Kalite güvence raporu nisan sonuna kadar BDDK'ya gönderilecek

Bankalarda bağımsız denetim yapan kuruluşlar kalite güvencesi raporunu nisan sonuna kadar BDDK’ya gönderecek.

Abone ol

ANKARA - Yetkili denetim kuruluşlarından bankalarda denetim yapanlar, yılda en az bir kez bankalarda gerçekleştirdikleri bağımsız denetim faaliyetlerini esas alarak hazırlayacakları "kalite güvencesi raporunu" nisan ayı sonuna kadar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna (BDDK) gönderecekler.

BDDK'nın "Bankalarda Bağımsız Denetim Gerçekleştirecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliğin  "bağımsızlık ilkesi ve bağımsızlığı ortadan kaldıran haller" başlıklı 12'inci maddesinin onbirinci fıkrasında yapılan düzenlemeye göre, yetkili denetim kuruluşu adına bağımsız denetim çalışmalarını yürüten bağımsız denetçiler, aynı bankanın bağımsız denetim çalışmalarında birbirini izleyen azami beş hesap dönemi için görev alabilecek. Banka, bir yetkili denetim kuruluşu ile birbirini izleyen asgari üç azami sekiz hesap dönemi için bağımsız denetim sözleşmesi yapabilecek.

İki hesap dönemi ara verilecek

Hazırlanacak bir çerçeve sözleşme ile belirlenen bu süre zarfında kesintisiz aynı bağımsız denetim kuruluşu ile çalışmak şartıyla yıllık sözleşmeler yapılabilecek. Çerçeve sözleşmenin süresi bittikten sonra en az iki hesap dönemi geçmedikçe aynı yetkili denetim kuruluşu tarafından bağımsız denetim hizmeti verilemeyecek. Azami sürenin sonunda farklı ortaklık ve bağımsız denetçi kadrosuna sahip olsa bile yurt içi ve yurt dışındaki bağımsız denetim şirketi ile hukuki bağlantısı bulunan bir başka yetkili denetim kuruluşu ile imzalanan bağımsız denetim sözleşmesi aynı yetkili denetim kuruluşu ile yapılmış kabul edilecek.

"Yetkili denetim kuruluşunun yükümlülükleri" başlıklı 26'ncı maddede yapılan düzenleye göre, yetkili denetim kuruluşunun ortaklık yapısında değişiklik yapılması ya da bağımsız denetçi yardımcısı ve stajyer bağımsız denetçi dışında bağımsız denetçi istihdam edilmesi halinde, bu kişiler istihdam edilme tarihinden itibaren en geç yirmi gün içinde kuruma bildirilecek. Bu kişilerin görevden ayrılmaları durumunda da ayrılış tarihinden itibaren en geç yirmi gün içinde kuruma bilgi verilecek.

Yetkili denetim kuruluşları, birden fazla banka ile bağımsız denetim sözleşmesi yapılması durumunda genel nitelikte bir mesleki sorumluluk sigortası yaptırabilecekler.

Güvence raporu istenecek

Yetkili denetim kuruluşlarından bankalarda denetim yapanlar, yılda en az bir kez bankalarda gerçekleştirdikleri bağımsız denetim faaliyetlerini esas alarak hazırlayacakları kalite güvencesi raporunu yönetim kurullarında kabul edilmesini müteakip nisan ayı sonuna kadar BDDK'ya gönderecekler.

Raporda, "kullanılan denetim planı, denetim programı, kontrol tabloları ve/veya denetim yazılımlarına ilişkin açıklayıcı bilgiler, tespitler, bulgular" gibi hususlara yer verilecek.

Bu arada BDDK'nın "Bağımsız Denetim Kuruluşlarınca Gerçekleştirilecek Banka Bilgi Sistemleri ve Bankacılık Süreçlerinin Denetimi Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, söz konusu yönetmeliğin "bilgi sistemleri ve bankacılık süreçleri denetimi yapma yetkisinin kaldırılması" başlıklı 12'inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırıldı.

Meteor mu düştü? Türkiye Uzay Ajansı'ndan açıklama geldi EURO 2024 Çeyrek Final TRT 1 frekans ayarı nasıl yapılır? AFAD duyurdu: Muğla'da deprem Yerlikaya 'Kuyu-7' operasyonunu duyurdu: 33 suç örgütü üyesi yakalandı Fransa yarı finalde İspanya'nın rakibi