İstanbul'un yaşam kalitesi ölçüldü

İstanbul'da yaşam kalitesi en yüksek olan ilçeler ve yaşam kalitesi en düşük ilçeler ile ilgili araştırma sonuçları açıklandı.

Abone ol

İstanbul'da yaşam kalitesi en yüksek olan ilçeler Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Şişli ve Fatih olurken, yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Arnavutköy, Sultanbeyli, Şile, Sultangazi ve Esenler şeklinde sıralandı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İktisat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Şeker, İstanbul'da 39 ilçe düzeyinde "İstanbul'da Yaşam Kalitesi Araştırması"nı gerçekleştirdi.

Araştırmayı değerlendiren Şeker, İstanbul ile ilgili periyodik araştırmalar yaptıklarını ve ilçelerin sosyo-ekonomik alanda gelişimlerini izlediklerini belirtti.

Şeker, yaşam kalitesi araştırmasını ilk kez 2010 yılında İstanbul ölçeğinde yaptıklarını ifade ederek, ilçede yaşayan halkın sosyo-ekonomik yapısının yaşam kalitesini etkileyen en önemli unsur olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre, İstanbul'da yaşam kalitesi en yüksek olan ilçeler Beşiktaş, Kadıköy, Bakırköy, Şişli ve Fatih olurken, yaşam kalitesi en düşük ilçeler ise Arnavutköy, Sultanbeyli, Şile, Sultangazi ve Esenler şeklinde sıralandı. 

5 yıl önce gerçekleştirilen aynı araştırmada yaşam kalitesi yüksek ilçeler sıralamasında Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli ve Fatih yer almıştı.

5 yıl önceki araştırma ile bu yılki araştırma arasındaki farklara bakıldığında, 2010 yılında yaşam kalitesi açısından birinci Kadıköy olurken, bu yıl Kadıköy ikinci sıraya geriledi ve Beşiktaş ilk sıraya yükseldi.

2010 yılında yaşam kalitesi olarak ilk 5 ilçe arasında bulunan Beyoğlu ise bu yılki araştırmada yerini Bakırköy'e kaptırdı ve ilk 5 arasına giremedi.

İstanbul'da yaşanmak istenen yerler ise Beşiktaş'ın Bebek, Etiler, Arnavutköy semtleri, Kadıköy'ün Caddebostan, Fenerbahçe, Suadiye semtleri, Üsküdar'ın Kuzguncuk ve Çengelköy semtleri, Adalar ile Sarıyer'in İstinye, Yeniköy, Tarabya semtleri oldu. 

Bu kapsamında demografik yapı, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, ekonomik yapı, ulaşım ve çevresel durum endeksleri de araştırıldı. 

Demografik yapı ve eğitim endeksinde Beşiktaş ilk sırada yer alırken, sağlık endeksinde Çatalca, sosyal yaşam endeksinde Beyoğlu, ekonomik yapı endeksinde Şişli, ulaşım endeksinde Kadıköy ve çevresel durum endeksinde ise Sarıyer öne çıktı. 

Vatandaşlar en çok otoparktan memnun değil 

Araştırmaya katılanlar vatandaşlar ikamet ettikleri yerde en çok sokaktan gelen gürültü, evin küçüklüğü, bahçe veya balkon bulunmaması gibi konulardan şikayet etti.

Yaşadıkları ilçede trafik kurallarına uymak ve çevreyi kirletmemek kriterlerine uyulmadığını ifade eden katılımcılar, en memnun olmadıkları kamu hizmetlerini otopark, trafik düzenleme, yeşil alan miktarı, park ve oyun alanları, hava kirliliğiyle mücadele şeklinde sıraladı. 

Katılımcılar faaliyet alanlarından internete istediklerinden daha çok vakit ayırdığını aktarırken, kitap ve dergi okumaya, oyun, televizyon, gönüllü hayır işleri ve politik faaliyetlerde yer almaya istediklerinden daha az zaman ayırdığını belirtiyor. 

 "İşim çok stresli ve zahmetli" 

Katılımcıların yüzde 49,3'ü işinin çok stresli ve zahmetli olduğunu düşünürken, yüzde 43,5'i maaşından memnun olmadığını ifade ediyor. 

İş hayatıyla ilgili en sık yaşanılan sorun ise evle ilgili yapılması gereken bazı işleri yapamayacak kadar işten yorgun gelme oldu. Bu sorunu, bireylerin işe harcanan zaman nedeniyle ailesine karşı olan sorumluluklarını yerine getiremeyişi izledi.

Sağlık hizmeti alanında karşılaşılan sorunlar arasında muayene sırasında çok beklemek ilk sırada yer alırken, diğer sorunlar, sağlık çalışanlarının hastalarla yeterince ilgilenmemesi, muayeneden memnun olunmaması, temizlik ve hijyen koşulları ve yeterli sağlık kurumunun bulunmaması şeklinde sıralandı. 

Vatandaşlar güvenlik hizmetleri konusunda en çok polisin olaylara müdahale hızı ve emniyet görevlilerinin vatandaşa davranışından memnun kalmadığını ifade ediyor. 

 "İstesem de yapamam"

 Araştırmanın ekonomik yapı alanında "istesem de yapamam" dedikleri şeyler soruldu. Araştırmaya katılanların yüzde 69,1'i isteseler de akrabaların ya da tanıdıkların yanında kalmadan bir haftalık tatil yapamayacağını kaydetti.

İsteseler de yapamayacakları şeyler sıralamasında söz konusu bir haftalık tatili, eskimiş mobilyayı değiştirmek, iki günde bir et, tavuk ya da balıktan oluşan yemek yiyebilmek takip etti.

Araştırmaya göre, İstanbul'un en önemli sorunları trafik ve ulaşım, nüfus yoğunluğu, güvenlik, yeşil alan, çevre ve hava kirliliği, çarpık kentleşme ile Suriyeli mülteciler oldu. 

Kişisel memnuniyet alanında ise katılımcıların yüzde 38,9'u hayat standartlarından, yüzde 36,1'i kişisel gelişiminden ve yüzde 32,9'u ise kazancından memnun olmadığını ifade etti.

Bitlis’te 4,3 büyüklüğünde deprem Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu