Japon uzman Moriwaki büyük deprem riskinin bulunduğu yerleri saydı: 7 ve üzeri deprem uyarısı

Çanakkale'nin Ezine ilçesindeki depremin ardından dikkatler olası İstanbul depremine çevrildi. Yer bilimciler, Çanakkale depremi sonrası Marmara Bölgesi'ni işaret ederek uyarılarda bulundu. Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki'den de çarpıcı açıklamalar geldi. Büyük deprem riskinin bulunduğu yerleri sayan Moriwaki, Bursa İnegöl için 7 ve üzeri deprem uyarısında bulundu.

Abone ol

Türkiye'nin fay hatlarında son günlerde yaşanan hareketlilik sonrası yer bilimcilerden peşi sıra uyarılar geliyor. Geçtiğimiz günlerde Marmara Denizi'nde meydana gelen 4.1'lik depremin ardından Çanakkale'de de 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Son günlerdeki deprem hareketliliğiyle dikkatler olası büyük Marmara depremine çevrildi. Japon inşaat mühendisi Yoshinori Moriwaki, Çanakkale'deki depremin ardından çarpıcı açıklamalarda bulundu. Moriwaki, büyük deprem riskinin yoğunlaştığı illeri saydı. 

TGRT Haber'e konuşan  Moriwaki, Çanakkale'deki depremin Kuzey Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini belirtti. Söz konusu fay hattının Bursa, Çanakkale, Balıkesir'den geçtiğini söyleyen Japon uzman, büyük deprem riskinin bu illerde yoğunlaştığını söyledi. Moriwaki, İstanbul'daki büyük depremden önce Bursa İnegöl'de 7 üzeri bir deprem olacağını belirtti.

Japon uzman, Türkiye'deki en tehlikeli fay hattının Kuzey Fay Hattı olduğunu söyleyerek, burada yaşanacak 7 büyüklüğündeki bir depremin Kahramanmaraş'ta olduğu gibi kısa sürede bir tane daha deprem üretme potansiyelinin de yüksek olduğunun altını çizdi. Bursa hattından geçen fayın uzun süredir deprem üretmemesine de dikkat çeken Moriwaki, "Uyuyan bir felaket çok yakında uyanacak" dedi.

Moriwaki'den Marmara uyarısı

Bursa'da yaşanması beklenen ve 7 üzeri büyüklüğündeki depremin önlem alınmadığında büyük yıkımlara neden olacağını belirten Moriwaki, Kuzey Fay Hattı'nın geçtiği Marmara Bölgesi'ne dikkat çekti. 

Moriwaki, "Şiddetli bir deprem sırasında inşaat sırasında kumun kullanıldığı binalar yerle bir olacak. Marmara Bölgesi'nde özellikle çok fazla sayı da bulunan kumlu binaların tespit edilip kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması gerekiyor. Çünkü bu binalar adeta tabut gibi. Yıkım ve ölüm oranlarını artırır" dedi. 

Moriwaki, sözlerine şu ifadelerle devam etti:

"Türkiye'de insanlar deprem konusunda çok bilinçsiz. Kahramanmaraş depreminde de gördük. İnsanlar bina merdivenlerinde ölü bulundu. Deprem sırasında kaçmak yerine yaşam üçgeni oluşturulması lazım. İnsanlar bu konuda bilinçlendirilmeli ve evler buna göre dizayn edilmeli. Bunun içinde kapsamlı bir ekibin çalışması gerekiyor. Kahramanmaraş gibi yakın zamanda yaşanılan büyük kayıptan ders çıkarılması lazım. Japonya'da böyle bir durumla karşılaşmak mümkün değil."

Naci Görür'den çarpıcı uyarı: Her an deprem üretebilir E-5'te 10 araç birbirine girdi! Çok sayıda yaralı var Eksper raporları artık e-devlet’te Yalçın Sönmez hayatını kaybetti Dolar/TL'den günün ilk rakamları