İskenderun'da episkopos öldürüldü

Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese uğradığı bıçaklı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

Abone ol

HATAY- Anadolu Katolik Kilisesi Episkoposu Luigi Padovese, Hatay'ın İskenderun ilçesindeki evinde bıçaklanarak öldürüldü.  

Luigi Padovese'in, Murat adındaki şoförünün bıçaklı saldırısına uğradığı ve ağır yaralı kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği belirtildi.

Luigi Padovese'nin özgeçmişi

Hatay'ın İskenderun ilçesinde bıçaklanarak öldürülen Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese 7 Kasım 2004 tarihinde bu görevine atandı.

Luigi Padovese, 31 Mart 1947'de Milano'da dünyaya geldi. 3 Ekim 1964 Lovere şehrinde Kapusen Manastırına giren, bir yıl sonra ilk yeminini eden Padovese, Gregoriana Üniversitesine katılarak 1975 yılında Kilise Tarihi ve Kilise Babaları bölümünden birinci olarak mezun oldu ve 1978 yılında bu konuda doktorasını tamamladı.

Milano Kapusen rahipleri okulunun doçenti olan Padovese, Papalık Ateneo Antonianrim'da Kilise Tarihi ve Kilise Babaları tarihi derslerinde eğitmenlik yaptı.

Antoniamim'da Ruhsallık Kurumunun Başkanı olan Padovese, 1994 yılında Doğu Kolejleri ve Dinsel Eğitim kuruluşları için Doğu Kiliseleri Kongresinin delegesi unvanını aldı.

21 Haziran 2004 tarihinde Papa 11. Yuhanna Pavlus Padovese'yi Azizleri Araştırma Kongresinin Danışmanı olarak atadı. 23 kitabı ve çok sayıda köşe yazısı yayınlanan Padovese, 1989'dan beri her yıl Efes'te (Selçuk) Aziz Yuhanna, Tarsus ve Antakya'da ise Aziz Pavlus ve Petrus uluslararası sempozyumları düzenledi.

Padovese, 7 Kasım 2004'te İskenderun'da Katolik Müjdeleme Kilisesi'nde gerçekleştirilen törende, görevi İzmir'e atanan Rugero Franceshini'den devralmıştı.

 Katil Murat Altun katolik

Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'yi öldürdüğünü itiraf eden Murat Altun'un, Müslümanlığı terk ederek Katolik inancına geçtiği öğrenildi.

Şoför Murat Altun'un Piskopos Padovese'nin hizmetinde olduğu süre içerisinde Müslümanlığı terk ederek Katolikliği benimsemiş biri olmasının yanı sıra son bir aylık dönemde psikolojik sorunlar nedeniyle zaman zaman tedavi amacıyla hastaneye gittiği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre, Piskopos Padovese'nin bilgisi dahilindeki tedavi süreci, özellikle son bir haftada sıklaşmıştı.

Cinayet, Papalık Anadolu Temsilciliği görevinin yanı sıra Türkiye Katolik Piskoposlar Kurulu başkanlığı görevini yürüten Piskopos Padovese'nin Kıbrıs Rum kesimine gitmeye hazırlandığı bir dönemde işlendi. Padovese, Papa 16. Benediktus'un 4-6 Haziran tarihleri arasında Kıbrıs Rum kesimine yapacağı resmi ziyarete katılmak üzere yarın Rum kesimine gidecekti.

Piskopos Padovese'nin Türkiye Katolik Piskoposlar Başkanı sıfatıyla 16-24 Ekim tarihleri arasında Vatikan'da yapılacak Orta Doğu Katolik Piskoposlar Sinodunun ana gündem maddelerinin tanıtımı amacıyla Lefkoşa'da Papa 16. Benediktus başkanlığında yapılacak toplantıya katılması öngörülüyordu.

Milano doğumlu 63 yaşındaki Padovese, 2004 yılından bu yana Türkiye'de görev yapıyordu. Kökeni Katoliklerin ünlü azizlerinden Assisili Francesco'ya dayanan Françeskocular (Fransiskenler) tarikatının Kapşonlular (Kapusenler) diye adlandırılan koluna intisap ederek 1973 yılında papaz olan Padovese, Türkiye'ye atanması öncesinde Papalık Antonianum Üniversitesi'nde uzun yıllar akademisyen olarak da görev yapmıştı. Piskopos Padovese, 11 Ekim 2004'te Papalık Anadolu Temsilcisi olarak atanmasından bu yana İskenderun'da yaşıyordu.

Dışişleri bakanlığı: Hem dinsel hem bilimsel açıdan büyük kayıp

Dışişleri Bakanlığı, Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'nin öldürülmesinin "hem dinsel, hem bilimsel açıdan önemli bir kayıp" olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, din adamı Profesör Luigi Padovese'nin Hatay'ın İskenderun ilçesinde bugün şoförü tarafından yapılan bıçaklı saldırı sonucunda hayatını kaybettiğinin "büyük üzüntü" ile öğrenildiği belirtilerek, "Türk dostu olan ve ülkemizle ilgili önemli eserleri bulunan din adamı Padovese'nin vefatı hem dinsel, hem bilimsel açıdan önemli bir kayıptır" denildi.

"Sebebi ne olursa olsun bir din adamına yönelik bu türden bir saldırı kamuoyumuzda da tepkiyle karşılanmıştır" ifadesini kullanan Bakanlık,psikolojik sorunları olduğu ve tedavi gördüğü anlaşılan zanlının suç aletiyle yakalandığını hatırlatarak, olayla ilgili ayrıntılı bilgilerin devam eden adli soruşturma neticesinde kamuoyu ile paylaşılacağını bildirdi.

Bakanlık açıklamasında daha sonra, "Hepimizi derinden üzen bu cinayet nedeniyle müteveffaya rahmet; merhumun yakınlarına, Hristiyan vatandaşlarımıza ve tüm Katolik camiasına baş sağlığı diliyoruz" denildi.

Vatikan: Kilise kanlı bir bedel ödedi

Vatikan Basın Sözcüsü Peder Federico Lombardi, Vatikan Radyosu'na yaptığı değerlendirmede, Papalık Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi Padovese'nin İskenderun'da öldürülmesinin, 2006'da Trabzon'da İtalyan papaz Andrea Santoro'nun katledilmesi hadisesini çağrıştırdığını iddia ederek, "Kilise yine kanlı bir bedel ödemiştir" dedi.

Peder Lombardi, "Bu acı haber hepimizi derinden üzmüştür. Padovese'nin ölümü, kilise adına tanıklık yapmanın bazı durumlarda insanın kendi kanını feda etmesini gerektirebileceğini göstermektedir. Padovese, Türkiye'deki zorlu koşullarda kilise hayatını tanıtmak için büyük işler yapmış, hayatını İncil'e adamış cesur bir insandı. Onun ölümü bizlere ister istemez Santoro'yu hatırlatmaktadır. Kilisedeki tanıklık, kimi kez insanın hayatını feda etmesiyle sonuçlanabilmektedir" diye konuştu.

Piskoposun Katoliklik inancını benimsemiş özel şoförü Murat Altun tarafından öldürüldüğüne ilişkin haberlerin İtalyan haber ajanslarına da düşmesine karşın Lombardi'nin, "Bu cinayetin hangi ortamda hangi nedenle işlendiğinin aydınlatılması gerekecektir. Ama her halükarda bu, bir insanın İncil uğruna hayatını vermiş olmasıdır" demesi dikkati çekti.

"Cinayeti, Vatikan nezdinde, Hristiyanların azınlık konumunda olduğu ülkelerde hep takibata maruz kaldıkları biçimindeki yaygın kanaati perçinleyici bir gelişme" olarak yorumlayan Lombardi, Papa'nın yarın başlayacak Kıbrıs Rum kesimi ziyareti arifesinde böyle bir olay yaşandığına da değinerek, "Cinayet, Papa'nın Orta Doğu'ya yapacağı bir seyahatin arifesinde işlenmiştir. Papa, bu seyahatiyle o coğrafyada yaşayan Hristiyanlara cesaret aşılamak istiyor. İşlenen bu cinayet, oralardaki Hristiyan cemaatlerine desteğin ne denli gereklilik ve aciliyet arz ettiğini, evrensel kilisenin desteğinin önemini idrak etmemizi sağlamıştır" dedi.

Dolar/TL'den günün ilk rakamları Prof. Dr. Osman Bektaş'tan Çanakkale'deki deprem sonrası kritik uyarı Erdoğan-Esad görüşmesi Moskova'da mı olacak? Açıklama geldi Kamala Harris, gerekli delege sayısına ulaştı 16 ilde uyuşturucu operasyonu: 40 şüpheli tutuklandı