İş dünyasıyla aramızdaki mesafeyi kaldıracağız

CHP ile iş dünyası arasında bir mesafe olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, bu mesafeyi kaldıracaklarını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL  - TÜSİAD'ın başlattığı, "Genel Seçimler Öncesi Parti Liderleriyle Buluşma” toplantılarının ilki, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yöneticilerinin katılımıyla gerçekleşti.

Sabancı Center'da düzenlenen toplantıya TÜSİAD üyelerinden Mustafa Koç, Güler Sabancı, Bülent Eczacıbaşı, Feyyaz Berker, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Nihat Gökyiğit, Demir Karamancı, Cem Duna, Volkan Vural, Erkut Yücaoğlu katıldı.

TÜSİAD'ın Anayasa çalışması mutlaka tartışılacaktır

Toplantıda konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TÜSİAD'ın önemli bir marka olduğunu, hazırladıkları Anayasa çalışması için kendilerini kutladığını, ancak raporun mutlaka tartışılacağını söyledi.

CHP'nin de önemli bir kimlik olduğunu ve partiyi kuranların Cumhuriyet'i kurduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, hedeflerinin bireysel hak ve özgürlüklere kapı aralamak olduğuna işaret etti. Anayasa değişikliği için toplumun bütün kesimleri ile uzlaşmak gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Dayatma kültürü ile anayasa değişmez" dedi.

Yatırımların önündeki engelleri kaldıracağız

Kılıçdaroğlu, girişimciliğin özgür olmasını istediklerini, girişimciliğin önünde vergi denetiminin bir silah olarak kullanılmaması gerektiğini savundu.

Kılıçdaroğlu, BDDK; EPDK gibi kurumların da Anayasal güvence altında olmasını istedi. Nükleer santralin güvenliği konusuna da değinen Kılıçdaroğlu, kurulmak istenen nükleer santralin fay hattına 25 kilometre uzaklıkta olduğunu vurguladı.

Yatırımların önündeki engelleri kaldıracaklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Yatırımcıyı Türkiye'ye çekmek için her türlü işbirliğine hazırız" dedi. CHP ile iş dünyası arasında bir mesafe olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bu mesafeyi kaldıracaklarını da sözlerine ekledi.

Rusya, Orta Asya ve Arap dünyasına gözümüz kapalı değil

Konuşmalarının ardından TÜSİAD üyelerinin de sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, bir TÜSİAD üyesinin, "AB dışında alternatifiniz var mı? Mesela bir Avrasya Ekonomik Forumu düşünür müsünüz? sorusuna, "Türkiye, elbette AB'ye mahkum olmayacaktır. AB'ye üye olsak da olmasak da Rusya, Orta Asya olağan üstü bir pazardır. Arap dünyası, Afrika da önemli bir pazardır. AB'ye üye olsak da olmasak da buralara gitmek durumundayız. O dünyaya gözümüz kapalı değil, tam tersine iş adamlarımızın o dünyaya açılmalarını isteriz" dedi. Kılıçdaroğlu, AB'nin kendi dinamizmini yakalamak için Türkiye'yi üye kabul etmesi gerektiğini savundu.

Toplantı sırasında Kılıçdaroğlu, Anayasa'nın hangi maddelerinin değiştirilmesine karşısınız?" sorusu üzerine "ilk dört madde" yanıtını verdi.

Kimlik siyaseti artık yapılmamalı

Gazetecilerin, "Kürt meselesi için Federasyon tartışılmalı mı? Anayasa değişikliği konusunda Cem Boyner'in söylediği, 'İnsanların mutluluğu, ülkenin bölünmesinden daha önemli' sözlerine katılıyor musunuz?" sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, "Bir ülke bölünüyorsa, insanlar zaten mutlu değildir. Hangi insan, ülkem bölünüyor diye mutlu olabilir. Bizim siyasetin bir açmazı var. Maalesef 19.yüzyıl politikaları ile 21. yüzyıl siyaseti yapıyoruz. Etnik kimliği, inançları getirdik, siyasetin odağına koyduk. Türkiye, tarihten ders almalı. Hiç bir düşüncenin önüne baraj konulmasını istemiyoruz. Fakat ülkenin birliği ve bütünlüğünden yanayız. Varolan siyaset kültürü, toplumu ayrıştırıyor. Bölüyor, Kimlik siyaseti artık yapılmamalı" dedi.

Meclis'te türbana izin çıkmadı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in, "başörtülü aday olabilir" yönündeki görüşünün sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, insanların dışarıda başörtülü olabileceğini belirterek, şunları söyledi:

"İnsanlar başörtülü olabilirler. Engel yok ki zaten. Geçmişte vardı. MHP'den bir arkadaşımız başörtülüydü. İç tüzüğe uygun olarak geldi. Genel kurul salonuna girerken başını açtı. Kimse de bir şey söylemedi. Yani dışarda herkesin giyimi, kuşamı özgürdür. Ona kimse müdahale edemez. Fakat ben de Meclis Genel Kurul'una kravatsız giremem. Kadın milletvekili pantolon giyemez. Belli kuralı vardır. Devlet dediğin belli kurallar bütünüdür. Biz de o kurallara saygı duyacağız, uyacağız. Bir kişinin dışarıda türban, başörtüsü takması, pantolon, manto giymesi çarşaf giymesi bizim ilgi alanımızın dışında. Fakat devlet dediğimiz kurumun içinde olacaksa, konulan kurallara hepimizin uyması gerekiyor."

Dünyada herhalde basılmamış kitabı imha eden tek ülkeyiz

Ahmet Şık'ın hazırladığı kitabın dijital kopyalarının toplanmasının yanı sıra, Radikal Gazetesi yazarının, odasının arnmasını nasıl değerlendiriğinin sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Dünyada, herhalde basılmamış kitabı imah eden tek ülke, Türkiye Cumhuriyeti. İleri demokrasi örneği... Basılmamış bir kitabı imha ediyorsunuz. Bunun ileri demokrasi ile ilgisi var mı?" diye konuştu.

Ulaştırma teklifi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi İngiltere'deki sandık çıkış anketleri belli oldu Torbalı’da istihdam için 10 bin kişi aranıyor Yabancı 13 hafta sonra DİBS’te satışa geçti Akaryakıttaki ÖTV’nin sübvanse edilmesini bekliyoruz