İş Bankası yazılım ihraç edecek
Yıllık teknoloji yatırımı 200 milyon dolara yaklaşan Türkiye İş Bankası, yazılım ürünlerinden de para kazanmak için kolları sıvadı
Abone olUĞUR YILMAZ
Mobil uygulamaların yanı sıra oyun konsolları ve akıllık gözlükler için yazılım geliştiren İş Bankası, bu teknolojileri ihraç etmeye hazırlanıyor. Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, finans yazılımlarında dünya ile rekabet edebilecek hale geldiklerini ve 2015 yılında bu ürünleri yurtdışına pazarlayacaklarını söyledi. Son birkaç ayda dünyada benzeri olmayan üç finansal ürüne imza attıklarını belirten Aran, “Türkiye sınırlarını aşarak teknolojiden de para kazanmak istiyoruz. İhracat geliri elde ettiğimiz alanlara finans teknolojilerini de ekleyeceğiz. ABD’den başlayarak geniş coğrafyalara ulaşmak istiyoruz” dedi.
İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, alternatif dağıtım kanallarına ilişkin bankanın stratejilerini basın mensupları ile paylaştığı toplantıda, İşCep’te Touch ID, XBox One uygulaması İşBox ve akıllı gözlük yazılımları gibi teknolojik yeniliklerinin yanı sıra gelecekteki hedefl erini aktardı.
Yurtdışına pazarlama ve satış için 2015’te bazı girişimler yapabileceklerini belirten Aran, Silikon Vadisi ile Türkiye arasındaki bağlantıyı sağlayacak ve onun üzerinden diğer ülkelere göre önde oldukları alanlardaki ürünleri, İş Bankası olarak yazılım şirketleri SoftTech aracılığıyla pazarlamayı, bu ülkelere de penetre etmeyi deneyeceklerini bildirdi.
Akıllı gözlük için yerli destek olabiliriz
2014’ün sonuna doğru dünyada benzeri olmayan 3 teknoloji ürününe imza attıklarını bildiren Hakan Aran bu ürünlerin; cep telefonundan parmak izi ile mobil şubeye şifresiz giriş imkanı sağlayan İşCep Touch-ID, Microsoft’un çok satan oyun konsolu Xbox One’daki bankacılık uygulaması ve akıllı gözlüklerle bankacılık işlemleri gerçekleştirmeye yarayan uygulamalarının olduğunu söyledi.
Xbox One’a giren dünyadaki ilk banka olduklarını kaydeden Aran, bu durumun ABD pazarına girerken önemli avantaj sağlayacağını söyledi. Akıllı gözlükle bankacılık işlemleri için Google Glass’ın satışının olduğu İngiltere’de ilk denemeyi gerçekleştirdiklerini anlatan Aran, Google Glass satışa çıkarılırsa bu yazılımı Türkiye’de de hayata geçirmek istediklerini bildirdi. Akıllı saatlerin büyük bir yenilik getirmediğini kaydeden Aran asıl fark yaratacak uygulamanın akıllı gözlüklerle gerçekleşeceğini ifade ederek, akıllı gözlüklerin gelecek dönemde en popüler ürün haline geleceğini, İş Bankası’nın da bu alanda yer aldığını anlattı. Aran, akıllı gözlük konusunda yerli firmalarla temasları olabileceğini, bu firmalarla iş birliği yapabileceklerini, onları destekleyebileceklerini söyledi.
Teknoloji yatırımı 200 milyon dolara ulaştı
Teknoloji yatırımlarının 200 milyon dolara yaklaştığının altını çizen Aran, ‘’Yabancı ortağımız yok ama bu konuda iddialıyız. Özellikle ABD’den başlayarak ürünlerimizi oldukça geniş bir coğrafyaya yaymayı istiyoruz. Finans yazılımı konusunda iddiamız var ve bu konuda da kendimize güveniyoruz. 2015 yılında bunun ilk adımını atmak istiyoruz’’ dedi.
Hakan Aran, bir gazetecinin ‘’İlerleyen süreçte SoftTech’te bir yabancı ortağınız olabilir mi?’’ sorusuna, ‘’Olabilir, SoftTech’te ya da SoftTech’in altında bir küçük denememiz var. SoftTech’in altındaki bir birimi SoftTech Garage adı altında ayrıştırdık. İnovasyonlarda kaldıraç görevi göreceğini düşündüğümüz bir parça olarak Softech Garage adı altında marka patentini aldık. Silikon Vadisi merkezli bir şirket halinde kuruluşunu gerçekleştirerek Softech Garage üzerinden bunu yapmak ve SoftTech Garage’ı bir yabacı fon ile olabilir, bir ortaklık yapısı şeklide denememiz olabilir’’ karşılığını verdi.
Alternatif kanallarda 19 bin personellik iş yapılıyor
Alternatif dağıtım kanalları yolculuğuna 1982 yılında bankamatik ile başlayan, 1997 yılında internet bankacılığıyla devam eden İş Bankası’nda, şube dışı kanallardan 2014 yılında 2,2 milyar adet işlem gerçekleştirildiğini kaydeden Aran, bunun şubelerde tam zamanlı çalışan 19 bin 34 kişiye karşılık geldiğini söyledi. Aran, mobil bankacılık aktif müşteri sayısının son 3 yılda 7 kat artışla 2014 yıl sonu itibarıyla 1,5 milyona, mobil bankacılık işlemlerinde ise 12 kat artışla 521 milyon işleme ulaşıldığını bildirdi. Alternatif dağıtım kanallarının bankalara katkısına da dikkat çeken Hakan Aran, ‘’Bu alanlarda elde edilen komisyon gelirleri olsun, faiz gelirleri olsun alternatif dağıtım kanallarında artık İş Bankası ölçeğinde 300 milyon liranın üzerinde çıkmış durumda. Bunun da bankanın karlılığında olumlu yönde etki ettiğini söyleyebilirim’’ dedi.
Film afişinden sinema bileti alınabilecek
Hakan Aran, 2015 yılındaki yeniliklerine de değinerek, yeni ürünlerini mart ayından itibaren tanıtacaklarını bildirdi. Aran bu yıl, bankanın cep şubesine sesli giriş özelliği getireceklerini, ayrıca film afişlerinden karekod ile sinema bileti alınmasına imkan sağlayan bir yazılım üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Akıllı gözlük uygulamalarını ise yıl sonuna doğru hayata geçirmeyi planladıklarını aktaran Aran, bu gözlüklerle ödeme yapılmasına imkan sağlayan teknolojiler üzerinde çalıştıklarını dile getirdi.
İnternet bankacılığında hatalarımız oldu
Hakan Aran, Türkiye bankacılık sektöründe mobil bankacılıktan geçen her 2 yatırım işleminden her 3 fatura işleminden ve her 4 finansal işlemden birinin İşCep’ten yapıldığını ve sektör lideri olduklarının bildirdi. İnternet bankacılığı sırasında birtakım hatalar yaptıklarını, hatalardan ders aldıklarını ifade eden Aran, ‘’Çünkü o dönemde güvenlik konusunu çok ön plana çıkarmıştık. Kullanıcı deneyimi etkisini göz ardı ederek güvenlikten taviz vermemek için internet bankacılığında ilk olmamıza rağmen o alandaki liderliğimizi sonraki yıllarda kaptırmıştık ama mobil bankacılıkta güvenlik ve kullanıcı deneyimi konusunu hep bir arada götürüyoruz. Mobil bankacılıkta birinciyiz, burada aynı hataları yapmayıp liderliğimizi sürdüreceğiz. İnternette de liderliği geri alacağız’’ dedi.