İthalat lobisini memnun etmediğim için memnunum
Tekstil ithalatına getirilen ek vergi üretici ve konfeksiyoncuları ikiye bölerken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yapılan eleştirilere "İthalat lobisinin memnun olmayışı benim memnuniyetimdir. Cari açığın hesabı benden soruluyor, hükümetimizden soruluyor,
Abone olCanan SAKARYA
ANKARA - Cari açığı azaltmak ve yerli üreticiyi korumak amacıyla tekstil ithalatına getirilen ek vergiye ağırlıklı olarak hazır giyimcilerin tepkisi sürerken, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, gelen eleştirilere, "İthalat lobisini memnun etmediğim için memnunum" şeklinde karşılık verdi.
Hazır giyim ithalatına getirilen yüzde 20'lik ilave vergi, üretici ve konfeksiyoncu arasında görüş ayrılığına neden oldu. Ek vergiyi üreticiler üretim ve istihdama sağladığı katkı nedeniyle memnuniyetle karşılarken, konfeksiyoncular ve hazır giyimciler maliyetlerin arttığını belirterek, büyük grupların ülkeyi terk edecekleri gerekçesiyle tepki göstermişlerdi.
Tekstil sektörünü ikiye bölen ithalatta ek vergi uygulaması konusunda sektörde yaşanan tartışmaları DÜNYA'ya değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "İthalat lobisinin memnun olmayışı benim memnuniyetimdir" dedi. Alınan ek vergi kararnamesinin altında Başbakan'ın ve 25 bakanın imzasının bulunduğunu kaydeden Çağlayan, "Haksız ithalatın, Türk üreticisine vermiş olduğu zarar ziyan benim öncelikle çalışmam gereken konudur. Benim görevim Ali'nin, Ahmet'in, Mehmet'in istihdamını sağlamaktır. Çin'deki, Pakistan'daki, Bangladeş'deki, Hindistan'daki, Vietnam'dakinin istihdamını sağlamak benim görevim değil. Cari açığın hesabı benden soruluyor, hükümetimizden soruluyor, gereken tedbirleri almak durumundayız" dedi.
Üretime zarar veren, üretimi tıkayan, istihdamı etkileyen haksız ithalata karşı tedbir aldıklarını kaydeden Çağlayan, atılan bu adımın Türkiye'deki üreticilerin haklı talebi olduğunu kaydetti. Çağlayan, " Türk üreticisi bunu istiyor ve bu konuda önlem alınmasını bekliyordu. Bu konuda gereken adımı attık, bunun için ithalat lobisinin memnuniyetsizliği benim memnuniyetimdir" diye konuştu.
Sektör ikiye bölündü
Yerli üreticiyi korumak ve cari açığı azaltmak amacıyla tekstil ve hazır giyim ithalatına getirilen ek vergi sektörde görüş ayrılığına neden olmuştu.
Ek vergiye tepki gösteren hazır giyimcilerin oluşturduğu 'Hazırgiyim ve Konfeksiyon Platformu'nun' karşısında ‘Türkiye'nin Üretimi Türkiye'nin İhracatı Platformu' kurulmuştu. Türkiye'nin Üretimi Türkiye'nin İhracatı platformunu adına Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu tarafından yapılan açıklamada, anti damping vergisinde yaygarayı koparanların ithalatçılar olduğu belirtilmişti. Ek verginin, 3 yıllık bir sürecin ardından geldiğini söylen Konukoğlu "Bizim kavgamız dahilde işleme rejimi (DİR) kapsamında ihraç kaydıyla ithalat yapanlarla değil. Bizim kavgamız ithal edip iç piyasaya satanlarla" demişti.
"Ek vergiden sonra ihracat düştü. İç piyasada fiyatlar arttı" iddialarına yanıt veren Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Başer ise Ekonomi Bakanlığı'nın aldığı kararın hem istihdamı hem yatırımları hem de üretimi artırdığını savunarak, kararın ardından 2011'de teşvik belgeli tekstil yatırımlarının yüzde 100 artarak 1.5 milyardan 3.2 milyar dolara çıktığını, ek vergi getirilen ürünlerde ithalatın 2 milyar metreden 100 binlere düştüğünü, ek verginin cari açığı 670 milyon dolar azalttığını, tekstilde istihdamın yüzde 9 oranında arttığını söylemişti. İstanbul Tekstil ve Hammadde İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle ise ek verginin ardından makine siparişlerinin ciddi oranda arttığını, yılbaşından bu yana bine yakın makinenin getirildiğini kaydetmişti.
Ek vergiler ihracatı olumsuz etkiledi
Ek vergilere karşı oluşturulan Hazırgiyim ve Konfeksiyon Platformu'ndan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise önlemlerin cari açığa etkisi sınırlı kalacağını savunurken, Hazır giyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, bu tarz korumacılık tedbirleri ile sektörlerin zor duruma düştüğünü, sektörlerin uluslararası arenada rekabet gücüne zarar verildiğini söylemişti. Birleşik Markalar Derneği Başkanı Yılmaz Yılmaz da getirilen ek vergilerin "sektörün kimyasını bozduğunu" kaydederek, ek vergilerin, Türkiye'de konuşlanmış markaların rekabet gücünü azalttığını, yabancı rakiplerle eşit şartlarda rekabet edilemediğini bildirmişti. TGSD Başkanı Cem Negrin ise ek vergilerin, "pahalı Türkiye" algısı doğurduğunu ve Avrupa'daki firmaların daha dikkatli alım yapmasına neden olduğunu belirterek, "Ek vergiler sektöre zarar veriyor. Bu kritik dönemde Türkiye'nin böyle bir vergiden çıkması lazım" demişti.
Yeni teşvik sistemi ay sonuna tamamlanacak
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sistemi üzerindeki çalışmaların sürdüğünü ancak şu anda kesinleşmiş, son şekli verilmiş bir çalışmanın bulunmadığını belirterek, bu ay sonuna kadar yeni teşvik sistemi üzerindeki çalışmaların tamamlanarak kamuoyuna açıklanacağını söyledi. Çağlayan, "Yeni teşvik sistemine ilişkin olarak yazılıp çizilenler var ama bu rakamların hiç biri kesinleşmiş değil. Teşvik sisteminin Maliye ile ilgili kısımları var, Hazine ile ilgili kısımları var, bizim önerilerimiz var bütün bunlar masaya yatırılmış durumda. Ama burada esas olan tamamen cari açığı hedef alan, ithalat yapılan sektörlerin Türkiye'de yatırımını sağlayacak ihracatı artıracak olan bir model oluşturmak. Tüm çalışmalar bu yönde sürdürülüyor" dedi.