İsrail ile Yılmazlar arasında ipler gerildi

Yılmazlar'a göre İsrail'in, şirketin hesaplarına tedbir koymasının nedeni 'siyasi rövanş'

Abone ol

İSTANBUL - İsrail'in Yılmazlar İnşaat'ın hesaplarına tedbir koymasının ardından, Yılmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail mahkemesinin ticari olmayan, siyasi sebeplerle şirket hesap ve alacaklarına el koyduğunu iddia etti. Yılmaz “Biz mücadelemizi vereceğiz, pazar günü yargıç konuyu tekrar değerlendirecek." dedi. Yılmaz, şikayette bulunan şirkete karşı 6 milyon dolarlık tazminat davası, İsrail hükümetine de karşı dava açtıklarını belirtti.

Yılmaz şu an İsrail'de devam eden birçok işlerinin bulunduğunu, 400 milyon dolar kapasiteli projelerin hala devam ettiğini söyledi. Yılmaz, 4 projede, 15-20 milyon dolarlık bloke konulduğunu ancak, her şeye rağmen İsrail'den çekilmeyi düşünmediklerini kaydetti.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İsrail'de Yılmazlar İnşaat'ın hesaplarına tedbir konulmasının, firmanın bahsettiği gibi yaşanan en son olaydan sonra gündeme getirildiyse buna Türkiye'nin tepkisinin çok sert olacağını bildirdi.

”Yeter bu kadar rezillik”

Yılmaz, "Yeter bu kadar rezillik. Düşmanlık dolu bir siyasi kararla karşı karşıyayız. Sessiz kalmayız. Karar Pazar günü İsrail’de ilgili yargıç ve İsrail hükümeti tarafından yeniden değerlendirilecek. Umarım yanlıştan dönülür. Bu sürede İsrail Büyükelçisinin ve Türk Hükümeti ile dışişlerinin gereğini yapacağını ümit ediyoruz.

Kimse ne beni ne de İsrail’de çalışan tek bir masum personelimi Başbakan ile olan siyasi ilişkisine kurban etmeyi aklından geçirmesin. Tepkimiz çok sert olacaktır. Onurumla kaldığım gibi gerekirse İsrail’den onurumla çıkarım ama gerginliğin bedelini bize ödetmek isteyenler de bir bedel öder…"

Türklere özel kelle vergisi

Yılmaz,  İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki ''one minute'' çıkışından sonra belli bir gerginlik sürecine girdiğini hatırlatarak, bu süreçte İsrail Hükümeti'nin İsrail'de faaliyette olan firmalara karşı çeşitli yaptırımları zaten uyguladığını anlattı.

Bunlardan bir tanesinin Türklere özel, ''kelle vergisi'' adı altında Türkiye ve İsrail arasındaki ikili anlaşmaya aykırı alınan vergi olduğunu kaydeden Yılmaz, ayrıca İsrail'den proje alan Türk firmalarının projelerinde istihdam etmek istedikleri Türk iş gücüne kota uygulaması getirildiğini söyledi.

“İsrail’in kulağını tersten tutmayacağını umuyoruz”

Yılmaz pazar günü yargıcın kararına göre hareket edeceklerini söyledi ve ekledi: "Hamaset ile alınan karara İsrail hükümetinin müdahalesini bekliyoruz. Pazartesi karar göre Gabby Levy’ i ziyaret edeceğiz. Bu karar pazar günü geri alınmazsa yeni sorunlar iki ülkeyi bekliyor demektir. Pazar gününü bekleyeceğiz. Pazartesi günü ise Gabby Levy’nin kapısını çalacağız. Akıllı ve mantıklı bir karar bekliyoruz. İsrail’in kulağını tersten tutmayacağını umuyoruz. Siyasi bir husumetle karşı karşıyayız.

"Tazminat davası açtık"

Yılmaz, şikayette bulunan şirkete karşı kendilerinin de 6 milyon dolarlık tazminat davası açtıklarını, İsrail hükümetine de karşı dava açtıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Avukatlarımızın İsrail hükümetine, İsrailli yargıca beyanı şudur: O halde Türk hükümeti de Türkiye'de faaliyet gösteren yüzlerce İsrailli şirketin hesabına el koyması mı gerekiyor?

Böyle bir yaklaşımla bu karar alındıysa, bu İsrail Hukukuna göre de ticaret hukukuna göre de uluslararası ilişkilerdeki hukuka göre de yanlış, art niyetli, siyasi. İsrailde iş yapan başarılı bir firma üzerinden ekonomik yaptırım ortaya koyan siyasi bir karar.

"İsrail, siyasi rövanş peşinde"

İsrail'in siyasi bir rövanş peşinde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Sayın Başbakanın kararlılığına devam etmesinden yanayım ama sadece sözde değil, icraatta da ortaya koyması lazım. Biz sadece konuştuk, İsrail'de bundan cesaret alıyor, hiçbir yaptırımda bulunmadık, İsrail'e karşı. İsrail bundan kendisine artı çıkartıyor. İsrail din devletidir, yapılacak şey kısasa kısastır" dedi.

Bir soru üzerine Yılmaz, şu an İsrail'de devam eden birçok işlerinin bulunduğunu, 400 milyon dolar kapasiteli projelerin hala devam ettiğini söyledi.

Yılmaz, bir başka soru üzerine de 4 projede, 15-20 milyon dolarlık bloke konulduğunu ancak, her şeye rağmen İsrail'den çekilmeyi düşünmediklerini kaydetti.

Çağlayan: Büyükelçiden bilgi istedik

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İsrail'de Yılmazlar İnşaat'ın hesaplarına tedbir konulmasının, firmanın bahsettiği gibi yaşanan en son olaydan sonra gündeme getirildiyse buna Türkiye'nin tepkisinin çok sert olacağını bildirdi.

Bakan Çağlayan, İsrail'de bir Türk firmasının banka hesaplarına ihtiyati tedbir konulduğuyla ilgili haber de bulunduğuna işaret ederek, firmanın kendisiyle görüştüklerini, İsrailli bakandan ve büyükelçiden bu konuda da bilgi istediklerini söyledi.

Firmanın hesaplarına neden el konulduğu ve hangi günden itibaren bunun başladığı, böyle bir döneme denk gelip gelmediğinin soruşturmasını başlattıklarını ifade eden Çağlayan, İsrailli yetkililerden bunun haberlerini beklediklerini belirtti.

Dışişleri'nden İsrail'e Mescid-i Aksa tepkisi Türkiye'nin Oscar adayı belli oldu Gelir İdaresi açıkladı: Yeni müdürlük 1 Eylül'de faaliyete başlıyor Borsa günü yükselişle tamamladı Narin Güran'ın babasından vatandaşlara çağrı: Lütfen ...