İş dünyasından Afrika ülkelerine yardım yağdı

TOBB'un başlattığı Afrika'ya yardım kampanyasına iş dünyasından büyük destek geldi. Odalar, birlikler ve işadamları kampanyaya maddi destek verirken üyelerine yardım çağrısında bulundu.

Abone ol

İSTANBUL - Açlık, kıtlık, yoksulluk nedeniyle yaklaşık 5 milyon insanın ölümle karşı karşıya olduğu Afrika ülkelerindeki insani sorun karşısında iş dünyası harekete geçti. TOBB ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Afrika için başlattığı destek çağrısına iş dünyasından tam destek geldi. Türkiye genelindeki birçok oda ve borsa yönetimi ile sivil toplum örgütü yardım kampanyası başlattı.

Yalçıntaş: Büyük bir dram

İstanbul Ticaret Odası'nın, kampanyaya 300 bin lira maddi yardım yapacağı bildirildi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, Ramazan'da yardımlaşmanın en üst seviyeye çıktığını ve tüm İstanbul iş alemini Somali'ye yardım yapmaya çağırdıklarını vurgulayarak, "TOBB ve Diyanet'in yardım çağrısına İTO Yönetim Kurulu olarak 300 bin TL ile katılacağız. Çünkü onlar bizden yardım ve ilgi bekliyor " dedi. Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"Yardımlaşmanın en üst düzeye çıktığı rahmet ve dayanışma ayı Ramazan'da bir insanlık imtihanı ile karşı karşıyayız. İş alemi olarak bize düşen görevi yerine getirmeliyiz."

İTO tarafından yapılan açıklamada, yardımların iletileceği "Türkiye TOBB;Afrika Açlık Felaketi Yardım Hesabı" IBAN numarasının ''TR88 0006 4000 0014 3750 0003 33" olduğu bildirildi.

İSO üyelerini yardıma çağırdı

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Afrika'da yaşanan açlık felaketine karşı başlattığı yardım kampanyası hakkında üyelerini bilgilendirerek, destek çağrısında bulundu.

TİM 500 bin TL bağışladı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birlikleri, açlıkla pençeleşen Somali için nakdi ve ayni yardım kampanyası başlattı.

TİM, Türk Kızılayı ile birlikte düzenlediği kampanyaya 500 bin TL bağışlayarak öncülük yaptı. TİM ve İhracatçı Birliklerinin yardım kampanyasına ihracatçıların yanı sıra dileyen tüm vatandaşlar da katılabilecek. TİM yazarak 2868'e gönderilecek her mesaj, Somali'ye 5 liralık yardım sağlamış olacak. TİM Başkanı Büyükekşi yardım kampanyasını ihracatçı birlikleri aracılığıyla 50 bini aşkın ihracatçıya duyurduklarını söyledi.

EBSO'dan ilk bağış 10 bin lira

Ege Bölgesi Sanayi Odası da (EBSO) Afrika için yardım kapanyası başlattı. İzmir'deki kampanyayı 10 bin lira ile başlatan EBSO, sanayicilere de destek çağrısı yaptı. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Afrika ülkelerinde büyük bir insanlık dramı yaşandığını ifade ederken, 21. yüzyılın bu döneminde başta çocuklar olmak üzere 40 milyona yakın insanın kronik açlık yüzünden tehlikede olduğunu belirtti.

İTB ve VOB'dan da destek

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Afrika'da açlık tehdidiyle karşı karşıya bulunan 40 milyon insana yardım başlatılan kampanyalara destek olma kararı aldı. Bu kapsamda, TOBB tarafından başlatılan yardım kampanyasına 5 bin TL vererek katılan İTB, ayrıca Sabah Gazetesi tarafından açılan bağış kampanyasına da 5 bin TL'lik katkı sağladı. İTB iştiraklerinden Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası da (VOB), iki kampanyaya toplam 30 bin TL bağış yaptı. İTB ve VOB Başkanı Işınsu Kestelli, iki kurumun yaptığı toplam bağışın 40 bin TL'yi bulduğunu belirterek, "300 yıl boyunca tarih birliği yaptığımız bu coğrafyadaki insanlık dramına kayıtsız kalamazdık" dedi.

