Karadan müdahale, koalisyonu parçalar

ABD Başkanı Obama televizyondan halka hitap etti, "Irak'taki hataya düşmemeliyiz" dedi.

Abone ol

WASHINGTON - Televizyondan halka hitap eden ABD Başkanı Barack Obama, ABD'nin Irak'ta düştüğü hataya düşmemesi gerektiğini söyledi.

Obama yaptığı açıklamada, "Eğer Irak örneğinde olduğu gibi, Libya lideri Muammer Kaddafi'yi askeri yolla devirmeye kalkarsak, uluslararası koalisyon paramparça olur" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesinden hitap eden Obama, "Kaddafi'yi devirmek için bir kara gücü göndermek gerek, bu da orduda görev yapan askerlerimiz için çok tehlikeli ve devletimiz için çok masraflı olur ve sonradan sorumluluk açısından çok ağır sonuçlar doğurabilir" şeklinde açıklamada bulundu.

Irak'ta ABD'nin kara harekatı yaptığını hatırlatan Obama, "Irak'ta rejim değişikliği 8 yıl sürdü, binlerce Amerikan askerinin ve Iraklı sivilin hayatına ve ABD'ye yaklaşık bin milyar dolara maloldu" dedi.

Obama, "Irak'ta yapılan hatalara düşmemek için 'lideri tarafından tehdit edilen bir halkı korumak amacıyla, o ülkeyi işgal etme hariç, gerekli bütün önemleri almayı' öngören BM Güvenlik Konseyinin 1973 nolu kararının çerçevesinin dışına çıkmayacağız ve Libya'ya kara gücü yollamayacağız" dedi.

NATO, çarşamba günü komutayı devralacak

Barack Obama konuşmasında, NATO'nun Çarşamba günü Libya'ya yönelik askeri operasyonu yürüten uluslararası koalisyonun komutasını devralacağını da duyurdu.

Libya'ya yönelik silah ambargosu uygulaması ile uçuşa yasak bölge uygulamasının sorumluluğunu yürüten NATO'nun yeni bir sorumluluk üstlendiğini belirten Obama, "Şimdi de, NATO Libyalı sivilleri koruma sorumluluğunu da üstlendi ve ABD komutayı Çarşamba günü NATO'ya devredecek" dedi.

Obama, koalisyonun Kaddafi'den geri kalan güçlerin üzerine baskı uygulamasında başarılı olmaya devam edeceği yönündeki inancını da koruduğunu belirtti.

Hamas, Tel Aviv'e M-90 füzesi ile saldırdı İstanbul Boğazı gemi trafiğine kapatıldı Avrupa turnuvaları bitti doluluklar en az % 80’e çıkar Kendinden renkli pamukla kullanılan suyu yüzde 30 azalttı Sanayicinin nefes almaya ihtiyacı var