İşsizlik masaya yatırıldı

Hisarcıklıoğlu, sivil meslek kuruluşlarının ve sosyal paydaşların bir araya geleceği bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi

Abone ol

İSTANBUL - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde iş dünyasının 17 sivil toplum kuruluşu bir araya gelerek istihdam sorununu ve çözüm önerilerini değerlendirdi.

Toplantıda hem Türkiye'nin temel meselesi olan işsizliğin yapısını ve kaynaklarını hem kendilerine düşen sorumluluğu hem de kamu idaresinden beklentilerini tartıştıklarını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de daha fazla ve daha kaliteli işler sağlayan istihdam dostu bir ekonomik büyüme süreci için, neler yapılması gerektiğini masaya yatırdıklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, bu konuda özel sektör ve devletin el ele vermesi, diyalog sürecini başlatması ve uzun vadeli stratejileri birlikte tasarlaması gerektiğini düşündüklerini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bugün işsizliğin fotoğrafını çekmeyi amaçladığımız ve çözüm önerilerini tartıştığımız toplantımızdan çıkardığımız bazı ana noktaların altını çizmek istiyorum. Bu kadar derin bir meselenin tüm boyutlarıyla 2 saatlik bir toplantıda ele alınması ve sihirli bir çözümün ortaya çıkmasını beklemek gerçekçi olmaz. Bugünkü toplantıyı önemli bir başlangıç olarak görüyoruz ve bundan sonra bu konu üzerindeki çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Ayrıca toplumun tüm kesimleri ile konuşmanın faydalarına da inanıyoruz."

Sorunun 3 etapta ele alınması lazım

İstihdam sorununa sadece iktisadi değil, hükümet, muhalefet partileri, işçi örgütleri, üniversiteler ve yerel yönetimlerin dahil olduğu yönetişim bütünlüğü içerisinde yaklaştıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Böyle bir yaklaşımla etkin bir ulusal istihdam stratejisi hayata geçirilmediği takdirde, işsizlik sorunumuz özü itibariyle devam edecektir. İstihdam sorunu 3 etapta ele alınması lazım. Kısa vadede pratik önerilere ihtiyaç vardır. Orta vadede mesleki edindirme, uzun vadede istihdam stratejisine ihtiyaç var" diye konuştu.

"Aktif işgücü politikalarının kapsamı genişlemeli"

Hisarcıklıoğlu, işsizlik sorununu Türkiye'nin en önemli yapısal sorunu olarak gördüklerini belirterek, istikrar ve huzur ortamının kuvvetlendirilmesi gerektiğini, zira büyümeyi ve kalkınmayı sağlayan yapısal reformların, ancak huzur ortamında gerçekleştirilebildiğini bildirdi.

Özellikle ekonomik krizin etkilerinin görüldüğü bir ortamda, istihdamı teşvik eden uygulamaların devam etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Son dönemde Hükümetimizin hayata geçirdiği bu adımlar özel sektörde olumlu sonuçlar verdi. Bunlar pasif işgücü politikası diyebileceğimiz, düzenlemelerdeki değişiklikler yoluyla istihdamın artmasını sağlayacak politikalardır. Pasif işgücü politikalarının yanında bir de istihdam yapısını değiştirmeye, niteliğini iyileştirmeye yönelik, aktif işgücü politikaları vardır. Önümüzdeki dönemde, pasif işgücü politikalarındaki reformlar kadar, aktif işgücü politikalarının kapsamını genişletecek bir hamleye ihtiyaç olduğu açıktır.

Mesleksizlik sorununu çözmeye yönelik, bir taraftan eğitim sistemimizi yeniden yapılandırırken, diğer taraftan da aktif işgücü piyasası politikaları alanında kitlesel beceri dönüşümü programlarını hayata geçirmemiz gerekiyor. Küresel ekonomik sistemde, becerileri yeterince rekabet edemeyen gençlerimiz için programları uygulamak, genç işsizliğini önlemek açısından son derece önemli. Ancak öte yandan, orta yaşlı işsizlerimizin de beceri setlerini geliştirecek programları da hayata geçirmek gerekiyor."

Çalıştay düzenlenecek

Hisarcıklıoğlu, özellikle KOBİ'lerin istihdam yaratma kapasitesini güçlendirecek tedbirlerin alınmasının önem taşıdığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Bir taraftan hükümetimiz bir taraftan özel sektörümüz istihdam konusuna bu kadar önem verirken, hala bazı kamu kurumlarının ithalat merakını anlamakta güçlük çekiyoruz. Önümüzdeki dönemde kamu alımlarında Türkiye'de üretilen ürünlerin kullanımına öncelik verecek düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesini faydalı olacağını düşünüyoruz. Sabah medyada bazı kanallarda bu toplantıyla ilgili bazı yorumlara rastladım. (İşverenler bir araya gelmiş, işsizlik meselesini tartışıyorlar, bunlar istese istese devletten para isterler, başka birşey istemezler) gibi yorumları üzülerek gördüm. Bu, meselenin ne kadar yanlış algılandığı konusunda da bir fikir veriyor aslında. Toplantımız boyunca, 'devletten para alalım' lafı veya buna benzer bir öneri bir kişinin ağzından çkmadı, aklından geçtiğini de sanmıyorum.

Bizler sadece rakiplerimizle eşit koşullarda rekabet etmek istiyoruz. Bugün en fazla tartışılan nokta, işsizlerin niteliği meselesiydi. Bu konuda önümüzdeki dönemde somut adımlar atılması için, bizler devletle birlikte çalışmaya, elimizden gelen her türlü yardımı, desteğe vermeye hazırız. Yakında başlayacak yeni ekonomik toparlanma döneminde, verimlilik artışlarını hızlandıracak en önemli faktörlerden birinin nitelikli işgücünün sayısını arttırmak olduğunun hepimizin farkında olması gerekiyor. Türkiye enerjisini ve kaynaklarını esasen bu alana yöneltmelidir."

Hisarcıklıoğlu, toplantıda alınan bir diğer kararın sonucunda istihdam sorununa çözüm için bütün sivil meslek kuruluşlarının ve sosyal paydaşların da bir araya geleceği bir çalıştay düzenleyeceklerini bildirdi.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu