IŞİD'den kaçan Yezidiler Mardin'e sığındı

Sincar bölgesinden, kimi IŞİD'in saldırılarına maruz kalan kimi de saldırı olabileceği korkusuyla köylerini terk eden Yezidilerden 80'e yakını, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güven köyüne sığındı

Abone ol

MARDİN - Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar (Şengal) bölgesinden, kimi Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarına maruz kalan kimi de saldırı olabileceği korkusuyla köylerini terk eden Yezidilerden 80'e yakını, Mardin'in Midyat ilçesine bağlı Güven köyüne sığındı.

Irak'ta IŞİD'in saldırıları sonucu yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan Yezidilerin, Şırnak'ın Silopi ilçesini yakınlarındaki Habur Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye geçişi sürüyor.

IŞİD'ın saldırılarından kaçanların bir kısmı Mardin, Batman ve Şırnak'taki Yezidi köylerine sığındı. Midyat ilçesine bağlı Yezidi köyü olan Güven köyüne gelen Yezidilerden bazıları köydeki akrabalarının evine bir kısmı da köydeki taziye evine yerleşti.

Yezidiler, terk ettikleri topraklarına bir daha dönemeyecek olmanın endişesini yaşıyor.

Yezidi kadınların yaşadıkları korku ve endişenin izi yüzlerinde hissedilirken, çocuklar her şeyden habersiz oyun oynayarak vakit geçiriyor.

Yanlarında getirdikleri birkaç eşya ile yaşamlarını sürdürmeye çalışan Yezidiler, geride kalan yakınlarının hayatından endişe duyuyor.

Irak'ta peşmergelerin kendilerini IŞİD'e karşı korumadığını savunan Yezidiler, peşmergelere büyük bir öfke duyuyor.

"Büyük bir korku yaşıyoruz"

Sincar ilçesine bağlı Dagore köyünden kaçan 20 yaşındaki Meryem Ubeyt, AA muhabirine, Irak'ta Yezidilerin IŞİD'in saldırıları nedeniyle büyük bir zulüm altında olduğunu belirterek, kendilere yardım edilmesini istedi.

Yaşadıkları köye IŞİD'in saldırdığını ve birçok kişiyi öldürdüğünü anlatan Ubeyt, ''IŞİD köyümüzde birçok kişiyi öldürdü. Kadın ve genç kızları kaçırdı. Sadece ben, annem ve babam kaçabildik. Kardeşlerim ve diğer akrabalarımız orada kaldı. Onların hayatından endişe duyuyorum'' dedi.

Yüzlerce Yezidi'nin dağlarda mahsur kaldığını, aç, susuz olanların yardım beklediğini ifade eden Ubeyt, IŞİD'in saldırıları sırasında peşmergelerin onları koruyacaklarına dair sözlerini tutmadığını ileri sürdü.

Ubeyt, peşmergelerin Yezidileri savunmasız bıraktığını iddia ederek, ''Köyde eniştemi öldürdüler. Çok sayıda Yezidi kadını kaçırdılar. Onların pazarlarda satıldığını söylüyorlar. Büyük bir korku yaşıyoruz. Topraklarımızı terk ettik. Bundan sonra halimiz ne olacak bilmiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Sincar ilçesine bağlı Ardan köyünden kaçan 75 yaşındaki Adlan Bereket ise IŞİD'in yaptıklarının büyük bir vahşet olduğunu dile getirdi.

"Dünyanın bu yaşadıklarımıza sessiz kalmaması lazım"

Köylerini terk etmek zorunda kaldıklarını, 4 gün süren yolculuğun ardından Türkiye'ye gelebildiklerini aktaran Bereket, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''IŞİD köyümüze saldırdı. Evlerimizde mahsur kaldık. Dışarıda öldürdükleri insanların çığlık sesleri geliyordu. Her şey çok korkunçtu. Kadın ve genç kızları kaçırdılar. Bizim köydeki bütün kadınları götürdüler. Kadınlarımız bizim için namus ve şereftir. Neden bize bunları yaşattılar. Bütün dünyanın bu yaşadıklarımıza sessiz kalmaması lazım."

Almanya'dan ailesi için geldi

Almanya'da yaşayan Yezidi Kamal Haraqi de tüm akrabalarının saldırının yaşandığı Sincar'da yaşadığını belirterek, akrabalarından bir kısmının kaçabildiğini bir kısmının da mahsur kaldığını dile getirdi.

Anne, baba ve kardeşlerinin kaçmayı başararak Türkiye sınırına kadar gelebildiğini, ancak peşmergelerin Türkiye'ye geçişlerine izin vermediğini savunan Haraqi, aile fertlerinin kaç gündür sokakta uyumak zorunda kaldığını kaydetti.

Haraqi ailesine yardımcı olabilmek için Türkiye'ye geldiğini ancak Sincar'da kalan yakınlarının hayatından endişe duyduğunu anlatarak, "Yezidilerin yaşadıkları tam bir katliam. Yüzlerce Yezidi'nin köylerini yaktılar, evlerini talan ettiler, yurtlarından ettiler. Yezidilerin namusu olan kadınları kaçırdılar. Bu yaşananlar büyük bir vahşettir" şeklinde konuştu.

Güven köyü Muhtarı Ebuzet Atalan da, köylerine Irak'tan yaklaşık 80 Yezidi'nin geldiğini bildirerek, gelenlerin akrabaları olduğunu, onlara sahip çıktıklarını söyledi.

Atalan, saldırıların sürmesi nedeniyle Irak'tan çok sayıda Yezidi'nin gelmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Bazı Yezidiler aileleri bir dinlenme tesisine yerleşti

Silopi yakınlarındaki Habur Sınır Kapısından Türkiye’ye geçiş yapan Yezidiler ilçeye 3 kilometre uzaklıktaki konutlara yerleştirildi. Barınma imkanı bulamayan 5 aileden oluşan yaklaşık 20 Yezidi Silopi-Cizre yolundaki bir dinlenme tesisine sığındı.

AK Parti İlçe Başkanı Fatih Bilen de Yezidileri kaldıkları tesiste ziyaret ederek, kendilerine her türlü desteğin sağlanacağını söyledi.

Tesis sahibi Turan Bilen yaptığı açıklamada, Yezidilerin tesisinde istedikleri kadar kalabileceğini ifade etti.

Bilen, kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşlarının da Yezidilere gereken desteği verdiğini kaydetti.

Nusaybin'de kriz masası oluşturuldu

Bu arada Mardin'in Nusaybin ilçesinde belediye tarafından ilçeye yerleşen Yezidiler için kriz masası oluşturuldu.

Irak'taki çatışmalar üzerine Nusaybin Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Sara Kaya ve eş başkan Cengiz Kök başkanlığında toplandı.

Toplantıda, Sincar bölgesinden kaçarak Nusaybin’e gelecek Yezidilerin karşılanması ve barınmaları ile ilgili alınması gereken önlemler görüşüldü.

Belediye Başkanı Kaya, yaptığı açıklamada, Yezidilerin Nusaybin’e gelmeleri halinde, kendilerini rahat hissetmeleri için Değirmencik, Çilesiz, Mağaracık, Güneli ve Karalı köylerine yerleştirilmeleri kararını aldıklarını söyledi.

Bu köylerin yetersiz kalması halinde Yezidilerin ilçe merkezinde belirleyecekleri vatandaşların evlerine yerleştirileceğini ifade eden Kaya, bu konuda gereken tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Yeraltı sularındaki azalma, kârı yüzde 10 düşürecek “Ülkenin birinci sorunu ekonomi değil Güneydoğu” Mersin'de yan yatan geminin mürettebatı kurtarıldı Borsa günü düşüşle tamamladı 'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu