İstanbul Tahkim Merkezi kuruluyor

TBMM Genel Kurulu'nda, İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasını öngören tasarının birinci bölümünü içeren ilk 9 maddesi kabul edildi

Abone ol

ANKARA -  İstanbul'da, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak.

TBMM Genel Kurulu'nda, temel kanun olarak görüşülen, İstanbul Tahkim Merkezi kurulmasına ilişkin tasarının, birinci bölümünü içeren ilk 9 maddesi kabul edildi.

Kabul edilen maddelere göre, İstanbul'da, tüzel kişiliği haiz, özel hukuk hükümlerine tabi olarak İstanbul Tahkim Merkezi kurulacak. Merkez, yabancılık unsuru taşıyanlar da dahil olmak üzere, uyuşmazlıkların tahkim veya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle çözülmesini sağlayacak.

Tahkim Merkezi; Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Denetçi, Danışma Kurulu, Milli ve Milletlerarası Tahkim Divanları ile Genel Sekreterlikten oluşacak.

Genel Kurul üyeleri, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin seçeceği 6, baro başkanlarının seçeceği 3, Türkiye İhracatçılar Meclisinin seçeceği 2, Adalet Bakanlığının seçeceği 1, Türkiye Bankalar Birliğinin seçeceği 1, Sermaye Piyasası Kurulunun seçeceği 1, Borsa İstanbul Ananonim Şirketinin seçeceği 1, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunun seçeceği 1, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun seçeceği 1, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinin seçeceği 1, en fazla üyeye sahip olan işçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarından birer temsilci olmak üzere 25 üyeden oluşacak. Üyeler, mesleğinde en az 10 yıl tecrübeye sahip olanlar arasından seçilecek. Yönetim Kurulunu, Genel Kurul belirleyecek.  

Kurum, tahkim ve alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili tanıtım ve yayın yapacak, bu konudaki bilimsel çalışmaları teşvik edecek, destekleyecek, yurt içi ve yurt dışındaki ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapacak.

Tasarının görüşmeleri

Tasarı üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, tasarı üzerindeki görüşmelerde tahkimin istisnai bir yargı yolu olduğunu, aslında adalet sisteminin güçlendirilmesi ve geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Köktürk, AK Parti iktidarının uygulamalarının yargıyı getirdiği noktayı ise içler acısı şeklinde tanımladı.   

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da hukuki güvenilirliği olmayan bir tasarı ile karşı karşıya olunduğunu, tasarıdaki belirsizliklerin kaosa yol açacağını ileri sürdü. Bal, tasarıya destek verebilmeleri için bu eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurguladı.

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise 2. maddesi üzerinde yaptığı konuşmada, tasarının İstanbul'un finans merkezi haline getirilmesi hedefin bir adımı olduğunu ancak bir finans merkezi oluşturmak için önce hukukun işletilmesi gerektiğini söyledi.  

MHP'nin, tasarının 4. maddesi üzerindeki görüşmelerin kapalı oturumda yapılmasına ilişkin önergesi kabul edilmedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, kuralların ne olduğu bilinmeyen bir merkezin oluşturulmasının güven bunalımına yol açacağını savundu. Yılmaz, merkezle ilgili tüm ayrıntıların belirlenmesi gerektiğine işaret ederek, "uluslararası güvenilirlik için de bunun şart olduğunu" belirtti.

Tasarının birinci bölümündeki maddelerin kabul edilmesinin ardından, ikinci bölüm üzerinde görüşmelere geçildi. Bölüm üzerinde görüşmeler devam ederken, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Akşener, TSK'nın; AB'nin, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Mali'de icra ettiği harekat ve misyonlar kapsamında yurt dışına gönderilmesi için 1 yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi ile gündemdeki kanun tasarı ve tekliflerini görüşmek için bugün saat 14.00'da toplanmak üzere birleşimi kapattı.

Filistin Büyükelçisi: Türkiye ilk ve en önemli ortağımız Katar ve FIFA'dan, 50 milyon dolarlık sosyal destek Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi