İşsizlik, OVP hedefinin altında kalacak
Babacan, işsizlik oranlarının beklediklerinden daha iyi seyrettiğini söyledi.
Abone olİSTANBUL - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ekim, kasım, aralık ve ocak aylarına bakıldığında işsizlik oranlarının beklediklerinden daha iyi seyrettiğini, dolayısıyla 2009'da işsizlik oranının orta vadeli programda açıkladıkları yüzde 14,8'den daha düşük olacağını bildirdi.
Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) 2 milyonuncu katılımcıya ulaşılması dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, işsizlik oranlarına değindi.
Türkiye'de işsizlik oranlarının mevsimsel faktörlerden etkilenen bir gösterge olduğunu, her sene yaz aylarında bu oranın düştüğünü, kış aylarında yükseldiğini belirten Babacan, bundan dolayı işsizlik oranlarını mevsimsel etiklerinden arındırıp değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Ali Babacan, şöyle devam etti:
"Aksi halde ekim, kasım, aralık aylarına girerken 'havalar soğudu bak işler ne kadar kötüye gidiyor' demek abes kaçacaksa, 'ekim, kasım, aralık aylarına girerken yine arttı' diye haber yapmak da o kadar gereksiz, lüzumsuz, yanıltıcı. Mevsimsel etkilerinden arındırıp baktığımızda geçen senenin son çeyreğinden itibaren işsizlik oranlarında düşüş olduğunu görüyoruz. Her sene ekimden kasıma işsizlik en az belki yarım, bir puan, 1,5 puan artar.
Ekimden kasıma, kasımdan aralıkta, aralıktan ocak ayına hep artarak gider. Orta vadeli programımızda 14,8 gibi 2009'un ortalama tahmini vardı. Fakat ekim, kasım, aralık, ocak aylarına bakarsak, işsizlik oranlarındaki gelişmeler bizim beklediğimizden daha iyi seyrediyor. Dolayısıyla 2009'un ortalaması yüzde 14,8 değil, daha düşük bir rakam olacak. Ne olacağı konusunda ben somut bir şey söylemek istemiyorum. Bu veriler TÜİK tarafından açıklanıyor."
"2 milyon kişi azımsanacak rakam değil"
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Babacan, BES'teki gelişmeye de değindiği konuşmasında, "BES, bir bakıma elimizde doğup büyüyen sektör oldu. Hiç yoktan bugün 2 milyonu geçen katılımcı sayısı var" dedi.
BES'te biriken fon miktarının 9,3 milyar lira olduğuna değinen Babacan, "Bunun kartopu gibi, mevcut olanlar ve sisteme yeni girenlerle hızlanarak büyüyeceğini bekliyoruz. Türkiye'de emekli maaşı alan toplam kişi sayısı 8 milyon iken, bugünden 2 milyon kişinin BES'e girmesi azımsanacak rakam değil" şeklinde konuştu.
Uğurlu: 2020'de 385 bin kişi emekli olmayı hak edecek
Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) Yönetim Kurulu Başkanı Mete Uğurlu da BES'te 6 yılın geride kaldığını hatırlatarak, şu anda 13 emeklilik şirketi, 128 yatırım fonu, 16 bine yakın bireysel emelilik aracısının bulunduğu BES'te 2020'de 385 bin kişinin sistemden emekli olmayı hak edeceğini bildirdi.
Uğurlu, 25 yaşında başlayarak 100 lira aylık katkı payıyla sisteme giren bir kişinin 56 yaşına geldiğinde bugünkü değer ile 200 milyonun üzerinde birikime ulaşabildiğine işaret ederek, 2020'ye gelindiğinde katılımcı sayısında 5,5 milyon kişiye, toplam fon büyüklüğünde ise 115 milyar liraya ulaşılmasını beklediklerini söyledi.