İşte Türkiye'nin asıl problemi
TİM'in düzenlediği 'İhracatın finansmanı' toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Zeybekci, Türkiye'nin asıl probleminin cari açık olmadığını ifade etti
Abone olİSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)'in düzenlediği "İhracatın Finansmanı" konulu toplantı bugün gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, toplantının açılışında Bakanlığın görev tanımları arasında başka kalemler olmasına rağmen, dış ekonomik ilişkiler ve dış ticaretin kendilerinin asıl işi olduğunu söyledi.
Konuşmasının başında Türkiye'nin geçmişteki dış ticaret rakamlarına değinen Zeybekci, bugüne kadar dış ticarette sağlanan gelişimin dünyada örneği az görülen bir gelişim olduğundan bahsetti. Bakan Zeybekci, Türkiye'nin geldiği noktada, bazı rakamlarını 50 misli, bazı rakamlarını 30 misli artırdığına işaret ederek, ülkenin bu hale fasonculuk yaparak geldiğini anlattı.
Türkiye'nin milli gelir rakamları ve hedefleri hakkında da değerlendirmeler yapan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2 trilyon dolarlık milli gelir hedefine doğru Türkiye artık farklı düşünmek zorunda. Türkiye'nin 2023 hedeflerine eldeki malzemeyle ulaşması mümkün değil. O yüzden Türkiye olarak yeni hayallere ihtiyacımız var. Artık edilgen ekonomiden etken ekonomiye geçmemiz, şu an da dünyada oynanan devasa boyutlardaki oyunun aktif bir parçası haline gelmemiz gerekiyor. Türkiye yeniden yazdığı bir hikayeyle artık, sürdürülebilir bir şekilde enerji ve hammadde ihtiyacını, gelecek nesillerin ihtiyacını görecek şekilde garanti altına almalı."
"Türkiye bütün beklentileri tersine kırdı"
Nihat Zeybekci, Türkiye'nin devasa projeleri finanse edebilir hale gelmesinin gerekliliğine de işaret ederek, dünyada artık ihracatın finansmanı konusunda izlenen yol hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Dünyadaki ülkelerde ekonomik durgunluk yaşanırken, Türkiye'nin bütün beklentileri tersine kırdığını dile getiren Zeybekci, "Son 10 yılda gerek uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının en ünlüleri, gerekse Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası gibi uluslararası resmi kuruluşlar, Türkiye'nin büyümesi ile ilgili tahminlerinde hep hata yaptılar, hiç bir zaman hedeflerini tutturamadılar ve tutturamamaya da maalesef devam edecekler" diye konuştu.
Nihat Zeybekci, şunları kaydetti:
"Türkiye son 12 yıldaki büyümesini ortalama olarak yüzde 5.1 ortalamayla dünyada adından söz ettiren bir ülke haline geldi. 2014 yılında büyümesi aşağı yönlü revize edilmiş olarak, Türkiye'nin yüzde 2'ler seviyesinde büyümesi beklenirken yüzde 4.3 büyüdü. Türkiye bu sene yüzde 4 oranında büyümeye de devam edecek. Neden? İhracatımız yüzünden. TL'nin şu an geldiği değer, ihracatı teşvik edici, gereksiz ithalatı da cazip olmaktan çıkarıcı bir seviyeye geldi. İhracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 69'lara yaklaşıldı."
"Türkiye'nin cari açık problemi yoktur"
Türkiye'nin artık yeni boyutlara geçmesi gerektiğini dile getiren Zeybekci, başka ülkelerde yatırımların finansmanı ile ilgili çok daha farklı amaçlarla kullandıkları havuz sisteminin Türkiye'de de kurulmak üzere olduğunu söyledi.
Zeybekci, "Klasik Eximbank anlayışından çok daha farklı. Biz artık üçüncü ülkelerde ihtiyaç duyulan bir altyapı yatırımını, çok uzun vadede, sürdürülebilir bir şekilde, vahşi bir kapitalizm yaklaşımıyla değil, bizim kültür coğrafyamıza yakışır şekilde yeni enstrümanlarla gideceğiz. Türkiye böyle bir kaynağı yaratabilir. Orada yarattığımız 10 birimlik bir finansmanla yaklaşık olarak 30 birimlik bir hacim sağlayabiliyoruz. Bu bizim için dünyada inşaat sektöründe, müteahhitlik sektöründe Çin'den öne geçme imkanı sağlar. Bunu sağlayacağız inşallah" diye konuştu.
İhracatın finansmanı konusunun sadece mal olarak anlaşılmaması gerektiğini, yüksek teknolojinin ihracat içindeki payının az olduğunu ifade eden Zeybekci, "Türkiye'nin cari açık problemi yoktur, Türkiye'nin Ar-Ge ve inovasyon problemi vardır. Bu bilinçle ihracat finansmanımızı öncelikle Ar-Ge'de, tasarımda, Türkiye'nin marka haline getirilmesinde, Türkiye'nin dünyada tanıtılmasında ve pazarlamasında görüyoruz. O yüzden bu alanda da çok önemli çalışmalarımız var" dedi.