrisinin liderliğini sürdürdüğünü dile getiren TİM Başkanı Büyükekşi, 1 milyar 184 milyon dolar ihracat ile hazır giyimin ikinci, 1 milyar 169 milyon dolar ihracatla da kimyevi maddeler ve mamullerinin üçüncü sırayı aldığını kaydetti.

Tarım sektörünün kasım ayında 1 milyar 388 milyon dolar ile toplam ihracat içinde 14,69 pay aldığını ifade eden Büyükekşi, sanayi sektörünün payının 7 milyar 803 milyon dolar ile yüzde 82,55, madencilik sektörünün payının ise 261 milyon dolar ile yüzde 2,76 olduğunu belirtti.

Mehmet Büyükekşi, "Kasım ayında en fazla ihracat artışını yüzde 92,33 ile gemi ve yat, yüzde 37,26 ile kimyevi maddeler ve mamulleri ve yüzde 33,85 ile değerli maden ve mücevherat sektörlerimiz yakaladı" diye konuştu.

Farklı pazarlarda çalışmamız gerekiyor

Dünya ekonomisindeki gelişmelerin aynı zamanda pazar gelişmeleri olarak Türkiye'deki ihracatçıları yakından ilgilendirdiğini anlatan Büyükekşi, şunları dile getirdi:

"Madem ki gelişmiş pazarlar tam olarak toparlanamıyor, bu durumda biz ne yapacağız? Şüphesiz AB bizim için büyük öneme sahip bir pazar. O yüzden gelişmeleri yakından izliyoruz. Bu pazardaki gelişmelerden olumsuz etkilenmemek için daha farklı pazarlarda çalışmamız gerekiyor. Çin, Hindistan, Brezilya gibi büyüme temposunu düşürmeden devam eden ülkeler ile dış ticaretimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Buralara yönelik bilinçli çalışmalarımız var. Çin'e ihracatımız bu yılın ilk 11 ayında yüzde 53 arttı. Hindistan'a artış oranımız yüzde 22 oldu. Brezilya'ya ihracatımız yüzde 60 arttı."

Alternatif pazarların ihracatçıların önemli olmaya devam edeceğini kaydeden Büyükekşi, "Ortadoğu ve Afrika pazarı bizim için hayati öncelik taşıyor" dedi.

Daha fazla Anadolu firması ihracata yöneldi

Anadolu'nun da ihracat açısından bilinçlendiğine işaret eden Büyükekşi, artık daha fazla Anadolu firmasının ihracata yöneldiğini belirtti.

2010 yılın ilk 11 aylık rakamlarına dikkati çeken Büyükekşi, en fazla ihracatı yapan ilin yüzde 46,7 milyar dolar ile İstanbul olduğunu, İstanbul'u 9,9 milyar dolar ile Bursa ve 7,8 milyar dolarla ile Kocaeli'nin izlediğini kaydetti.Büyükekşi, kasım ayında en fazla ihracat artışını gerçekleştiren ilin ise yüzde 7 bin 393 artışla Kırıkkale olduğunu bildirdi.

Malatya'nın kasım ayı ihracatının yüzde 40 artarak 30 milyon dolar olduğunu bildiren Büyükekşi, "Mevcut trend devam ederse 2023 yılında Malatya 1 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacak" diye konuştu.

Almanya liderliğini sürdürüyor

Türkiye'nin geçen ay en fazla ihracatı Almanya ile gerçekleştirmeye devam ettiğini dile getiren Büyükekşi, "Almanya'ya kasım ayı ihracatımız yüzde 14 artarak 1 milyar dolara çıktı. İkinci sırada yer alan İngiltere'ye ihracatımız yüzde 2 artarak 632 milyon dolara yükseldi. Üçüncü sıradaki Irak'a ihracatımız ise yüzde 18 artarak 527 milyon dolar oldu" dedi.

Bu yıl ABD'deki ekonomik büyüme hızının düşmesinin tüm dünyayı endişeye sevk ettiğini anlatan Mehmet Büyükekşi, şöyle konuştu:

"ABD ekonomisi 2009 yılında yüzde 2,6 küçülmüştü. 2010 yılında beklenen büyüme yüzde 2,7 iken 2011 büyümesi 2,2'ye düşecek. Euro alanı da çok farklı değil. 2009 yılında Euro Bölgesi yüzde 4,1 küçülmüştü. Euro Bölgesinin 2010 yılındaki büyüme beklentisi yüzde 1,7. 2011 yılında beklenen büyüme oranı ise yüzde 1,5. Tüm gelişmiş ekonomilerde aynı trendleri görüyoruz. ABD'nin işsizlik rakamları ise kriz sonrasında yüzde 10'un üzerine çıktı. Fakat ekonomik toparlanmalarının ABD'nin işsizlik rakamlarına yansımaması çok önemli bir sorun."

Başbakan'ın 'sıcak para' açıklamasına teşekkür ediyoruz

ABD Merkez Bankasının bilançosunun kriz öncesinde 1 trilyon doların altında iken bu rakamın 2,5 trilyon dolara yükseldiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Krizi tetikleyen unsur, şimdi krizden çıkış reçetesi olarak görülmekte. Biz bu durumun tehlikeli olduğuna inanıyoruz. Bu durum Türkiye'ye yoğun bir sıcak para girişi olarak yansıyor. Sıcak paranın ülkemiz için ne kadar tehlikeli olabileceğini geçmiş deneyimlerimizden iyi biliyoruz. Endişelerimizi hükümete ve kamuoyuna aktarıyoruz. Sıcak paranın kurlar ve rekabet gücü üzerindeki etkilerine dikkati çekiyoruz.

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bizim bu endişelerimize kulak vermesini de memnuniyetle karşıladık. Sayın Başbakan geçtiğimiz hafta Lübnan'da sıcak paranın kontrol altına alınmasına ilişkin bir açıklama yaptı. Sayın Başbakanımıza bu görüşlerinden dolayı teşekkür ediyoruz."

Dünyanın en zengin 5 ailesi: İşte servetleri... Ankara Valiliği'nden yüksek ses uyarısı Ziraat'ten İş Bankası'nın 100. yaşına özel kutlama... Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Tuncay Özkan’a tazminat davası Portekiz'de 5,5 büyüklüğünde deprem