Kadın yönetici sayısının artması için işbirliği
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve Egon Zehnder International'ın başlattığı proje çerçevesinde 2008 yılından itibaren şirket bazında hesaplanan Kadın Etki Endeksi'nin 2012 ve 2013 yıllarında ciddi artış göstermesine destek olacak çalışmalar y
Abone ol
İSTANBUL - Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve Egon Zehnder International, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) yeni düzenlemesiyle getirilen şirket yönetim kurullarında bağımsız üye kotası uygulamasında kadın üyelere öncelik verilmesi için bir proje başlatıyor.
Sabancı Üniversitesi ve Egon Zehnder International'ın ortak yazılı açıklamasına göre, proje kapsamında, son 10 yıldır Türkiye'de kurumsal yönetim dinamiklerini metodolojik bir yaklaşımla gündeme getiren Sabancı Üniversitesi ve 20 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de stratejik yönetici atama projeleri konusunda deneyim sahibi olan Egon Zhender, işbirliği yaparak uzman oldukları alanlardaki bilgi ve becerilerini bir araya getirecek.
Çalışma kapsamında, analitik verilerin, pratik pazar gerçekleri ve ihtiyaçları ile eşleştirilmesi sayesinde kurumsal yönetim alanında önemli bir sinerji yaratılması hedefleniyor. İşbirliğinin, iş dünyası ve akademik kurumların pratik sonuçlar yaratmasına örnek olacak bir ortaklığı da kamuoyu gündemine taşıması planlanıyor.
Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu Direktörü Melsa Ararat, kadın üye arayan şirketlerin, Türkiye'de yeterli sayıda yetkin ve uygun kadın olmadığından yakındığına değinerek, "Bu yakınmalar kota uygulayan ülkelerde de başlangıçta sıkça dile getirilmiş ama uygulamada bu engeller aşılmıştır. Projede kota uygulamasını gerçekleştirmiş ülkelerin deneyimlerinden yararlanacağız. Aday bulmakta kullanılan geleneksel ilişki bazlı yaklaşımlar yerine yetenek, bilgi, deneyim ve uzmanlığa dayanan yöntemler kadın direktör adayları havuzunun tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu göstermektedir" dedi.
Egon Zehnder Türkiye Yönetici Ortağı Murat Yeşildere de, üstlendikleri yönetim kurulu üyesi atama projelerinde kadın üye havuzunun sığlığının, önemli bir darboğaz yarattığını kaydederek, az sayıda aday arasında yer alan üst düzey kadın yöneticilerin profesyonel yükümlülükleri ve üstlendikleri görevleri nedeniyle, işverenlerinin bu tip ek sorumluluklar almaları konusunda istekli olmadığını belirtti.
Yönetim kurullarına kadın yönetim kurulu üyesi atanması için getirilecek kotanın, kadın yönetim kurulu üyesi aday havuzunun derinleştirilmesini şart koştuğuna dikkati çeken Yeşildere, "Sabancı Üniversitesi ile başlatacağımız işbirliğini sadece kadın yönetim kurulu üyesi talebini güçledireceği için değil, paralelinde kadın yönetim kurulu üyesi aday havuzunu da derinleştirecek olması sebebi ile heyecan verici buluyorum" dedi.
Proje çerçevesinde, 2008 yılından itibaren şirket bazında hesaplanan Kadın Etki Endeksi'nin 2012 ve 2013 yıllarında ciddi bir artış göstermesine destek olacak çalışmalar yapılması planlanıyor.
Projenin ilk aşamasında kadın yönetim kurulu üye adayları veri tabanı oluşturulacak ve adaylar nitelik ve tecrübelerine göre sınıflandırılacak. Veri tabanının oluşturulmasında yer alacak kriterler, projeyi destekleyen şirketlerden oluşan bir danışma kurulu aracılığı ile belirlenecek ve üniversitede geliştirilen metodoloji yardımı ile de şirketlerin yönetim kurullarının ihtiyaç duyduğu donanım ve tecrübeye sahip kadınlarla şirketler eşleştirilecek.
Kuruluşundan bu yana yönetim kurullarının yapısı ve işleyişinin şirket performansı üzerindeki etkileri üzerinde araştırmalar yapan ve SPK'nın Kurumsal Yönetim İlkeleri'nin hazırlanmasında yer alan Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu, bir süredir kadınların yönetim kurullarındaki ağırlığının şirket davranışlarına ve performansına etkisi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.
Forum, İMKB şirketlerinde kadın yönetim kurulu üye oranının düşüklüğünü hem bir insan hakları ve cinsler arası eşitlik ve adalet sorunu olarak görüyor ve tüketicileri ve diğer paydaşları etkileyen ekonomik kararların verilmesinde kadınların yer almamalarını bir toplumsal sorun olarak değerlendiriyor.
Forum, SPK'nın yayınladığı yeni düzenlemelerle yönetim kurullarına getirilen bağımsız üye kotalarının doldurulmasında kadınlara öncelik verilmesini hem cinsler arası eşitlik açısından hem de ekonomik kararlarda farklı bakışların ve önceliklerin dikkate alınması açısından önemli buluyor ve SPK tebliğinin bu anlamda bir fırsat yarattığını savunuyor.
Egon Zehnder International İstanbul ofisi, İMKB 100 endeksinde yer alan şirketlerdeki kadın yönetim kurulu üyelerinin analizine yönelik periyodik araştırmalar yapıyor.
(AA)