İstihdam paketi EKK gündemine yeniden gelecek
Kalkınma Bakanı Yılmaz, istihdam konusunda detaylı bir program yaptıklarının altını çizdi.
Abone olANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, istihdam konusunda detaylı bir program yaptıklarını belirterek, "Muhtemelen bu bir paket şeklinde toparlanacak. Detaylar henüz alt çalışmalar bazında inceleniyor, hazırlıklar yapılıyor. Bu çalışmalar, önümüzdeki Eylül sonu Ekim başı gibi herhalde yeniden EKK gündemine daha da olgunlaşmış bir şekilde gelecek" dedi.
Bakan Yılmaz, Avrupa Birliği'nin bilişim alanındaki uygulama projelerinin desteklendiği Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı (ICT PSP) 2011 Yılı Çağrısı sonuçlarının duyurulması amacıyla düzenlenen törende gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda işsizlikle mücadeleyi masaya yatırdınız. Ne tür çalışmalar var?" sorusu üzerine, Bakan Yılmaz, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın istihdam konusunda çok ayrıntılı bir çalışma sunduğunu, bunu değerlendirdiklerini ve çeşitli alt konularda çalışmalar yapılması kararı verildiğini anlattı. Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ağırlıklı olmak üzere çeşitli konuların çalışılacağını, Eylül sonuna kadar belli ayrıntıların netleşmiş olacağını söyledi.
Dünyada özellikle küresel kriz sonrasında işsizlik oranlarında ciddi artışlar olduğunu hatırlatan Yılmaz, birçok ülkede bu oranların ya olduğu yerde durduğunu ya da artma eğiliminde olduğunu, Türkiye'nin bu açıdan önemli bir başarı sağladığını, iyi performans gösterdiğini söyledi. Yılmaz, 2009'da yüzde 14'lere kadar çıkan işsizlik oranının, 2010'da 11,9'a kadar gerilediğini, bu ay itibariyle bakıldığında yüzde 9,4'e kadar geldiğini anlattı. Bunda yaz aylarının da etkisi olduğuna işaret eden Yılmaz, "Genel gidişata baktığınızda bu yıl Türkiye kriz öncesi dönemlere aşağı yukarı gelmiş durumda" dedi.
İşgücüne katılım oranları çok yükseldiği halde Türkiye'nin işsizliği düşürmeyi başardığını belirten Yılmaz, Türkiye'nin bunları nasıl sağladığı analiz edildiğinde iki temel faktörün görüldüğünü söyledi. Bunlardan birinin 'büyüme' olduğunu belirten Yılmaz, büyümeyle birlikte istihdamın da arttığını ancak sadece büyümeyle Türkiye'nin son dönemdeki başarısının izah edilemeyeceğini kaydetti. Bakan Yılmaz, büyümenin yanı sıra ciddi anlamda aktif işgücü programları, işgücünün niteliğini artırıcı programlar uygulandığını, kadın, genç, engelli istihdamına ciddi teşvikler getirildiğini, işveren üzerinde istihdam yüklerini azaltıcı indirimler yapıldığını ve istihdamda ciddi başarı sağlandığını anlattı. Yılmaz, bunu devam ettirmek istediklerini söyledi.
Türkiye'nin genç ve artan bir nüfusa sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, Avrupa ülkelerinde nüfusun durağan olduğunu, istihdam oluşturduklarında bunun doğrudan işsizliği azaltma yönünde tesir edebildiğini kaydetti. Türkiye'de hem mevcut işsizlere iş bulmak hem de işgücüne yeni katılanlara istihdam oluşturmak gerektiğini belirten Yılmaz, bu açıdan işin nüfusu oturmuş ülkelere göre daha zor olduğunu vurguladı. Yılmaz, Türkiye'nin bunu geçmiş yıllarda iyi bir performansla başardığını, bundan sonra da başarılı şekilde gitmek için detaylı bir program yaptıklarını belirterek, "Muhtemelen bu bir paket şeklinde toparlanacak. Önümüzdeki aylarda gündeme gelecek. Detaylar henüz alt çalışmalar bazında inceleniyor, hazırlıklar yapılıyor. Bu çalışmalar, önümüzdeki Eylül sonu Ekim başı gibi herhalde yeniden EKK gündemine daha da olgunlaşmış bir şekilde gelecek" diye konuştu.
Yılmaz, bir başka soru üzerine bunun sadece kamunun değil özel sektör dahil topluca ekonominin oluşturacağı istihdam olduğunu kaydetti. Yılmaz, "İstihdamımızın sadece yüzde 13'ü kamuya ait. Yüzde 87'si özel kesimden kaynaklanıyor" dedi.
Teşvik sistemi
Yılmaz, bölgesel ve sektörel bazdaki teşviklere ilişkin bir soru üzerine orada aslında temel sistemin oturmuş durumda olduğunu, genel, bölgesel, sektörel proje bazlı bir teşvik sistemi bulunduğunu, özellikle cari açığı orta ve uzun vadeli daha aşağıya çekecek politikaları da dikkate alacak şekilde teşvik sisteminin gözden geçirileceğini anlattı.
Yatırımcılar olumsuz etkilenmeyecek
Bu çerçevede bölgesel boyutunun da yeniden değerlendirileceğini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:
"Şu noktanın altını özellikle çizmek isterim. Yapacağımız değişiklikler mevcut yatırımcılarımızı olumsuz etkilemeyecek şekilde, yürürlük tarihi yasalaşma veya karar alma tarihinden çok önceden başlatılacak şekilde formüle edilecek. Yani şu anda yatırım yapan bir yatırımcımız yeni sistemde bir kayıp yaşamayacak aksine lehine bir gelişme varsa yeni sistemden o şekilde de yararlanma imkanı bulacak. Bunun üzerinde de çalışmalar yürütülüyor."