Gaziantep tek ses oldu

GSO Başkanı Adil Konukoğlu, GTO Başkanı Mehmet Aslan ve GTB Başkan Vekili Ahmet Tiryakioğlu, yaptıkları ortak açıklamada, Gaziantepli sanayici ve işadamlarını, TOBB'un, Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğiyle başlattığı yardım kampanyasına nakdi yardımda bulunmaya çağırdı. Açıklamada, TOBB'un 1 milyon lira ile başlattığı, yardım kampanyasına bütün Gaziantepli sanayici ve iş adamlarımızın destek olmasını bekliyoruz ifadesine yer verildi

ETO'dan 15 bin lira bağış

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, ETO olarak 15 bin lira bağışta bulunduklarını söyledi. Karacan, "Tüm vatandaşlarımızı yardım etmek için açılan Türkiye İş Bankası TOBB Şubesi nezdindeki 'TOBB Afrika Açlık Felaketi Yardım Hesabı' adı altında '4375-333' numaralı Türk Lirası hesabına yardımda bulunmaya davet ediyoruz" dedi.

Konya'dan 44 ton gıda yola çıktı

Konya'da faaliyet gösteren Beyşehirliler Demir Çelik AŞ'ye ait 44 ton gıda yüklü 2 TIR, 'Kimse Yok Mu' Derneği aracılığıyla açlıkla mücadele eden Afrika'ya yardım ulaştırmak üzere yola çıktı. Kimse Yok Mu Derneği Konya Şube Müdürü Hasan Aşcı, Beyşehirliler Demir Çelik AŞ binası önünde yaptığı açıklamada, Konya'dan Afrika'ya yardımların süreceğini söyledi. 20 TIR gıda yardımını Afrika'ya göndermeyi planladıklarını açıklayan Aşcı, her hafta hazırlanan tırların perşembe günü Konya'dan Mersin Limanı'na gideceğini, oradan da konteynerlara yüklenerek 8 günde Somali'ye ulaşacağını söyledi.

KSO yardım çağrı yaptı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğl da "Yardımlaşma ve dayanışma duygusunun yoğun olarak yaşandığı mübarek Ramazan ayında açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkeleri için düzenlenen yardım kampanyasına sanayicilerimizin ve halkımızın katılımını bekliyoruz" dedi.

Adana'dan ilk destek 105 bin TL

Adana'dan ilk destek 105 bin TL TOBB'un Afrika'daki açlık ve kuraklık tehdidinin yaralarının sarılabilmesi amacıyla başlattığı kampanyaya, Adana Ticaret Odası (ATO) ve Ticaret Borsası (ATB) 105 bin TL ile destek verecek. Adana Sanayi Odası (ASO) ise Etiyopya'da su kuyusu çalışması yapacak.

Sivas, Kırklareli Tokat ve Edirne'den TOBB Kampanyası'na destek

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Edirne Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Yardımcı, yardım çağrısında bulunarak, ''Tüm Edirneli hayırsever iş adamlarına sesleniyor ve katkılarını bekliyoruz" görüşünü bildirdi.

Sivas Ticaret Borsası Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu kampanyayı Sivas'ta da 5 bin liralık yardımla başlattıklarını ifade etti.

Kırklareli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Altıntel, Afrika'daki drama seyirci kalamayacaklarını ifade ederek, iş adamlarını yardım kampanyasına katılmaya davet etti.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Arat, TOBB'un Afrika'ya yardım amacıyla başlattığı yardım kampanyası için, Tokat'ın da aynı bilinç ve sorumlulukla üzerine düşeni yapacağına inandığını söyledi. Kırşehir'den 20 bin TL destek Kırşehir Ticaret Borsası, TOBB'un açtığı banka hesabına 20 bin lira yatırdı. Ticaret Borsası Başkanı Neşet Yavuz, her üç Afrikalı'dan birinin yetersiz beslendiğini belirtti.

Antalya, Isparta ve Burdur'dan kampanya için 10'ar bin TL

Antalya, Isparta ve Burdur'daki ticaret odaları ile ticaret borsaları, Afrika'ya yardım kampanyasına destek çağrısı yaptı. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO), Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (BUTSO) ve Burdur Ticaret Borsası (BTB), kampanyaya 10'ar bin lira ile destek verdi.

TZOB, ekmeğini paylaşacak

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Afrikalılar için kullanılmak üzere, "Ekmeğimizi Afrika İle Paylaşıyoruz" sloganıyla yardım kampanyası başlattı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türk çiftçisi ve köylüsünün, kutsal bildiği alın terinin sembolü ekmeğiyle Afrikalı kardeşlerinin yanında olacağını, ekmeğini onlarla bölüşeceğini belirtti. Bayraktar, Ziraat Bankası Ankara Yenişehir Şubesi'ndeki "TR300001000471397751355045 IBAN" ve ''471-39775135-5045" numaralı hesaba, gerek 5 milyon kayıtlı Türk çiftçisinin gerekse konuya duyarlı bütün vatandaşların güçlekatkıda bulunabileceklerini kaydetti.

VakıfBank'tan 500 bin TL

VakıfBank, yardım kampanyasına 500 bin lira ile katkıda bulundu.Vakıfbank'tan yapılan açıklamaya göre, bankanın yaptığı yardımın yanı sıra VakıfBank Genel Müdürü Süleyman Kalkan imzalı bir mektup ile tüm VakıfBank çalışanları da yardım kampanyasına katkıda bulunmaya davet edildi. Genel Müdür Kalkan'ın çalışanlarına gönderdiği mektupta, ''Somali ve diğer Afrika ülkelerine imkanlarınız ölçüsünde katkıda bulunmanızı, ayrıca bankamız müşterilerinin bilgilendirilmesi ve katılımlarının sağlanması içini yardımlarınızı rica ederim" ifadeleri yer aldı.

Dumankaya'dan iftar bütçesi desteği

Dumankaya İnşaat, her yıl düzenli olarak Ramazan ayında gerçekleştirdiği kurumsal iftar yemek davetlerini bu yıl Somali'de yaşanan açlık ve kıtlık nedeniyle iptal ederek, davetlere ayrılan bütçeyi Somali'ye gönderme kararı aldı. Ayrıca Dumankaya bünyesinde tüm Dumankaya çalışanları ve yöneticilerinin katıldığı Somali'ye yardım kampanyası başlatıldı.

Un sanayicileri "ben de varım" dedi

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu, Kızılay aracılığıyla bölgeye ulaştırılmak üzere yardım kampanyası başlattı. Federasyonun Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Özmen, yaptığı yazılı açıklamada, federasyon olarak 4 Ağustos itibariyle Afrika'ya Türk Kızılayı aracılığıyla ulaştırılmak üzere yardım kampanyası başlattıklarını bildirdi.

Perakendecilerden de destek geldi

Kampanyaya Türkiye Perakendeciler Federasyonu da (TPF) katıldı. Önceliği bebeklere veren TPF, kalkan ilk uçaklarla bölgeye 5 bin koli bebek maması ve süttozu gönderdi. Yardımları sürdüreceğini belirten TPF Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, "15 Ağustos'ta kalkacak gemide de yer alacağız. Somali halkının yanındayız" dedi.

Turistler de para topluyor

Bodrum'da bir otel, Türk Kızılayının Somali'ye yardım için başlattığı yardım kampanyası kapsamında, müşterilerinden ve personelinden yardım topluyor. Kampanyanın, rehberler aracılığıyla genişletilmesi amaçlanıyor.

Hayırsever işadamından110 bin TL

Kırıkkaleli hayırsever iş adamları Necmettin ve Şeref Eryılmaz, Kırıkkale Valiliğince Somali ve diğer açlık çeken Afrika ülkeleri için başlatılan yardım kampanyasına 110 bin liralık yardım çeki bağışlayarak katıldı. Bu arada Memur Sen Konfederasyonu da İnsanlık Ölmedi Yardımlar Afrika'ya kampanyası ile 450 bin TL topladı.

6 milyon TL toplandı, ilk yardım uçağı Somali'de

Türk Kızılay'ı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Somali'deki kuraklık ve açlık krizi üzerine başlattıkları kampanyaya gösterilen ilgi nedeniyle vatandaşlara teşekkür ederek, "Nakdi para olarak 6 milyon lirayı biraz geçtik" dedi.Türk halkının bu kampanyaya katılmak için ciddi bir gayretin içinde olduğunu ifade eden Küçükali, kampanyayı başlattıkları gün, bazı firmaların Kızılay'ı arayarak, ayni yardımlarda bulunduğunu söyledi. Dünya Göz Hastanesi'nin kampanyaya 50 ton şekerle katıldığını anlatan Küçükali, ''Mesela bisküvi firmaları diyor ki, '75 ton bisküvi veriyorum'şeklinde konuştu. Öte yandan Türkiye İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA), Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türk Kızılayı katkılarıyla oluşturulan yardımların ilk kısmını getiren iki kargo uçağı Somali'nin başkenti Mogadişu'ya geldi.

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinden acı haber Hisarcıklıoğlu: Yeni yatırımcıları çekmeye devam ediyor Sinan Ateş davasıyla ilgili kritik gelişme Borsa günü yükselişle tamamladı Altının kilogram fiyatı 2 milyon 480 bin liraya yükseldi