İstanbul'daki NATO toplantısı sona erdi

NATO askerlerine bulundukları ülkede talep ettikleri destek verilecek

Abone ol
İSTANBUL - Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün evsahipliğinde düzenlenen ve İstanbul Kongre Merkezi'nde yapılan NATO Savunma Bakanları Gayrıresmi Toplantısı'nda görüşülen ilk konu "Kuzey Atlantik Konseyi" oldu.
 
Oturumun açılışında konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO askerlerinin faaliyet gösterdikleri alanlarda ihtiyaç duydukları desteği almalarını sağlayacak önlem paketi üzerinde anlaşma sağlandığını söyledi.
 
İnsanların NATO'yu düşündüğünde akıllarına ilk olarak muhasebecilerin değil, askerler ve denizcilerin geldiğini belirten Rasmussen, "Ancak bugün savunma bütçelerinin tüm ülkelerde çok sıkıştığı bir dönemde NATO'nun askeri operasyonları, özellikle de İSAF (Afganistan'daki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) her zamankinden daha büyük bir maliyet yaratmaktadır" dedi.
 
Rasmussen, "KFOR (Kosova Barış Gücü), hali hazırda 10 bin askere düştü ve daha esnek bir yapıya kavuştu. KFOR'un, Kuzey Atlantik Konseyinin siyasi yönlendirmesi altında aşama aşama caydırıcı bir konuma geçmesine ilişkin bir sonraki adımları tartışacağız. KFOR, şüphe yok ki güvenli bir ortam yaratma konusunda üzerine düşeni yapabilecek yetenektedir" dedi.

Rasmussen'in ardından söz alan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, dünya hızla değişirken, tehditlerin de aynı şekilde değiştiğini belirterek, "Hiçbir ulus bu tehditlere karşı bağışıklığa sahip değil ve hiçbir ulus bunlarla tek başına baş edecek kapasite ve güce sahip değil. Bunların çok uluslu ve işbirliği içeren bir yöntemle ele alınması gerekiyor" dedi.

 
NATO'nun Balkanlar'da da çalışmaları olduğunu belirten Gönül, bölgedeki pek çok ülkede var olan kırılgan durumun, daha geniş Avrupa Atlantik bölgesinde güvenlik ve istikrarı olumsuz etkileme potansiyeli taşıdığını vurguladı.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yaptığı konuşmada, Afganistan'ın meselelerinin sadece askeri yollarla çözülemeyeceğini belirterek, "ISAF ve NATO oraya, Afgan halkının kimliğini, kültürel değerlerini ve geleneklerini değiştirmek için gitmemiştir. Bu gerçek iyi algılanır ve kavranırsa, terörü izole ederek mücadeleyi kazanmak çok daha kolay olur" dedi.
 
NATO'nun, ISAF harekatı ve Eğitim Misyonu (NTM-A) vasıtasıyla Afganistan'da devam eden mevcudiyetinin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gül, "en önemli görevimiz ve önceliğimiz, kendi ülkelerini koruyabildiklerini, yiğitlik ve fedakarlıklarını bütün tarih boyunca ispat etmiş olan Afgan askerlerinin eğitim ve donanımlarının mümkün olan en üst seviyeye ulaşmasını temin etmek olmalıdır" dedi.
 
Oturumlarda, esas olarak Afganistan'da gelişigüzel patlayıcılara karşı girişimde bulunulması, tıbbi bakım ve askeri yetenekleri yüksek olan daha fazla helikopter kullanılması konularında karar alındı.
 
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, oturumlardan sonra düzenlenen basın toplantısında, Afganistan'da görevleri bitinceye kadar kalmakta kararlı olduklarını belirterek, "Görevimizi 2011'de tamamlamış olacağımızı sanmıyorum. Hiç kimse 2011 tarihinin, Afganistan'dan çekilme tarihi olduğunu söylemedi. 2011 yılında umarız ki kademeli olarak askeri varlığımızı azaltabileceğiz" dedi.
 
Toplantıya ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Yunanistan Savunma Bakanı Evangelos Venizelos, Fransa Savunma Bakanı Herve Morin'in de aralarında bulunduğu 28 ittifak üyesi ülkenin savunma bakanları ve temsilcileri katıldı.
Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor