Kanada ve Fransa değerlendirilecek
Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santral sürecinden Japonya'nın çekilmesi halinde Kadana ve Fransa devreye girecek.
Abone olANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sinop'a yapılması planlanan ikinci nükleer santralle ilgili Japonya'nın süreçten çekilmesi durumunda, Kanada, Fransa gibi üretici ülkelerin bu konuyu değerlendireceğini söyledi.
Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Hasan Sert ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a "hayırlı olsun" ziyaretinde bulundular.
Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Sinop'ta kurulması planlanan ikinci nükleer santral konusunda Japonya ile yapılan müzakerelere değinirken, "Japonya bu süreçten tamamen çekilmedi ve bize bir kısım alternatif teklifler sundu. Mart ayındaki teklif tarzında ama alternatif bir teklif sundu" dedi.
Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami ile beraber Fukuşima Nükleer Güç Santralinde meydana gelen zarar üzerine bu santralin işletici firması TEPCO'nun, Türkiye'de kurulması planlanan nükleer santralde yer almayacağını belirttiğini hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Japonya'nın bize verdiği önceki teklifte TEPCO 3'lü yapının içerisindeydi. Şimdi TEPCO bu işe devam edemeyeceğini söyledi. Şimdi işletmecisi olmayan bir yapı, yani 3 ayağından bir tanesi sarsılan bir yapı takviye edilmeye çalışılıyor. Bu takviye edilebilir mi, edilemez mi, verilen teklif bunu ne denli karşılar? Bunu önümüzdeki süreçte değerlendirmelerle ortaya çıkartacağız. Japonya hükümeti bu işe devam etmek istediğini, ama işletmenin bu süreçte olamayacağını belirtti, farklı bir durum.
O yüzden bu işe işletmeci olarak bir başka ülke mi, bir başka firma mı monte edilecek. Yoksa Japonya bunu bütün taraflarıyla beraber kendisi mi götürecek. Bu, yapılacak müzakere ile ortaya çıkabilecek bir konudur."
Türkiye'nin 2023 yılına kadar 3 ana bölümde 12 tane nükleer reaktör kurma kararlılığında bulunduğunu belirten Yıldız, Japonya tarafına bu sürecin daha fazla uzamasından yana olmadıklarını söylediklerini bildirdi.
Fukuşima bizim projemizi etkilemez
Bir gazetecinin "Japonya'nın işletmeci firma ile ilgili somut bir önerisi oldu mu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, Japon tarafının modeli etkileyebilecek bir önerisi olduğunu söyledi.
Türkiye'nin nükleer santral konusunda finans ve model açısından sunduğu bir tarz bulunduğunu ifade eden Yıldız, "Bu tarz, tabii ki Japonya'daki kazayla etkilenmiş görünüyor, o yüzden yeni bir değerlendirmemiz gereken durum var. Bunların sonucunda Japonya ile devam edebiliriz veya Japonya ile devam edemeyebiliriz. O açıdan Fukuşima kazasının Türkiye-Japonya arasında yapılacak nükleer güç santralini etkilediğini söylemeliyiz" diye konuştu.
Gazetecilerin "Japonya ile görüşmelerin neticelenmemesi durumunda santrali yapacak alternatif ülke var mı?" şeklindeki soruları üzerine Enerji Bakanı, iki elin parmaklarından daha az olan üreticilere bakıldığı zaman bu ülkelerin kendiliğinden ortaya çıkacağını dile getirdi. Yıldız, "Tabii ki bu manada Kanada gibi, Fransa gibi üretici ülkeler bu konuyu değerlendireceklerdir" dedi.